Τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα έθεσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.
Όπως ανέφερε αυτές είναι ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις το 2015 στο Δημόσιο και πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση δεν δέχεται επίσης αλλαγές στις προτάσεις που παρουσίασε για το γάλα.
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά το ανώτατο στέλεχος δήλωσε πως θα νομοθετήσουμε μονομερώς αν χρειαστεί.
Για το θέμα των τραπεζών και της στάσης του ΔΝΤ τόνισε ότι είναι σαφές πως το ΔΝΤ θέλει να πατήσει πόδι στον Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας.
«Η Black Rock έκανε stress test, δεν μπορεί να στρεσάρεις το στρεσαρισμένο. Όταν υπάρχει διαφωνία η λύση είναι μία συμβιβαστική πρόταση. Εμείς θεωρούμε ότι τέτοια πρόταση είναι αυτό που θα βγάλει η ΕΚΤ. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα των τραπεζών. Ελπίζουμε να μην φθάσουμε στο Eurogroup με ανοιχτό το θέμα», υπογράμμισε.
Διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν και άλλα ραντεβού με την τρόικα για το ζήτημα των τραπεζών και πως στο Eurogroup θα υπάρξουν συναντήσεις με τους πολιτικούς «προϊσταμένους» της τρόικας, Λαγκάρντ, Ρεν, Ντράγκι.
Το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη πως «είναι τακτική της τρόικας όλα να μένουν ανοικτά μέχρι να κλείσουν όλα. Την θετική έκθεση δεν την χάνουμε αλλά την πλησιάζουμε».
Πρόσθεσε ακόμη πως «διερευνούμε από τώρα τις αγορές αλλά δεν πρόκειται να βγούμε πριν από το β΄ εξάμηνο».
Το ραντεβού τρόικας και οικονομικού επιτελείου ανανεώθηκε για αύριο μετά από περίπου 11 ώρες αλλεπάλληλων συσκέψεων. Λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς αναχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Νωρίτερα –από τις 10 το πρωί- είχαν διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, Εργασίας Γ. Βρούτση, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ας. Παπαγεωργίου αλλά και τη διοίκηση του ΤΧΣ. Σε ορισμένες από αυτές τις συσκέψεις μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Δεν τα βρήκαν με Μητσοτάκη
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης "το υπουργείο προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο. Εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές".
Ο ίδιος δήλωσε πως συμφωνήσαμε επί της ουσίας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο αλλά θα υπάρξει και νέα συνάντηση.
"Δεν θέλουμε ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2014. Θέλουμε κινητικότητα. Η τρόικα το ακούει αλλά δεν έχει συμφωνήσει», σημείωσε.
Νωρίτερα συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και τους επικεφαλής της τρόικας είχαν οι κ.κ. Τουρκολιάς και Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας. για το θέμα της συνάντησης δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση. Ειπώθηκε ότι αφορούσε την πώληση του Αστέρα και συγκεκριμένα την πράξη έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ), που εκκρεμεί για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης).
Από το πρωί ήταν σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος συναντήσεων. Πρώτος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ακολούθησε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.
Βασικά θέματα της συζήτησης μεταξύ Χατζηδάκη-Τρόικας είναι τα μέτρα του ΟΟΣΑ, όπου η τρόικα πιέζει τόσο για την υιοθέτηση του συνόλου του πακέτου, όσο και για πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας η τρόικα συζήτησε με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη όλα τα θέματα, χωρίς συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Οι δανειστές ζητούν κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων και όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε low και high cost».
Οι τράπεζες βρέθηκαν στο τραπέζι το μεσημέρι στη συνάντηση μεταξύ τρόικας και στελεχών του ΤΧΣ.