Επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην εφημερίδα RealΝews, αναφέροντας ότι κανει την ύστατη προσπάθεια «να εκτροχιάσει την πορεία της χώρας» και προσθέτει: «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αποδοκιμαστεί. Για να προχωρήσουμε απερίσπαστοι με σταθερότητα μπροστά».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Θέλω να επιβεβαιωθεί η σταθερή πορεία της χώρας για να φέρουμε επενδύσεις, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση και τις συμμαχίες της Ελλάδας, για να προχωρήσω την Αναθεώρηση του Συντάγματος, για να διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν...».
Τονίζει ακόμη: «Εάν προέκυπτε εσωτερική αποσταθεροποίηση, θα γινόμασταν όλο και πιο ευάλωτοι στη διεθνή αστάθεια, που μας περιζώνει». Υπογραμμίζει τέλος: «Εκείνο, που μπορώ να σας πω σήμερα, είναι ότι το Φθινόπωρο, το ελληνικό χρέος θα αναγνωριστεί και επισήμως ως βιώσιμο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει από την πλευρά του, πως «με την ψήφο του λαού την Κυριακή τελειώνει την εποχή της μεταπολίτευσης» και πως «θα φέρει το τέλος της παλιάς Ελλάδας, της αστάθειας των μνημονίων, της λιτότητας, της κοινωνικής απελπισίας...». Σημειώνει ακόμη ότι «την Κυριακή, ο λαός γράφει ιστορία. Πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες ξεπερνάνε το παρελθόν και ενώνονται με τον ΣΥΡΙΖΑ». Τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, προέχει ο άμεσος τερματισμός της λιτότητας, ώστε να μην ανατροφοδοτείται η δυναμική του χρέους».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει: «Η βασική μας πρωτοβουλία είναι να ενώσουμε ξανά το έθνος και την κοινωνία, που έχουν διχαστεί στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση τού δήθεν δίπολου "μνημόνιο - αντιμνημόνιο". Στόχος είναι να ξανακάνουμε την Ελλάδα ισότιμη μέσα στην Ευρώπη». Καλεί τους πολίτες να δώσουν με την ψήφο τους «καθαρό μήνυμα προοδευτικής σταθερότητας» και προσθέτει: «Στόχος είναι τώρα να ξεπληρώσουμε τα μόλις 25 δισ ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ, ώστε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της τρόικας. Και να επιβεβαιώσουν οι εταίροι μας, όπως έχουν δεσμευτεί, πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με παραμετρικές αλλαγές, που μπορούν εύκολα να γίνουν δεκτές από τα κοινοβούλια και τους λαούς των χωρών μελών της ευρωζώνης».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζει ότι χρειάζονται μικρές και μεγάλες συμμαχίες και σημειώνει πως «το παλιό πολιτικό σύστημα είναι χοντρόπετσο και δεν αλλάζει εύκολα μυαλά». Λέει ακόμη: «Να αλλαξουμε πολιτικό προσωπικό, να φύγουμε από τους μαθουσάλες του κυβερνητισμού, αλλά και από τους άλλους που αναζητούν τις λύσεις για το 2014 στα βιβλία του 19ου αιώνα».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει πως «το κριτήριο της ψήφου σε όλες τις καλπες πρέπει να είναι το ίδιο, "Ισχυροποίηση του ΚΚΕ", το οποίο είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει αυθεντικά τη λαϊκή καταδίκη στην ΕΕ». Διερωτάται ακόμη, «δεν γνωρίζουν οι "φωστήρες" του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στήριξαν τη γερμανική οικονομία, όχι από αλληλεγγύη -όπως είπε ο κ. Τσίπρας στο debate- αλλά για να υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο στο ανερχόμενο τότε σοσιαλιστικό σύστημα;».
Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως η ψήφος στο κόμμα του είναι ψήφος αλλαγής σελίδας για την Ελλάδα και δίνει «τη δυνατότητα δημιουργίας μιας εθνικής κυβέρνησης αυτών που δεν προσκύνησαν τη Μέρκελ, αυτών που δεν τους κρατούν από τα σκάνδαλα της Siemens και των υποβρυχίων». Τονίζει: «Οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες «εγγυητή για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα παιδιά μας».
Ο Φώτης Κουβέλης υπογραμμίζει πως «οι κάλπες θα επιβεβαιώσουν την αντίθεση των πολιτών σε επιλογές που επιτείνουν το κοινωνικό αδιέξοδο, βυθίζουν τη νεά γενιά στην απελπισία και εγκλωβίζουν την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης». Προσθέτει πως «ταυτόχρονα θα καταγράψουν την κρίση εκπροσώπησης που εξακολουθεί να μαστίζει το κομματικό σύστημα, αφού οι εταίροι του νέου διπολισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το 50%».
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λέει ότι «η χώρα δεν πρέπει να πέσει στις δαγκάνες των άκρων» και πως «απαιτείται, το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο, που να επιβάλει μια ευρεία συζήτηση για το ποιος θα παραλάβει τη σκυτάλη μετά την κοινωνική και, εν πολλοίς, εθνική αποτυχία του δίδυμου Σαμαρά-Βενιζέλου».
Ο Νίκος Χρυσόγελος, συμπρόεδρος των Πράσινων, δηλώνει: «Επιδιώκουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών» και προσθέτει: «Αν το ευρωκοινοβούλιο γεμίσει με ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιούς και νεοναζί, θα είναι καταστροφικό για την Ευρώπη και την Ελλάδα».