Το όνομα αλλά και το σήμα της Deutsche Telekom θα αποκτήσουν ως τις αρχές του φθινοπώρου οι θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ στην Ρουμανία.
Η Romtelecom και Cosmote Romania θα μετονομαστούν σε T- Deutsche Telekom και T-Mobile αντίστοιχα, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την μετονομασία των δύο εταιρειών. Επίσης η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού εταιρείας, αλλά έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα του Δημοσίου για μείωση των αμοιβών της διοίκησης και των στελεχών.
Η υιοθέτησης του brand της Deutsche Telekom στη αγορά της Ρουμανίας θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι, αφού η διοίκηση της DT, αλλά και του ΟΤΕ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα βελτιώσει την απήχηση των δύο εταιρειών στο καταναλωτικό κοινό.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό έχει τονίσει ότι η αλλαγή του ονόματος θα έχει εμπορικά οφέλη για τις δύο εταιρείες, καθώς το brand της DT είναι ένα από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως και έχει ευρεία αναγνώριση από τους Ρουμάνους.
Υιοθέτηση της επωνυμίας της Deutsche Telekom δεν αποκλείεται ούτε και για την περίπτωση της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Αλβανία, εφόσον κριθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει εμπορικά οφέλη. Πάντως αντίστοιχο σχέδιο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση για την ελληνική αγορά. Η διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και αυτή της DT, θεωρούν ότι τα brand του ΟΤΕ και της Cosmote είναι πολύ ισχυρά στην συνείδηση των καταναλωτών και εξαιρετικά επιτυχημένα και μια αλλαγή θα μπορούσε αντί για όφελος να έχει ως αποτέλεσμα ζημιά.
Το λανσάρισμα των δύο εταιρειών της Ρουμανίας με την νέα επωνυμία τους πρόκειται να ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος της διαδικασίας αυτής υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Στα πλάνα της διοίκησης του ΟΤΕ υπάρχουν επίσης και σχέδια για την συγχώνευση των εταιρειών, η οποία ήδη υλοποιείται σε επίπεδο ενοποίησης τμημάτων και θέσεων διοίκησης, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει σημαντικό όφελος.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας σχεδιάζει την πώληση του ποσοστού που κατέχει στη Rom Telecom. Μάλιστα για το σκοπό αυτό το ρουμανικό δημόσιο έχει αναθέσει στην UPS την αποτίμηση της εταιρείας. Ο ΟΤΕ, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 54%, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απόκτησης του ποσοστού αυτού υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το τίμημα θα είναι λογικό, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως και είχε γίνει ξανά συζήτηση για πώληση της εταιρείας, οι αξιώσεις του Δημοσίου είχαν κριθεί τουλάχιστον υπερβολικές.
Επέκταση του σκοπού της εταιρείας
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού περί του σκοπού της εταιρείας. Ουσιαστικά με τη προσθήκη που έγινε τα καταστήματα OTE shops και Cosmote Shops έχουν την δυνατότητα να πωλούν μια ευρεία γκάμα προϊόντων που ως τώρα ο όμιλος πωλούσε μέσα από τα καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός.
Αναλυτικότερα στο καταστατικό του ΟΤΕ προστέθηκε «(ιγ) Η αγορά, πώληση και γενικά εμπορία (χονδρική και λιανική) κάθε είδους συσσωρευτών (μπαταριών), ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών ειδών καθώς και του περιφερειακού εξοπλισμού τους [ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, υπολογιστών, φωτογραφικών μηχανών, ενσύρματων και ασύρματων συσκευών, καρτών μνήμης, προϊόντων λογισμικής ψυχαγωγίας, ηλεκτρονικών παιχνιδιών (videogames) κλπ.], αναλώσιμων, προϊόντων τεχνολογίας, προϊόντων λογισμικού και εξοπλισμού τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου (Internet) καθώς και ειδών συναφών τεχνολογιών».
Γερμανικό «όχι» σε μειώσεις αμοιβών της διοίκησης
«Όχι» ήταν η σαφής απάντηση της DT στο αίτημα που είχε καταθέσει η πλευρά του Δημοσίου ζητώντας την αναλογική μείωση των αποδοχών της διοίκησης και των στελεχών της ΟΤΕ Α.Ε. στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το αίτημα είχε αποστείλει η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής όπως είχε κάνει αντίστοιχα για όλες της εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο διαθέτει συμμετοχή (στην περίπτωση του ΟΤΕ το 10% του μετοχικού κεφαλαίου).
Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε άμεσα από την γερμανική πλευρά με το σκεπτικό ότι ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται σε ένα πολύ ανταγωνιστικό και διεθνές περιβάλλον και τα επίπεδα των αμοιβών για τα στελέχη του πρέπει να ευθυγραμμίζονται με επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν διεθνώς.