Ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψουν ευκαιρίες, ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά, άφησε ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ.
Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον, αλλά δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε τώρα, σημείωσε τονίζοντας ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για μια σειρά επιλογές. Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει πως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο όμιλος βρίσκεται στην καλύτερή του φάση.
Πάντως ξεκαθάρισε ότι μεταξύ των πιθανών επιλογών δεν περιλαμβάνεται η Cyta στην Κύπρο. Προς επίρρωση των ανωτέρω, ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι ο όμιλος έχει στα ταμεία του 1,5 δισ. ευρώ, έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του στα επίπεδα της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), ενώ παράλληλα καταγράφεται και συγκράτηση της μείωσης εσόδων σε ετήσια βάση.
Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του ΟΤΕ για το μέλλον, η οποία εστιάζει στις επενδύσεις σε νέα δίκτυα, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι το κρίσιμο σημείο ήταν η έκδοση του ομολόγου την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει και νέο ομολογιακό δάνειο αν μέσω αυτής της διαδικασίας ο ΟΤΕ μπορέσει να πετύχει περιορισμό του επιτοκίου δανεισμού.
Η επιβράβευση των αγορών
Βραβεύτηκαν οι επιλογές μας από τις αγορές γι' αυτό και η μετοχή μας υπεραποδίδει (105,7%) έναντι του Χ.Α. (-4%), αλλά και των telecoms της Ευρώπης (24%) σημείωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, εκτιμώντας ότι αν ο ΟΤΕ είχε την έδρα του εκτός Ελλάδος τότε, πιθανόν, θα είχε καλύτερη αξιολόγηση και από τη μητρική του εταιρία, Deutsche Telekom.
Όχι σε αλλαγή ονόματος στην Ελλάδα
Παράλληλα ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος για OTE – Cosmote στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ ισχυρά brand. Επιπλέον για την πιθανότητα να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιριών σημείωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη, αποδίδοντας αυτό και στον φόβο να επιβληθεί από την ΕΕΤΤ ρύθμιση και στην κινητή τηλεφωνία.
Τα στελέχη του ΟΤΕ τόνισαν ότι ο όμιλος θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για το έργο Σύξευζις, το Free WiFi, αλλά και στον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα. Χαρακτηριστικά για το έργο του Free WiFi τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα έργο 15 εκατ. και πλέον ούτε ο ΟΤΕ έχει τη δυνατότητα να αγνοεί τέτοιου μεγέθους έργα.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, χωρίς να υπάρχει περίπτωση σύστασης ΑΕΕΑΠ. Επίσης προχωρά σε οutsourcing δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονται στο core business, ενώ καταρτίζει εκ νέου προσωπικό που δεν αποχώρησε, αλλά η ειδικότητά του δεν είναι πλέον χρήσιμη. Ειδικά για το προσωπικό κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέα εθελουσία έξοδο.