Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Δεν ενδιαφερόμαστε για εξαγορές σε Ελλάδα

Η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές στην Ελλάδα, τόνισε προ ολίγου ο πρόεδρός της Μ. Σάλλας, επισημαίνοντας ακόμη ότι περιμένουν να κατασταλάξει η Κύπρου όσον αφορά το ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με την Πειραιώς. Δεν παρέλειψε δε να καυτηριάσει το γεγονός ότι γίνονται υπαινιγμοί ακόμη και σε επίπεδο κυβέρνησης για καρτέλ τραπεζών, το οποίο δεν υφίσταται.

Σάλλας: Δεν ενδιαφερόμαστε για εξαγορές σε Ελλάδα
Η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση για εξαγορές στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρός της Μ. Σάλλας σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική σημασία που έχει για τις εγχώριες τράπεζες η εδραίωσή τους σε αγορές των Βαλκανίων και της εγγύς Ανατολής.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι η αξία των ελληνικών τραπεζών για τους ξένους επενδυτές αφορά πλέον πολύ περισσότερο το παρόν αλλά και το μέλλον των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες, παρά τις δραστηριότητές τους στην εσωτερική αγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της συμμετοχής στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Σάλλας άφησε να εννοηθεί ότι προσδοκά να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, όσον αφορά την ανοιχτή πρόθεση συνεργασίας που έχει εκφραστεί εδώ και μήνες από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, απέφυγε να θέσει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία μετά το πέρας της οποίας η Πειραιώς θα πουλήσει τη συμμετοχή της. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς συναρτά το πόσο μπορεί να περιμένει για να διαπιστώσει αν υπάρχει τελικά πρόθεση συνεργασίας από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου, από την κατάσταση των αγορών (όσο η συμμετοχή εμφανίζει σημαντικές υπεραξίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα) αλλά και από το ενδεχόμενο ευκαιριών για εναλλακτικές κινήσεις (οι οποίες προφανώς θα απαιτήσουν ρευστότητα, οπότε μπορεί να απαιτηθεί η ρευστοποίηση του μεριδίου στην Κύπρου).

Ο πρόεδρος της Πειραιώς αναφέρθηκε και στο θέμα των spreads μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, για το οποίο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ”κατηγορείται” ότι ακολουθεί εναρμονισμένες πρακτικές από μερίδα του Τύπου, ενίοτε και από την κυβέρνηση.

Ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι τα spread στην Ελλάδα είναι φυσιολογικά σε σχέση με το επίπεδο της πιστοληπτικής ικανότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Ανέφερε δε, ότι τυχόν μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στα spread θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στα κέρδη αλλά και στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, άρα και γενικότερα στην κεφαλαιαγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v