Αναμενόμενη λίγο-πολύ η μεγάλη άνοδος των εσόδων (από 7,4 στα 11 εκατ. ευρώ) και των καθαρών κερδών (από 2,18 σε 4,68 εκατ. ευρώ) που σημείωσε στο εννεάμηνο η Alpha Αστικά Ακίνητα, καθώς έχει αρχίσει να ωφελείται από το γάμο της Alpha Bank με την Εμπορική.
Πέραν αυτού όμως, η διοίκηση της εισηγμένης έχει εδώ και καιρό δηλώσει το γεγονός ότι εξέταζε, σε βάθος χρόνου, το ενδεχόμενο μετατροπής της σε ΑΕΕΑΠ. Είναι άλλωστε η μόνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που δεν συμμετέχουν σε ΑΕΕΑΠ.
Το προφανές αντικίνητρο είναι πως οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται στο ταμπλό του ΧΑ με discount (έκπτωση) σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, ωστόσο η Πανγαία της Εθνικής Τράπεζας βρήκε τρόπο να ξεπεράσει το πρόβλημα μέσα από το σύνθετο deal με τους Ισραηλινούς.
Επιπρόσθετα, κατά τους τελευταίους μήνες έχουμε δει το περιβάλλον για τις ΑΕΕΑΠ να «θερμαίνεται» ακόμη περισσότερο, με την Fairfax να αποκτά ρόλο βασικότερου μετόχου στην Eurobank Properties και επίσης τις Πανγαία και Eurobank Properties να κερδίζουν το διαγωνισμό «sale and lease back» μιας σειράς ακινήτων του Δημοσίου, επιτυγχάνοντας μάλιστα πολύ ικανοποιητικά yields (αποδόσεις).
Βέβαια, το ποιες αποφάσεις και πότε θα πάρει η διοίκηση της Alpha Αστικά Ακίνητα δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, η μετοχή της ΑΣΤΑΚ διαπραγματεύεται με discount 27%, με μια κεφαλαιοποίηση 92,8 εκατ. ευρώ, όταν μόνο τα διαθέσιμά της ανέρχονται (30/9/2013) στα 53,2 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές της υποχρεώσεις είναι μηδενικές.
ΥΓ: Στα μειονεκτήματα της μετοχής το χαμηλό free float και το γεγονός ότι –ως θυγατρική τράπεζας που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ- δεν μπορεί να διανείμει μέρισμα παρά την άριστη ρευστότητα που διαθέτει.