Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα

Το παζάρι για τον χρόνο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών. Τι θα κάνει η Εθνική για να καλύψει τα 2,18 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις στη Eurobank. Η αποπληρωμή των χρεών προς το ΤΧΣ επόμενος στόχος για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι νέες κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα

Με δόγμα την επιστροφή στην εξωστρέφεια οι ελληνικές τράπεζες, ανάλογα με τη θέση τους αλλά και τη διαπραγματευτική τους ισχύ, αποφάσισαν να βγουν στις ξένες αγορές ζητώντας κεφάλαια και ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Οι ξένοι από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν λεφτά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, κόντρα στις ζοφερές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτή η στάση βοηθά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να βάλει φρένο στις ορέξεις του ΔΝΤ να ελέγξει πλήρως το μέλλον των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επόμενος στόχος είναι η επιστροφή των χρημάτων που πήραν από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στοίχημα βέβαια που θα κριθεί εν πολλοίς από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο παράγοντας χρόνος

Ο Πόουλ Τόμσεν, πέραν της αντίθετης άποψης που εξακολουθεί να έχει ως προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, τις οποίες προσδιορίζει στα 9 δισ. ευρώ, επέμενε επί δύο εβδομάδες ότι ο χρόνος που πρέπει να δοθεί στα πιστωτικά ιδρύματαγια για να καλύψουν τα ποσά είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2014.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του έχει καμφθεί και «ο χρόνος που συζητείται είναι σίγουρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014». Το καλύτερο σενάριο επεκτείνται χρονικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2015. Λύση σε αυτό είναι πιθανόν να δώσει σήμερα το Eurogroup.

Οι ενέργειες ανά τράπεζα

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο αναμφίβολα στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας. Οι πληροφορίες λένε πως η διοίκησή της είχε έτοιμο πλάνο εξόδου στις αγορές με έκδοση ομολογιακού δανείου.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το εγχείρημα έχει παγώσει προς το παρόν λόγω του Πόουλ Τόμσεν. Έτσι, η Εθνική ετοιμάζει, όπως εξηγούν πηγές της διοίκησης στο Εuro2day.gr, μία σειρά κινήσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες 2,18 δισ. ευρώ. «Θα κάνουμε 13-14 κινήσεις που θα κλείσουν το ποσό», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν ότι «η Εθνική έχει τις μικρότερες δυνητικά ζημίες στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο και το πλήγμα έρχεται από τις εκτιμήσεις βάσει των οποίων έγιναν τα stress tests της Finansbank».

Συμπληρώνουν ότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρού εσωτερικού κεφαλαίου και θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου.

Μία ακόμη κίνηση αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, αναμένεται από φέτος να καταγραφεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το ισχυρό, όμως, όπλο στη φαρέτρα της Εθνικής είναι η Finansbank. Η διοίκηση δεν θέλει επουδενί να την πουλήσει στο σύνολό της. «Είχαμε πει ότι θα πουλήσουμε το 40% σε δύο δόσεις. Εξετάζεται σοβαρά η πώληση του 40% άπαξ, ενώ δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το ποσοστό πώλησης να ανέλθει στο 49%», αναφέρει πηγή της τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της Εθνικής δεν επιδιώκει να χάσει την τουρκική θυγατρική, τα κέρδη της οποίας αναμένεται να τονώσουν τη μελλοντική κερδοφορία του ομίλου. Οι ίδιες πηγές θέτουν όμως και ένα σημαντικό ρητορικό ερώτημα το οποίο αρχίζει να πλανάται στην αγορά: «Όταν η τρόικα εμπλέκεται στα τραπεζικά κατά έναν περίεργο τρόπο η διαδικασία σκαλώνει πάντα στην Εθνική, με συνεχή εμπόδια και αντιρρήσεις. Γιατί;».

Eurobank

Η διοίκησή της Eurobank έχει κάνει τις επαφές της με τους υποψήφιους επενδυτές και η διάθεση επένδυσης παραμένει ενεργή. Το ελληνικό δημόσιο, όμως, δεν κινείται με ανάλογους ρυθμούς. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, προσπαθεί να... φθάσει στη Βουλή από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τώρα, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ίσως κατατεθεί ακόμα και αυτήν την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ πρότειναν εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου. Το ένα προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ σε αυτήν τη φάση και την εν συνεχεία διάθεση μετοχών της τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά όπως έγραψε το Euro2day.gr βρίσκει την αντίδραση της τρόικας.

Το δεύτερο σενάριο που δείχνει προτιμότερο είναι η κάλυψη της αύξησης των 2,9 - 3 δισ. ευρώ από ιδιώτες και το ΤΧΣ με τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί ότι το ποσοστό του Ταμείου δεν θα υποχωρήσει κάτω του 50% μετά την ολοκλήρωσή της.

Η Πειραιώς και η Alpha Bank

Τα επόμενα βήματα για τους δύο τραπεζικούς ομίλους της Πειραιώς και της Alpha Bank δεν κρύβουν παρασκήνιο και είναι σχεδόν γνωστά. Κοινός στόχος και των δύο διοικήσεων εφεξής είναι η όσο το δυνατόν, ανάλογα με τις συνθήκες στην οικονομία και στις αγορές, γρηγορότερη απομάκρυνση από το κράτος μέσω της αποπληρωμής των κεφαλαίων που πήραν πέρσι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο άμεσο μέλλον, εντός του επόμενου μήνα, η Πειραιώς θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου χρέους ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο της Ελλάδας προς τις αγορές. Επίσης, θα κάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,750 δισ. ευρώ και θα αποπληρώσει τα 750 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών, θα καλύψει τα 425 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests, ενώ δύναται να καλύψει και το δυσμενές που προβλέπει ανάγκες 757 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ο όμιλος της Alpha Bank προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ με στόχο την αποπληρωμή των 940 εκατ. ευρώ που πήρε το 2008 με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών και θα κλείσει τις ανάγκες των 262 εκατ. ευρώ από τα stress tests. Στόχος της Alpha Bank είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2014 να αποπληρώσει τα κεφάλαια που πήρε από το ΤΧΣ και να επιστρέψει ολοκληρωτικά, δηλαδή και μετοχικά, στον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v