Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pharmathen: Διεισδύει σε μια αγορά $4 δισ.

Καινοτόμα νέα φάρμακα δημιούργησε και θα παράγει στην Ελλάδα για λογαριασμό αμερικανικού κολοσσού η φαρμακοβιομηχανία. Νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε παραγωγική μονάδα. Προσβλέπει σε διπλασιασμό μεγεθών.

Pharmathen: Διεισδύει σε μια αγορά $4 δισ.

«Σε άλλη πίστα», σε εκείνη που μπορεί να την οδηγήσει σε διπλασιασμό μεγεθών σε επίπεδο κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών ενός πενταετίας, εισέρχεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.

Χθες ανακοίνωσε επισήμως την είσοδό της στο χώρο των ενέσιμων φαρμάκων με τεχνολογία LAI όπως και τη συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική Actavis, η οποία θα αναλάβει την αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση των δύο πρώτων φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναπτύσσει η Pharmathen.

Ειδικότερα, η τεχνολογία ονομάζεται LAI (Long Acting Injectable – Ενέσιμα Παρατεταμένης Αποδέσμευσης) και αποτελεί παγκόσμια ερευνητική καινοτομία της Pharmathen. Η συμφωνία με την Actavis αφορά σκεύασμα για τη σχιζοφρένεια και συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή (ακρομεγαλία), που βρίσκεται στο τελικό στάδιο και εντός του 2015 αναμένεται να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι η κυκλοφορία θα γίνει στα τέλη του 2016, ενώ το 2018 θα έχει λανσαριστεί σε όλες τις επιμέρους αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κάτσο, πρόεδρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η Pharmathen βάζει την ελληνική καινοτομία στον παγκόσμιο χάρτη, και οδηγεί την εταιρία σε μια «άλλη πίστα» όσον αφορά τη διείσδυσή της στη διεθνή φαρμακευτική αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια αγορά LAI υπολογίζεται σήμερα σε 4 δισ. δολ., ενώ η πρόγνωση εκτιμά ότι θα ανέλθει στα 20 δισ. δολάρια στην προσεχή πενταετία.

«Εμείς επιδιώκουμε να λάβουμε μερίδιο σ' αυτό το τμήμα της διεθνούς αγοράς, το οποίο θα φέρει σημαντική διαφορά στο μέγεθος και στην ισχύ της εταιρείας», ανάφερε ο κ. Κάτσος. Πέραν των παραπάνω σκευασμάτων, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Pharmathen αναπτύσσει ακόμη 5 προϊόντα (με έμφαση σε φάρμακα για το διαβήτη, το αναπνευστικό και την οφθαλμολογία), ενώ στόχος είναι η διαρκής ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας με 5 νέα προϊόντα υπό έρευνα κάθε χρόνο. Μάλιστα ήδη διενεργούνται επαφές με αμερικανικές και ελβετικές πολυεθνικές για αντίστοιχες εμπορικές συνεργασίες.

Πέραν της ερευνητικής δραστηριότητας -η οποία αποτελεί αιχμή του δόρατος για τη φαρμακοβιομηχανία η οποία επενδύει σταθερά περίπου 20 εκατ. ευρώ κατ' έτος-, η Pharmathen προχωρά και σε νέα παραγωγική επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ στις Σάπες 'Εβρου, για τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρασκευής των συγκεκριμένων ενέσιμων προϊόντων. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Κάτσος, τα συγκεκριμένα φάρμακα, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και θα παράγονται στη χώρα, προσθέτοντας μάλιστα 100 νέες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την Actavis, πρόκειται για μια εξόχως δυναμική πολυσχιδή φαρμακοβιομηχανία, η οποία μέσα από πρόγραμμα εντατικών εξαγορών, επεκτάθηκε και στο χώρο του πρωτότυπου φαρμάκου. Σημειώνεται ότι προσφάτως εξαγόρασε την επίσης αμερικανική Watson, η οποία πριν από 4 χρόνια είχε εξαγοράσει την ελληνική Specifar.

Αναφορικά με τη Pharmathen, το 2013 έκλεισε με κύκλο εργασιών 177 εκατ. ευρώ, και το ποσοστό 75% αυτών αφορά εξαγωγές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών), αυξημένο κατά 12%.

Η λειτουργική κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ η προ φόρων στα 25 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος, ολόκληρη σχεδόν η κερδοφορία επανεπενδύθηκε στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, κατά πάγια τακτική της εταιρείας, η οποία την τελευταία πενταετία διέθεσε 100 εκατ.ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v