Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδώνει» στο 0,31 ευρώ η ΑΜΚ της Eurobank

Τι σηματοδοτεί η κίνηση Fairfax να ανεβάσει στο 0,31 ευρώ την προσφορά της. Στην ίδια τιμή κλείνει και η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Ποια γνωστά funds υπέβαλαν προσφορές. Σήμερα εγκρίνεται το πλάνο αναδιάρθρωσης από την DG Comp.

«Κλειδώνει» στο 0,31 ευρώ η ΑΜΚ της Eurobank

Στο 0,31 ευρώ κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η τιμή διάθεσης για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι η ομάδα βασικών επενδυτών υπό τη Fairfax αναθεώρησε προς τα πάνω τη δήλωση δέσμευσής της.

Ειδικότερα η ομάδα Fairfax ανέβασε την προσφερόμενη τιμή ανά μετοχή στην οποία δεσμεύεται να αποκτήσει νέες κοινές μετοχές της Eurobank στο 0,31 ευρώ από 0,30 που είχε αρχικώς υποβάλει χωρίς να διαφοροποιείται το ποσό της προσφοράς (1,332 δισ. ευρώ).

Η αναθεωρημένη προσφορά έγινε δεκτή από την τράπεζα και προμηνύει ότι στο 0,31 ευρώ θα διαμορφωθεί και η τιμή διάθεσης της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό καθώς η τιμή που προσφέρουν οι cornerstone investors λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς για σειρά άλλων χαρτοφυλακίων που υπέβαλαν προσφορές για να καλύψουν την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι πιθανό πλέον μετά την κίνηση της ομάδας Fairfax η τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών να διαμορφωθεί απευθείας στο 0,31 ευρώ και να μην υπάρξει αναλογική κάλυψη και διαμόρφωση μεσοσταθμικής τιμής.

Με βάση πηγές, από τις μέχρι τώρα προσφορές, προκύπτει ότι η τιμή διάθεσης θα κλείσει στο 0,31 ευρώ καθώς πρόθεση της τράπεζας είναι να προτιμηθούν οι καλής ποιότητας επενδυτές (χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου ορίζοντα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές υπέβαλαν παραδοσιακοί επενδυτές όπως τα funds των Pimco, Highfield Moore Capital, JP Morgan Asset Management, BlackRock, Wellington, Blackstone, Schroders, μεγάλα χαρτοφυλάκια όπως η York Capital και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Η εγχώρια προσφορά αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπερκάλυψη της τάξης της 1,5 φοράς.

Σε ό,τι αφορά την Pimco αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί, τα τελευταία πέντε χρόνια της ύφεσης, τον πιο δύσπιστο επενδυτή. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι από το 2009 είχε ρευστοποιήσει το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, διαβλέποντας το βάθος της κρίσης.

Ένα ακόμη νέο για τα έως σήμερα δεδομένα είναι το γεγονός πως εκδηλώνεται ενδιαφέρον μικρό, αλλά ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος, από κρατικά κεφάλαια (sovereign wealth funds) όπως το κρατικό επενδυτικό ταμείο Σιγκαπούρης και το αντίστοιχο της Νορβηγίας. Πρόκειται για ιδιαίτερα συντηρητικούς επενδυτές, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν υψηλά ρίσκα και τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα hedge funds, τα οποία όμως παραμένουν ενεργά, σε πιο παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές, τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Κι εμείς δεν περιμέναμε να υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον από μακροπρόσθεσμους επενδυτές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση οι επιχειρήσεις της χώρας κερδίζουν εκ νέου το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών».

Εγκρίθηκε το πλάνο αναδιάρθρωσης

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα  το πλάνο αναδιάρθρωσης της Eurobank τους βασικούς άξονες του οποίου αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του  ομίλου Eurobank είναι σύμφωνο με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Το σχέδιο θα επιτρέψει στην τράπεζα να καταστεί βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να λάβει μια πλήρη σειρά μέτρων τόσο για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της Eurobank όσο και για την πιστωτική πολιτική του ομίλου. Βάσει του σχεδίου, η Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις την ενίσχυση αναδιάρθρωσης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Eurobank Ergasias Α.Ε., εκ των οποίων ορισμένες ανακεφαλαιοποιήσεις από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το 2012 και το 2013, καθώς και τη στήριξη του ΕΤΧΣ όσον αφορά τη συνεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την αγορά της Νέας Proton Bank και του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Eurobank, η ενσωμάτωση των οποίων στη Eurobank θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ομίλου, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε τα εξής: «Η αναδιάρθρωση της Eurobank αποτελεί σημαντικό βήμα για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε σήμερα ενισχύει τη βιωσιμότητα της τράπεζας και την καθιστά αρκετά ισχυρή για να μπορέσει να στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα με τη χορήγηση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.»

