Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε η σημερινή Γενική Συνέλευση του Τιτάνα. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται μέρισμα μετά από δύο χρόνια μηδενικής καταβολής. Η κίνηση αυτή αποδίδεται στις θετικές ταμειακές ροές του 2013 καθώς και στις θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της φετινής χρονιάς.
Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Από το 2008 και μετά, προσαρμοστήκαμε στην κρίση, δημιουργώντας θετικές ταμειακές ροές, μειώνοντας το κόστος και υλοποιώντας πολύ επιλεκτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Παρά την κατάρρευση της αγοράς, μειώσαμε τον δανεισμό κατά περίπου 50%, αυξήσαμε την παραγωγική δυναμικότητα κατά 20% και περιορίσαμε το κόστος».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στις φετινές προοπτικές σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
Α) Τις προβλέψεις για 8% αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου στις ΗΠΑ και ακόμα πιο μεγάλη αύξηση στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται ο Τιτάνας. Το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προβλέπεται διψήφιο.
Β) Στην Ελλάδα, φέτος αναμένεται για πρώτη φορά μετά το 2006 αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου.
Γ) Οι προοπτικές στα Βαλκάνια είναι σταθερές.
Δ) Οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες, κυρίως στην Αίγυπτο και σε μικρότερο βαθμό στην Τουρκία.
Επιπρόσθετα, η σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε:
Α) Δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών για τους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών από 4 έως 40 ευρώ.
Β) Την έκδοση δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option) ύψους έως 1 εκατ. μετοχές που θα διατεθούν στα στελέχη της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια (110 άτομα) προς 10 ευρώ ανά τεμάχιο. Το κατά πόσον τα δικαιώματα αυτά θα ωριμάσουν θα εξαρτηθεί από την απόδοση των κεφαλαίων του Τιτάνα καθώς και από την πορεία της μετοχής.
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μετόχων, η διοίκηση μεταξύ άλλων απάντησε:
* Στο ζήτημα των προνομιούχων μετοχών, η μετατροπή τους σε κοινές θα πρέπει να αποφασιστεί, ωστόσο η μετάβαση δεν είναι απλή. Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν οι απαιτούμενες απαρτίες από τον νόμο.
* Το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο μεταξύ των εννέα χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για μείωση τιμολογίων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα υπογραφεί.
* Σε ό,τι αφορά τη χρήση εναλλακτικών μορφών καυσίμων με στόχο τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αρκετές δεκαετίες πίσω, καθώς προτιμούμε να πετάμε τα σκουπίδια «όπου να 'ναι» ή στην καλύτερη περίπτωση να τα ρίχνουμε στις χωματερές. Ελπίζω και πιστεύω η κατάσταση να αλλάξει.
* Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας μονάδας σε ιδιόκτητη έκταση στη Βόρεια Καρολίνα, θα αποφασιστεί σε τουλάχιστον τρία χρόνια από σήμερα, όταν θα έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες. Πάντως οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σαφώς ανοδικές.