Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Η «έξυπνη» λύση της έκδοσης ομολόγου

Πώς η τράπεζα καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες, απελευθερώνεται από το άγχος του χρόνου και ποντάρει σε de facto διάψευση του stress test. Κλειδί για την έκδοση «ομολόγου με ειδικά χαρακτηριστικά» το business plan και τα νούμερα. Οι 12-13 κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Εθνική: Η «έξυπνη» λύση της έκδοσης ομολόγου

Την «έξυπνη» λύση κάλυψης μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω έκδοσης ομολόγου, που θα προσμετράται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια, φέρεται να υιοθετεί η Εθνική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι επισήμως αρνείται να σχολιάσει το θέμα παραπέμποντας στο υπό κατάρτιση πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan).

Η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μπορεί να καλύψει άμεσα ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,18 δισ. ευρώ, που έβγαλε η άσκηση προσομοίωσης της ΤτΕ και ταυτόχρονα να δώσει στην Εθνική άνεση χρόνου ώστε να διαψευσθούν de facto, όπως προσδοκά, οι αυστηρές παραδοχές του stress test αναφορικά με την εξέλιξη των προ προβλέψεων κερδών της Finansbank και της μητρικής.

Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων η Εθνική έχει κάνει προεργασία για την έκδοση ομολόγων συνάπτοντας με ξένες τράπεζες συμφωνία πλαίσιο η οποία μεταξύ άλλων της επιτρέπει να εκδώσει -με διαφορετική τιμολόγηση- και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Το timing της έκδοσης θα καθορισθεί από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων 2013 την επόμενη εβδομάδα και τις συνθήκες στις αγορές. Οι παρουσιάσεις αναμένεται ως εκ τούτου να ξεκινήσουν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων με πρώτο σταθμό το Λονδίνο. Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει θα καθορισθούν τα χαρακτηριστικά και η τιμολόγηση της έκδοσης.

Κλειδί για την επιτυχία της έκδοσης είναι η ποιότητα των αποτελεσμάτων 2013 και βεβαίως το business plan που θα παρουσιάσει η ΕΤΕ το οποίο θα στηρίζεται στο ότι η τράπεζα έχει τις χαμηλότερες αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου (8,74 δισ. ευρώ) βάσει της BlackRock και τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πουληθούν ή να αξιοποιηθούν ενισχύοντάς την κεφαλαιακά.

Όπως έχει γράψει το Euro2day η Εθνική προγραμματίζει 12 - 13 πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων την επόμενη διετία, πέραν της πώλησης ποσοστού της Πανγαία η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Ήδη η πώληση της Αστήρ βρίσκεται στη φάση των εγκρίσεων, όπως και αυτή του ξενοδοχείου Γερακίνα στη Χαλκιδική. Ακολουθεί το deal με την Calamos για την NBGI Private Equity και η συμφωνία πώλησης του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών Αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Arch Re.

Στη φαρέτρα της η Εθνική διαθέτει ακόμη δυνατότητα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Γενικής Αποθηκών, της NBG Asset Management καθώς και μικρών θυγατρικών στο εξωτερικό (Ν. Αφρική)

Η Εθνική θεωρεί ότι το δίδυμο Rothschild και Ernst&Young υιοθέτησε ακραίες παραδοχές στο στρεσάρισμα που έκανε στα business plans εξαλείφοντας σχεδόν την εκτιμώμενη κερδοφορία της Finansbank και περιορίζοντας σημαντικά την κερδοφορία της μητρικής.

Έτσι εξηγείται γιατί η τράπεζα αναμένει με βάση το stress test τη χαμηλότερη μεταξύ των συστημικών τραπεζών εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή έχει τον καλύτερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων των stress tests η Εθνική αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες προκύπτουν «βάσει μιας πολύ δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό της σενάριο (baseline)».

Κύκλοι της τράπεζας σημειώνουν ότι η πρώτη de facto διάψευση των παραπάνω παραδοχών θα έρθει με τα αποτελέσματα του 2013.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v