Τη μετονομασία των θυγατρικών του Ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία, Romtelecom και Cosmote Romania, σε T- Deutsche Telekom και T-Mobile αντίστοιχα, καλείται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις 30 Απριλίου.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των δύο εταιρειών στην τοπική αγορά ο όμιλος της Deutsche Telekom έκρινε ότι η υιοθέτηση του brand του μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στην απήχηση που αυτές έχουν στο καταναλωτικό κοινό.
Το rebranding των δύο εταιρειών, που έχει εγκριθεί από τα διοικητικά τους συμβούλια, για να προχωρήσει χρειάζεται την έγκριση της γενικής συνέλευσης του ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος είναι ο πλειοψηφών μέτοχος της Romtelecom με 54%. Να σημειωθεί ότι υπέρ της αλλαγής ονόματος έχουν ήδη ταχθεί και εκπρόσωποι του Δημοσίου της Ρουμανίας.
Το λανσάρισμα των δύο εταιρειών με τη νέα τους ονομασία πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος της διαδικασίας αυτής υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα μέσα στη χρονιά θα ολοκληρωθεί και η συγχώνευσή τους, η οποία ήδη υλοποιείται σε επίπεδο ενοποίησης τμημάτων και θέσεων διοίκησης.
Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε ταχθεί υπέρ της μετονομασίας των δύο εταιρειών, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα έχει εμπορικά οφέλη. Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αντίστοιχο σχέδιο για την ελληνική αγορά δεν υπάρχει. Όπως σημείωσε τα brand του ΟΤΕ και της Cosmote είναι πολύ ισχυρά στη συνείδηση των καταναλωτών και εξαιρετικά επιτυχημένα, οπότε η αλλαγή θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ καλείται επίσης να εγκρίνει την τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού περί του σκοπού της εταιρείας. Ειδικότερα προτείνεται η εξής προσθήκη: «(ιγ) Η αγορά, πώληση και γενικά εμπορία (χονδρική και λιανική) κάθε είδους συσσωρευτών (μπαταριών), ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών ειδών καθώς και του περιφερειακού εξοπλισμού τους [ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, υπολογιστών, φωτογραφικών μηχανών, ενσύρματων και ασύρματων συσκευών, καρτών μνήμης, προϊόντων λογισμικής ψυχαγωγίας, ηλεκτρονικών παιχνιδιών (videogames) κ.λπ.], αναλώσιμων, προϊόντων τεχνολογίας, προϊόντων λογισμικού και εξοπλισμού τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου (Internet) καθώς και ειδών συναφών τεχνολογιών».
Πρόκειται για διεύρυνση του γενικού σκοπού του καταστατικού της ΟΤΕ Α.Ε. καθώς οι δυνατότητες αυτές στην αγορά υπήρχαν ήδη για την Cosmote και τον Γερμανό.
Τέλος, στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ περιλαμβάνεται και θέμα που αφορά την αναλογική μείωση των αποδοχών της διοίκησης και των στελεχών της ΟΤΕ Α.Ε. για τη διάρκεια ισχύος του ΜΠΔΣ 2012-2015, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν.4092/2012.
Το συγκεκριμένο θέμα τίθεται μετά από σχετικό αίτημα του Δημοσίου, το οποίο κατέχει ποσοστό 10% των μετοχών του ΟΤΕ, στο πλαίσιο των προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας 2012 -2015.
Με δεδομένο ότι οι μειώσεις των μισθών διοίκησης και στελεχών αφορούν πρακτικά τις εταιρείες οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, είναι εξαιρετικά πιθανό το συγκεκριμένο θέμα να μην γίνει δεκτό, καθώς στην περίπτωση του ΟΤΕ το Δημόσιο ελέγχει μόλις το 10% των μετοχών.