Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Καλύφθηκε η ΑΜΚ, σε εξέλιξη το ΜΟΔ

Καλύφθηκε η ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, σε εξέλιξη έως την Παρασκευή το εγχείρημα κάλυψης αδιάθετων για το μετατρέψιμο ομολογιακό. Αισιοδοξία για ενδιαφέρον επενδυτών. Πιθανή η αύξηση της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ.

Αττικής: Καλύφθηκε η ΑΜΚ, σε εξέλιξη το ΜΟΔ

Πλήρως καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ύψους 199,4 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα κάλυψης και του ισόποσου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ώστε η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας εξ ολοκλήρου από ιδιώτες να στεφθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέσω της εξάσκησης δικαιωμάτων, των αιτήσεων προεγγραφής και των δηλώσεων κάλυψης αδιάθετων η Αττικής συγκέντρωσε από ιδιώτες κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ καλύπτοντας πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

Ανοικτή μένει η κάλυψη του ΜΟΔ ύψους 199,4 εκατ. ευρώ με τη ζήτηση όμως για αδιάθετες ομολογίες να βαίνει αυξανόμενη, κάτι που κάνει τα στελέχη της τράπεζας να αισιοδοξούν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει καλυφθεί και το ΜΟΔ ή θα έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα επιτρέπει την μερική έστω κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Αττικής διαθέτει το πλεονέκτημα να μπορεί, εφόσον χρειασθεί να προχωρήσει σε συμπληρωματικές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενίσχυσης των εποπτικών της κεφαλαίων κατά 399 εκατ. ευρώ.

Η επιδείνωση του κλίματος που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα και η επακόλουθη αύξηση του ρίσκου χώρας, συνέβαλε αρνητικά στη ζήτηση για μετατρέψιμες ομολογίες καθώς η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από το 10% όταν οι μετατρέψιμες ομολογίες της Αττικής προσφέρουν επιτόκιο 9%.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας - το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ- που σήμερα κατέχει το 42,7% των μετοχών της άσκησε πλήρως τα δικαιώματά του σε ΑΜΚ και ΜΟΔ βάζοντας συνολικά 205 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην αγορά αδιάθετων μετοχών, με στόχο το ποσοστό του μετά την ΑΜΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica να ανέλθει σε 51,18%.

Η Αττικής υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 199,4 εκατ. ενώ προχωρά και σε έκδοση ισόποσου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Μετά την ΑΜΚ ο βασικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων Core Tier I θα ανέλθει στο 14,7% από 5,72% που είναι σήμερα, ενώ η ΤτΕ έχει ορίσει ως χαμηλότερο όριο του δείκτη το 6%.

Επίσης, με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης, όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό, η τράπεζα θα καταστεί βιώσιμη και θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, καθώς έως σήμερα αντλούσε ρευστότητα μόνο από τον ELA. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου είχε λάβει 585 εκατ. ευρώ από τον ELA.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v