Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τα κριτήρια για τα νέα δάνεια

Μακροπρόθεσμα πλάνα που θα συνδέονται με αναπτυξιακούς στόχους προϋπόθεση για τις χρηματοδοτήσεις του ομίλου σε επιχειρήσεις. Έμφαση σε μικρομεσαίους. Σε ποιους κλάδους εστιάζει. Ο ρόλος της Geniki Bank για τις προβληματικές.

Πειραιώς: Τα κριτήρια για τα νέα δάνεια

Την αναπτυξιακή πολιτική της για την επόμενη πενταετία σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς με ατμομηχανή τη Geniki, η μετατροπή της οποίας σε investment bank πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η νέα πιστωτική πολιτική του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς είναι δύο: Αφενός, η απευθείας χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εξαγωγικών και παραγωγικών, αφετέρου η ενεργή διαχείριση των προβληματικών δανείων ολόκληρων κλάδων της επιχειρηματικότητας (σ.σ. μέσω της Γενικής) υπό όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους θα οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας οι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα projects αναδιάρθρωσης που θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η Geniki θα δεσμεύουν, με βάση θεσμοθετημένο πλαίσιο, τους επιχειρηματίες που θα... σώζονται, ώστε να προσαρμόσουν τα επενδυτικά τους πλάνα σε αυστηρές αναπτυξιακές ρήτρες.

Αυτές οι ρήτρες θα συνδέουν την επιβίωση-χρηματοδότηση της εταιρίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη συνέχιση των επενδύσεων με στόχο αναπτυξιακές κινήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταγράφονται σε μεσοπρόθεσμα πλάνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της εξυγίανσης επιχειρήσεων (ακόμα και ολόκληρων κλάδων της οικονομίας) προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τις προβληματικές, αλλά βιώσιμες και με προοπτικές εταιρίες θα ζητά από τους ιδιοκτήτες ή από τους νέους μετόχους, αν υπάρχουν, να δεσμευτούν με μια σειρά αυστηρών κριτηρίων. Αυτά θα καθορίζουν τη συνέχιση της επένδυσης, το άνοιγμά τους σε πιο παραγωγικές εργασίες και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στόχος είναι η νέα πολιτική χορηγήσεων της τράπεζας να συμβαδίσει με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αιχμή ο αγροτικός τομέας

Η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα έχει ήδη διαφανεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα νέων αγροτών, στους οποίους παρέχεται ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών (απόκτηση γης, δανεισμός, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.).

Το άνοιγμα της τράπεζας προς τον αγροτικό κόσμο ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, με αποτέλεσμα ο όμιλος να κερδίζει συνεχώς νέα μερίδια αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η απόκτηση της ΑΤΕ ολοκλήρωσε τη στρατηγική, καθώς πρόσφερε στην Πειραιώς το πελατειακό δίκτυο το οποίο η ΑΤΕ δεν αξιοποιούσε μιας και η στρατηγική της ήταν βαλτωμένη σε πρακτικές και μεθόδους του παρελθόντος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τομείς της αγροτικής παραγωγής τους οποίους θα στηρίξει ο όμιλος είναι: η παραγωγή ροδάκινων, καπνού, νέες καλλιέργειες, ενώ δεν αποκλείεται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις με αιχμή την υγιή βάση να χρηματοδοτηθούν και οι παραγωγοί βάμβακος.

Ιατρικός τουρισμός

Μία, επίσης, νέα επιχειρηματική κατηγορία, στην οποία ο όμιλος Πειραιώς αναμένεται να αναλάβει δράση με πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία είναι οι υπηρεσίες στον χώρο της υγείας, με αιχμή το άνοιγμα του ιατρικού τουρισμού. Εξάλλου, το εγχείρημα της παροχής υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μέχρι το 2020. Στον τομέα αυτό η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αξιοποιήσει την υποδομή του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τα δάνεια του οποίου βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, κατόπιν της απορρόφησης της Marfin Egnatia Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v