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank

Από το 2008, η Ελλάδα και το ΕΤΧΣ στήριξαν επανειλημμένα με τη μορφή κεφαλαίων και ρευστότητας τη Eurobank Ergasias Α.Ε. (μέρος του ομίλου Eurobank). Η Επιτροπή άρχισε διεξοδική έρευνα τον Ιούλιο του 2012 για να εκτιμήσει αν το μέτρο ήταν σύμφωνο με τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης (βλ.IP/12/860).

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank θα διαρκέσει μέχρι το 2018. Κύριος στόχος του είναι η μεγαλύτερη επανεστίαση στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ώστε να καταστούν εκ νέου κερδοφόρες σε μεγάλο βαθμό:

Eurobank έχει ήδη αρχίσει τον εξορθολογισμό του ελληνικού δικτύου υποκαταστημάτων και πώλησε θυγατρικές στην Τουρκία και στην Πολωνία. Από το 2012, ο όμιλος μετέτρεψε και εξαγόρασε, με μεγάλη έκπτωση, χρεωστικούς τίτλους μειωμένης εξασφάλισης για τον σχηματισμό κεφαλαίου. Δεν κατέβαλε κανένα μέρισμα σε μετρητά από το 2008 και το ποσοστό ιδιοκτησίας των ιστορικών μετόχων της έπεσε κάτω από το 2% μετά την ανακεφαλαιοποίησή της από το ΕΤΧΣ. Η τράπεζα θα συνεχίσει την αναδιάρθρωση και την απομόχλευσή της σε διεθνές επίπεδο, θα εξακολουθήσει την παύση των μη βασικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και θα βελτιώσει την επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα και τα καθαρά περιθώρια κερδών επί των τόκων, ιδίως με την περαιτέρω μείωση των δαπανών της.

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε επίσης ότι η Eurobank θα εφαρμόσει πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και συνετή πιστωτική πολιτική με βάση υγιείς εμπορικές πρακτικές, κυρίως όσον αφορά τις συναλλαγές της με τους μετόχους και τα διαχειριστικά της στελέχη.

Η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων θα παρακολουθείται από εντολοδόχο.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης κατηγορηματικά ότι όσον αφορά για την αύξηση του τρέχοντος κεφαλαίου της Eurobank, το οποίο στηρίζεται από το ΕΤΧΣ, η τιμή εγγραφής των νέων μετοχών καθορίστηκε με βάση τις δύο ανεξάρτητες εκτιμήσεις της εύλογης αξίας της τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η υπερβολικά μεγάλη μείωση των συμμετοχών του ΕΤΧΣ, το οποίο κατέχει περισσότερο από το 90% της Eurobank από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013. Επιπλέον, σε περίπτωση που το ΕΤΧΣ πρέπει να καταβάλει σημαντικά κεφάλαια στο πλαίσιο της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μειώσει ακόμη περισσότερο τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας. Η δέσμευση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην Επιτροπή να εκδώσει απόφαση πριν οριστικοποιηθεί η αύξηση του κεφαλαίου.

Κατά την αξιολόγησή της, η Επιτροπή έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι δυσκολίες της Eurobank δεν οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου, αλλά στην κρίση του δημόσιου χρέους και στη παρατεταμένη και βαθιά ύφεση που άρχισε το 2008. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συμφώνησε η μείωση των δραστηριοτήτων να είναι λιγότερο σημαντική απ’ ό, τι για άλλες υποθέσεις αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει στο παρελθόν, κυρίως στην εγχώρια αγορά, στην οποία η Επιτροπή δέχθηκε να μην μειώσει η τράπεζα τον ισολογισμό της κατά την περίοδο αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, τα φιλόδοξα μέτρα αναδιάρθρωσης και διακυβέρνησης που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως η μείωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των παρεπόμενων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, η συνεισφορά μετόχων και πιστωτών μειωμένης εξασφάλισης ή η αναδιάρθρωση εμπορικών πράξεων στην Ελλάδα, παρέχουν επαρκείς διασφαλίσεις για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που προκύπτουν από τις κρατικές ενισχύσεις και διασφαλίζουν ότι η τράπεζα και οι ιδιοκτήτες της συμβάλλουν επαρκώς στο κόστος της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή ενέκρινε όλα τα μέτρα στήριξης κεφαλαίων και ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v