Με μεγάλη αισιοδοξία ότι η προσφορά μετοχών στο εξωτερικό θα καλυφθεί άνετα, επιτρέποντας τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεκινά σήμερα η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού ως 2,5 δισ. ευρώ μέσω διάθεσης μετοχών στο εξωτερικό άνοιξε χθες Τρίτη στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος και αναμένεται να κλείσει στις 8 Μαΐου, ενώ οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό πήραν παράταση μιας ημέρας και μεταφέρονται σήμερα από το Παρίσι στο Λονδίνο.
Η τελική κατανομή θα διενεργηθεί στις 9 Μαΐου και θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της 10ης Μαΐου, η οποία θα επικυρώσει και τυπικά την αύξηση κεφαλαίου. Διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley με συνδιαχειριστές τις Citigroup, HSBC, Merrill Lynch, UBS και Mediobanca.
Από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έτρεξαν οι προαναφερόμενες τράπεζες, προκύπτει αισιοδοξία ότι η αύξηση θα καλυφθεί άνετα και η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί πιθανώς και σε ανώτερα επίπεδα από αυτήν της Πειραιώς (1,14 φορά η καθαρή ενσώματη αξία στις 31/12/2013, σε pro forma βάση).
Ειδικότερα, οι αιτήσεις ενδιαφέροντος έφθασαν στα 5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ισχυρό προμήνυμα για το τελικό ύψος των προσφορών. Κύκλοι της Εθνικής εκφράζουν την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την επίδοση, σημειώνοντας ότι δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε η τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί «σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα».
Το ελάχιστο του εύρους τιμής διάθεσης αναμένεται να αντιστοιχεί σε 1,15 φορά την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας μετά την ΑΜΚ και με βάση τα νούμερα της 31ης/12/2013. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα είναι μεγαλύτερη των 2 ευρώ, ενώ αν υπάρξει και πρόσθετη λογιστικοποίηση αναβαλλόμενου φόρου της τάξης των 600 εκατ. το ελάχιστο του εύρους τιμής διάθεσης ανεβαίνει στα 2,30 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το εύρος τιμής κλειδώνει μεταξύ 2-2,6 ευρώ.
Το ισχυρό χαρτί της Εθνικής για να επιτύχει την υψηλότερη τιμή διάθεσης ως προς την καθαρή ενσώματη αξία σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες είναι η επιστροφή της στην κερδοφορία ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρήσης και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την εξέλιξη των καθαρών κερδών την τριετία 2014-16.
Για φέτος οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 290 εκατ. θα έρθουν από τη Finansbank, ενώ το 2016 θα φθάσουν στο 1,15 - 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 600 εκατ. θα έρθουν από την τουρκική θυγατρική.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, η τιμή διάθεσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως και τα 2,80 ευρώ (1,4 φορά την καθαρή ενσώματη αξία), επίπεδα που αντιστοιχούν σε 5 φορές την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2016, όταν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται 10 και 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2016.
Το υπερόπλο της Finansbank, αλλά και τα ρίσκα
Όπως προκύπτει από τα νούμερα, η Finansbank είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του ομίλου, αλλά και ο άγνωστος Χ στην εξίσωση για τους επενδυτές. «Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής διαφέρει από αυτές των Alpha, Πειραιώς και Eurobank λόγω της μεγάλης έκθεσής της στην Τουρκία», αναφέρει αναλυτής, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση της Εθνικής δεν ποντάρει μόνο στο Grecovery, αλλά και στην πορεία της τουρκικής οικονομίας.
Η Finansbank είναι και το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής η οποία δεσμεύεται με το πλάνο αναδιάρθρωσης να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 40% της τουρκικής θυγατρικής της ως το τέλος του 2016.
Ενδεχόμενη πώληση του 40% της Finansbank με την τρέχουσα ισοτιμία και με p/bv πολλαπλάσιο του 1,1 θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ως και 1,6 δισ. ευρώ για την Εθνική, βελτιώνοντας ως και 2,8% τον δείκτη Core Tier I με βάση τα στοιχεία της 31ης.12.2013.
Στον αντίποδα, η Εθνική Ασφαλιστική, η Εθνική Factors, η NBGI Private Equity και η Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ αποτελούν μόλις το 3,4% του συνολικού ενεργητικού (συνολικά 3,8 δισ.), ενώ οι θυγατρικές στη ΝΑ. Ευρώπη (Ρουμανία, Βουλγαρία, FYROM, Σερβία, Αλβανία) αποτελούν το 7,6% των συνολικών assets (8,5 δισ.) με βάση τον ισολογισμό του 2013.