Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ξεκινά στις 6 Μαΐου η ΑΜΚ των 2,5 δισ.

Το κλίμα που έρχεται από Αμερική και Ευρώπη, όπου βρίσκονται για παρουσιάσεις κλιμάκια της Εθνικής, δείχνει υψηλό ενδιαφέρον. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την τιμή.

ΕΤΕ: Ξεκινά στις 6 Μαΐου η ΑΜΚ των 2,5 δισ.

Το πρωί της Τρίτης, 6 Μαίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου ως 2,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι παρουσιάσεις της διοίκησης σε Ευρώπη και Αμερική. 

Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναλάβει τη διαχείριση του βιβλίου προσφορών για την προσφορά μετοχών στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Μαζί τους θα διαχειριστούν βιβλίο άλλες 5 με 6 ευρωπαικές τράπεζες.

Το κλίμα που έρχεται από Αμερική και Ευρώπη, όπου βρίσκονται για παρουσιάσεις κλιμάκια της Εθνικής αναφέρει υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ καθώς η τράπεζα έχει επιστρέψει σε κέρδη ήδη από την περσινή χρήση, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσης θα βγει πάνω από 1,15 φορές την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας μετά την αύξηση και θα αντιστοιχεί σε 5-7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2016.

Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Μαίου για να ακολουθήσει στις 9 Μαίου η κατανομή. Την επόμενη είναι καθορισμένη η γενική συνέλευση της τράπεζας, η οποία καλείται να εγκρίνει και τυπικά την αύξηση κεφαλαίου. Οι σκέψεις που υπήρχαν για δημόσια προσφορά μετοχών και στο εγχώριο επενδυτικό κοινό εγκαταλείφθηκαν λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.

Όπως είναι γνωστό το κύριο μέρος των κεφαλαίων της ΑΜΚ θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και σε δεύτερο χρόνο για την εξόφληση μέρους ή του συνόλου των προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ.

Είναι πιθανόν, όμως, μικρό μέρος των κεφαλαίων να προορίζεται, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, για επιθετικές κινήσεις στην Ελλάδα, όπως η εξαγορά χαρτοφυλακίων άλλων τραπεζών.

Αν η ΕΤΕ αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με το βασικό (2,18 δισ. ευρώ) και με το δυσμενές σενάριο (2,5 δισ.) της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης. Ταυτόχρονα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε συμμετοχή ιδιωτών τράπεζα, μετά την Eurobank, λόγω του ύψους της αύξησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v