Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Άμεσα η Bad Bank

Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της bad bank. Το πακέτο των "επικίνδυνων" δανείων που θα περάσουν υπό τη διαχείρισή της. Οι προσφορές για τα εταιρικά δάνεια. Οι σχεδιασμοί και οι στόχοι της Εθνικής Τράπεζας.

Εθνική: Άμεσα η Bad Bank
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ίδρυση της bad bank από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί με ενεργό και αποδοτικό τρόπο το καυτό ζήτημα των επισφαλειών.

Στόχος η bad bank να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους και να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι δεν θα είναι ξεχωριστή θυγατρική, αλλά θα είναι ενταγμένη στις κεντρικές διευθύνσεις της τράπεζας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ επιδιώκει να περάσουν υπό τη διαχείριση της bad bank όχι μόνο προβληματικά δάνεια, αλλά και όσα είναι ήδη σε καθυστέρηση ακόμη και ενός μήνα (σ.σ. ως μη εξυπηρετούμενα ορίζονται όσα δεν εξυπηρετούνται επί 90 ημέρες).

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ενταχθούν δάνεια των οποίων οι τόκοι εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά κρίνεται ότι οι δανειολήπτες (κυρίως εταιρείες) δεν μπορούν να εξοφλήσουν δόσεις. «Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν ακόμη και δάνεια που μπορεί να εξυπηρετούνται, ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοχοί τους παρουσιάζουν μία ασυνέπεια ή το οικονομικό τους προφίλ καταδεικνύει ότι στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος του ομίλου.

Στόχος της τράπεζας είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «απόλυτο ξεκαθάρισμα και η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ούτως ώστε ο ισολογισμός να περιχαρακωθεί και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι νέες επισφάλειες της ΕΤΕ στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκαν στα 835 εκατ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που ήταν οι αντίστοιχες το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Σε επίπεδο ομίλου, οι νέες επισφάλειες, το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, ήταν 1,2 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνεται στο 56% και ο δείκτης NPLs (άνω των 90 ημερών) ανήλθε σε 25,9%.

Πωλήσεις χαρτοφυλακίου δανείων

Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα πώλησης τμήματος του εταιρικού δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ σε distress και hedge funds, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο σε έναν μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η Εθνική έχει δεχθεί προσφορές, ανάλογα με το εταιρικό χαρτοφυλάκιο, από 35, 40 έως και 50 σεντς για κάθε 100 σεντς δανείου. «Δεν έχουν κάνει όλοι οι ενδιαφερόμενοι προσφορά . Περιμένουμε και θα κρίνουμε λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν και την ποιότητα του υποψήφιου αγοραστή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day ως αγκάθι στην πώληση των δανείων λειτουργεί το ενδεχόμενο εγγραφής ζημίας και ως εκ τούτου αν δεν βρεθεί λύση συνδιαχείρισης που να επιτρέπει να μην εγγραφεί ζημία άμεσα, το εγχείρημα πώλησης είναι πιθανόν να μην προχωρήσει.

Πηγές της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν ότι τα funds τα οποία εξετάζουν δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι το Carlyle, το Wellington, το Black Stone, το Qaktree κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v