Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τη θέλουν μεν, φθηνά δε

Η πλειονότητα των hedge funds και private equities που μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών εκδηλώνει αρχικό ενδιαφέρον για Eurobank. Το «αγκάθι» της τιμής και οι προκλήσεις διοίκησης και ΤΧΣ. Οι κινήσεις ενίσχυσης.

Eurobank: Τη θέλουν μεν, φθηνά δε
Στο ραντάρ των hedge funds αλλά και των private equities, που επένδυσαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, έχει μπει η περίπτωση της Eurobank και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη εκδηλώνεται αρχικό ενδιαφέρον.

Μέχρι όμως να έρθει η ώρα της πώλησης, τον Απρίλιο του 2014, η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλούνται να υλοποιήσουν μέχρι κεραίας το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης.

Βαρόμετρο που θα κρίνει, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, πόσοι μνηστήρες θα ενδιαφερθούν και κυρίως ποια τιμή θα δώσουν είναι το αποτέλεσμα της BlackRock. «Μπορεί το καναδικό fund Fairfax να αποτελεί τον βασικό... ύποπτο όταν αναφερόμαστε στη Eurobank, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι έντονο από περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Βέβαια, οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πόρισμα της BlackRock», αναφέρει στο euro2day στέλεχος ξένης τράπεζας.

Χάσμα στην τιμή

Από τις πρώτες χαλαρές επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώνεται, σύμφωνα με πηγές, ότι «η τιμή που δίνουν τα επενδυτικά κεφάλαια για την απόκτηση του 30%, ίσως και παραπάνω, των μετοχών της Eurobank κινείται στο 0,40 - 0,60 ευρώ ανά μετοχή, όσο είναι ο μέσος όρος trading των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Πρόκειται για τιμή που απέχει έτη φωτός από την τιμή του 1,55 ευρώ, στην οποία αγόρασε το 98,56% των μετοχών της τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενισχύοντάς τη με κεφάλαια 5,8 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, που επιθυμεί την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 25% των μετοχών της τράπεζας μέχρι τον Απρίλιο του 2014, είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια διεκδίκησης υψηλότερου τιμήματος. Ενισχυτικά στην άποψη αυτή συμβάλλει η εκτίμηση πως ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία έχει «κάνει άλματα προόδου, δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρέος, γεγονός που θα κρατά χαμηλά τις αποτιμήσεις».

Μία ακόμη παράμετρος, ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά, που χρήζει προσοχής, είναι ότι η απόσταση μεταξύ της τιμής που προσφέρουν τα hedge funds και τα private equities και του 1,55 ευρώ -όπου άσκησε τα δικαιώματά του στην ΑΜΚ το ΤΧΣ- αποθαρρύνει, ίσως και να ακυρώνει, οποιαδήποτε απόφαση της ηγεσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το στοίχημα της διοίκησης

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας φέρονται να υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος είναι η... μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ και η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, συντάσσουν το business plan, στο οποίο οφείλουν να περιγράψουν με ακρίβεια τους τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων της Eurobank και την εξυγίανσή της με στόχο τη μετατροπή της σε ελκυστικό επενδυτικό προϊόν.

Οι κινήσεις αυτές εστιάζουν στην πώληση των μη χρηματοοικονομικών εργασιών με αιχμή το ξενοδοχείο Kapsis στη Ρόδο αλλά και στην επαναδιαπραγμάτευση -εφόσον είναι εφικτό - της συμφωνίας για τη διαχείριση του King George.

Κινήσεις αναμένονται και στις θυγατρικές της Eurobank στις αγορές των Βαλκανίων, ενώ εσωτερικά ετοιμάζεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο με βάση πληροφορίες πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανή αξιοποίηση της ασφαλιστικής, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της στα μάτια των επενδυτών.

Το στοίχημα που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διοίκηση είναι η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, με αιχμή τις εταιρικές χορηγήσεις αλλά και το κομμάτι των καταναλωτικών δανείων. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η Eurobank αναμένεται να είναι πρόθυμη να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης τμημάτων του δανειακού της χαρτοφυλακίου σε ξένες εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v