Τον Μάρτιο αναμένεται να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας εφόσον προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την οικονομική χρήση του 2013.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εξελίσσεται ο οικονομικός έλεγχος (due delligence) από τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. "Ο οικονομικός έλεγχος ξεκίνησε μετά τα μέσα Ιανουαρίου και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Την ίδια στιγμή εκπονείται και το business plan, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η νέα τραπεζική φιλοσοφία της Γενικής Τράπεζας", τονίζουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση.
Συμπληρώνουν δε με νόημα ότι "κρίσιμη παράμετρος στον δρόμο προς την ΑΜΚ είναι η πολιτική σταθερότητα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και κρατούν στάση αναμονής".
Οι υποψήφιοι μνηστήρες
Το τσεχικό fund PPF, γνωστό στην ελληνική αγορά από τις μετοχικές του τοποθετήσεις άμεσα και έμμεσα τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όσο και στον ΟΠΑΠ, αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έναν από τους υποψήφιους εν δυνάμει μετόχους της Γενικής και ήδη εξετάζει τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας.
Στον οικονομικό έλεγχο συμμετέχει, όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της Γενικής, και η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία διά των εκπροσώπων της έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μετοχική επένδυση στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του ομίλου Πειραιώς. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, ενδιαφέρεται να καλύψει ποσοστό της τάξης του 40-50%.
Όσο για την Τράπεζα Πειραιώς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα διατηρήσει στη Γενική ποσοστό που θα κυμαίνεται στην περιοχή του 20%. Σημειώνεται ότι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των 200 και των 300 εκατ. ευρώ.
Το αντικείμενο
Με βάση τα ανακοινωθέντα από τον πρόεδρο του ομίλου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, στόχος είναι η Γενική Τράπεζα να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακή-επενδυτική τράπεζα, το έργο της οποίας θα επικεντρώνεται στην ενεργή διαχείριση προβληματικών δανείων αλλά και στη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Στο επίκαιρο κομμάτι της ενεργής διαχείρισης των προβληματικών εταιρικών δανείων ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανεξάρτητα από τη μετεξέλιξη της Γενικής Τράπεζας έχει ήδη συστήσει μία εσωτερική μονάδα, η οποία θα λειτουργεί ως private equity.
Στη μονάδα αυτή συγκεντρώνονται ήδη τα προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο την ενεργή και καλύτερη διαχείρισή τους, έως και την πώλησή τους σε ξένα distress funds που ενδιαφέρονται ή θα ενδιαφερθούν για την απόκτησή τους.