Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρνασσός: Κίνδυνος ναυαγίου στον Αγιο Κοσμά

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία επιδικάζει κατά της Σείριος ΑΕΒΕ ποσό 62,73 εκατ. ευρώ απειλεί να μετατραπεί σε χαριστική βολή στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Παν. Πανούση.

Παρνασσός: Κίνδυνος ναυαγίου στον Αγιο Κοσμά

Τη χαριστική βολή στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Παν. Πανούση (βασικού μετόχου και της ΑΤΤΙΚΑΤ) μπορεί να αποτελέσει η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία επιδικάζει κατά της Σείριος ΑΕΒΕ (θυγατρικής της Παρνασσός) και υπέρ της Ελληνικό Α.Ε. ποσό ύψους 62,73 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Μαρίνας Αγίου Κοσμά.

Πρόκειται για μία ακόμα ολυμπιακή εγκατάσταση που δεν αξιοποιήθηκε, ενώ η δεκαετής διαχείρισή της ζημιώνει τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και τη Σείριος, η οποία είχε κερδίσει το 2005 τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά.

Η απόφαση του δικαστηρίου καλεί τον όμιλο Παρνασσός να καταβάλει ποσά τα οποία δεν διαθέτει (το 2012 είχε έσοδα 3,14 εκατ. ευρώ, τα 2,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων προέρχονταν από τη διαχείριση της μαρίνας στον Άγιο Κοσμά, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν στα 167.000 ευρώ).

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε χθες πως θα επιχειρήσει να ανατρέψει την απόφαση που μπορεί να αποβεί «θανατηφόρα» για τη λειτουργία του. Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Παρνασσός κατηγορεί το ελληνικό δημόσιο και τους δήμους για τη μη ολοκλήρωση της επένδυσης στο συγκρότημα του Αγίου Κοσμά.

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως ο Παν. Πανούσης επιχείρησε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στον Άγιο Κοσμά και όταν δεν τα κατάφερε μπλόκαρε τις επενδύσεις. Ο κ. Πανούσης προσπάθησε να αλλάξει τον συντελεστή δόμησης ώστε να κατασκευάσει μεγάλο εμπορικό κέντρο, κάτι το οποίο δεν κατάφερε. Το 2007, πριν η κρίση οδηγήσει σε μαρασμό τον όμιλο ΑΤΤΙΚΑΤ και τον επιχειρηματία, υποστήριζε πως αν δεν κατασκευαστεί το εμπορικό τότε η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη.

Η ολυμπιακή εγκατάσταση Αγίου Κοσμά έχει συνολική έκταση 425.000 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 8.945,50 τ.μ. περίπου. Βάσει του νόμου 3342/2005 επιτρέπονταν οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:

• η αξιοποίηση-εκμετάλλευση της μαρίνας, δυναμικότητας 1170 σκαφών
• η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και αναψυκτηρίων
• η κατασκευή έως 30 υπνοδωματίων κατηγορίας 5 αστέρων, συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ.
• η δημιουργία χώρων διεξαγωγής πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων
• η δημιουργία ελικοδρομίου και οι αθλητικές χρήσεις

Η πλευρά Πανούση επέμενε, πάντα προ της κρίσης, να αλλάξουν οι χρήσεις γης ώστε να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο. Η Πολιτεία όχι μόνο δεν το δέχθηκε, αλλά στο τέλος με νομοσχέδιο ενέταξε τον Άγιο Κοσμά στο υπό παραχώρηση ακίνητο του Ελληνικού και κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 45 ετών.

Στον όμιλο Παρνασσό υποστηρίζουν, όπως φαίνεται και από τις ετήσιες εκθέσεις, πως οι επενδύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της «μη νόμιμης και μη συμβατικής παράδοσης της χρήσης του Ολυμπιακού Κέντρου και την εκ τούτου αδυναμία εκμετάλλευσής του, κατά τους όρους της μισθώσεως». Υπήρχαν προσφυγές κατά της παραχώρησης από δημοτικές αρχές της περιοχής οι οποίες και διεκδικούν τμήματα του ακινήτου.

Εξαιτίας της πολυετούς κόντρας (η Σείριος ουδέποτε προχώρησε στις επενδύσεις, ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ, που είχε δεσμευτεί, και η πλευρά του Δημοσίου ουδέποτε αντιμετώπισε τις διεκδικήσεις των τοπικών αρχών και τα άλλα προβλήματα που προέκυψαν), ο όμιλος Παρνασσός είχε σταματήσει να πληρώνει ενοίκια από το 2010.

Τα μισθώματα για τη διετία 2010 - 2011 που δεν είχαν καταβληθεί έφταναν τα 17 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2011, καθώς η διαιτησία ήταν σε εξέλιξη, το Δημόσιο δεν προχωρούσε ούτε καν στον καταλογισμό των μισθωμάτων.

Όσο εξελισσόταν η διαιτησία, η Σείριος (που διαχειρίζεται και τον φερώνυμο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών -ΣΕΑ- στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας) είχε έσοδα από τη μαρίνα. Μάλιστα οι χαμηλές χρεώσεις (οι εκπτώσεις άγγιζαν το 50%) είχαν προκαλέσει την αντίδραση γειτονικών ανταγωνιστών, όπως η μαρίνα Φλοίσβου, που ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση και τον τουρκικό όμιλο Dogus.

Στην πραγματικότητα, η μαρίνα Αγίου Κοσμά στήριζε τον όμιλο Παρνασσός, αφού τα έσοδα από τον ΣΕΑ συνεχώς μειώνονται λόγω της περιορισμένης κίνησης στους οδικούς άξονες.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση στον όμιλο του Παν. Πανούση, ο οποίος έχει ήδη αρκετά προβλήματα εξαιτίας οφειλών της ΑΤΤΙΚΑΤ προς το Δημόσιο κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v