Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τα τρία αγκάθια της ιδιωτικοποίησης

Σήμερα αναμένεται η πρόσκληση σε Γ.Σ. για την ΑΜΚ. Οι χαμηλές αποτιμήσεις που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές, οι αντιδράσεις Βενιζέλου για νομοθετική κάλυψη του ΤΧΣ και η... λείανση του όρου «στρατηγικός επενδυτής».

Eurobank: Τα τρία αγκάθια της ιδιωτικοποίησης

Μάχη με τρία ακανθώδη ζητήματα καλούνται να δώσουν το προσεχές χρονικό διάστημα οι εμπλεκόμενες πλευρές στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

H τράπεζα αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την πρόσκληση για τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά δυο δίσεκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ όμως, μπορεί η προεργασία σε επίπεδο εύρεσης επενδυτών να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει σημαντικά κενά ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να μην προκαλέσει κλυδωνισμούς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο...

Στην τελευταία συνάντηση που είχε η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την τρόικα τέθηκαν επί τάπητος τα αγκάθια της διαδικασίας.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα, που θέτει το ΤΧΣ, είναι η ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προστατεύει τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου από πιθανές ποινικές ευθύνες. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε την πώληση οποιουδήποτε ποσοστού της Eurobank σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της άσκησης των δικαιωμάτων στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Ζητούμε να νομοθετήσει η κυβέρνηση», τόνισαν οι επικεφαλής του ΤΧΣ στη συνάντηση.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αποδέχεται το αίτημα της διοίκησης του ΤΧΣ και δεσμεύθηκε ότι θα πιέσει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει να μη δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, για κάτι τέτοιο, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να αντιδρά και να μην αποδέχεται την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Ως αντεπιχείρημα στη φερόμενη άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι «ήδη το έχει πράξει συναινώντας στην αντίστοιχου χαρακτήρα νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας προστατεύονται τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ...».

Το δεύτερο αγκάθι, που φυσικά εγείρει το αίτημα της προστασίας από ποινικές ευθύνες, είναι η τιμή διάθεσης του ποσοστού της Eurobank.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές

«Τα ξένα funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει πράγματι το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ποσοστού της τράπεζας, δεν συζητούν, επί του παρόντος, και δεδομένων των κεφαλαιακών αναγκών της, τιμές άνω του 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Τιμή που απέχει από τη μέση τιμή κόστους (σ.σ. 1,26 ευρώ ανά μετοχή) που έχει το Ταμείο», τονίζουν στο Euro2day.gr στελέχη που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Κι εδώ υπάρχουν δύο σχολές, τόσο εντός της διοίκησης της Eurobank, όσο και εντός της τρόικας: Η μία υποστηρίζει ότι η τράπεζα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί τάχιστα, ούτως ώστε να αποκτήσει επενδυτές με κεφάλαια.

Αυτή η στρατηγική σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους εάν υλοποιηθεί θα δώσει πόντους και στην κυβέρνηση καθώς θα πρόκειται για μία πράξη τόνωσης του επενδυτικού κλίματος, στη χειμάζουσα επενδυτικά ελληνική οικονομία.

Η άποψη για αναδιάρθρωση και εν συνεχεία πώληση

Η άλλη σχολή υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει πρώτα να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ της τράπεζας από τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ, να έχει τον χρόνο που απαιτείται για την ουσιαστική αναδιάρθρωσή της και εν συνεχεία σε βάθος ενός έτους να πουληθεί, ενδεχομένως με άλλους, καλύτερους ως προς την τιμή, όρους.

Η πρόταση αυτή αποτελούσε εξαρχής και τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Βέβαια, το αντεπιχείρημα αυτών που επιμένουν στην άμεση ιδιωτικοποίηση είναι ότι «το περιβάλλον στην ελληνική οικονομία είναι ρευστό και σοφότερο θα ήταν το μαξιλάρι του ΤΧΣ να υπάρξει για άλλες ανάγκες»...

Και η... λείανση του όρου στρατηγικός επενδυτής

Το τρίτο αγκάθι στην υπόθεση της Eurobank, αν και χαρακτηρίζεται περισσότερο διαδικαστικό, είναι η νομοθετική αλλαγή ούτως ώστε να λειανθεί ο όρος του «στρατηγικού επενδυτή», όπως περιγραφόταν στο μνημόνιο, όσον αφορά την πώληση του 25% των μετοχών της τράπεζας μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Κι επειδή στρατηγικός επενδυτής για το τραπεζικό σύστημα είναι ένας τραπεζικός όμιλος, κάτι που δε διαφαίνεται στην προκειμένη περίπτωση, αναζητείται, με βάση τις ίδιες πηγές, όρος που θα διευκολύνει το FairFax, το Apollo ή το Eaglevale να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Όσο για τα σενάρια που φέρουν το παγωμένο deal με την Εθνική να επανέρχεται σε... κανονικές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, είναι περισσότερο προσδοκίες, παρά ρεαλιστική -εκτός απροόπτου- προσέγγιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v