Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Γιατί «ψηλώνει» ο πήχης για την αύξηση

Τα 570 εκατ. από BCP και SocGen και ο κουμπαράς από άλλους ξένους. Πού εδράζεται η εκτίμηση της αγοράς ότι μπορεί να ανέλθει στο 15% η ιδιωτική συμμετοχή στην ΑΜΚ. Στα 160 εκατ. ευρώ ο ελάχιστος στόχος κεφαλαίων από ιδιώτες.

Πειραιώς: Γιατί «ψηλώνει» ο πήχης για την αύξηση
Την αισιοδοξία τους ότι η Πειραιώς όχι μόνο θα τα καταφέρει, αλλά και θα συγκεντρώσει τα περισσότερα, αναλογικά, κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές εκφράζουν στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών αλλά και hedge funds που παρακολουθούν στενά το Χ.Α.

Όπως είναι γνωστό, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου κατά 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όμως, το 1,094 δισ. ευρώ καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ μια και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ (570 εκατ. ευρώ) και των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών (524 εκατ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, η ιδιωτική συμμετοχή υπολογίζεται επί του υπόλοιπου σκέλους της αύξησης, δηλαδή επί των 7,33 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς καλείται να συγκεντρώσει 733 εκατ. ευρώ για να αποφύγει την έκδοση CoCos.

Ο πήχης, όμως, στην πραγματικότητα έχει ανέβει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Και αυτό γιατί η BCP δεσμεύεται να καλύψει στο σύνολό της την ιδιωτική τοποθέτηση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, η Societe Generale από την πλευρά της θα βάλει 170 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, ενώ υπάρχει και ιδιαίτερα ισχυρό ενδιαφέρον συμμετοχής από τους ξένους θεσμικούς.

Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, που εδρεύουν στο εξωτερικό, θα καλύψουν αδιάθετες μετοχές αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων εξηγείται, με βάση τους ίδιους, από μια σειρά παράγοντες.

Η Πειραιώς, όπως και η Alpha, ξεκινά την αύξηση κεφαλαίου με θετική καθαρή θέση και σε τιμή που αντιστοιχεί σε μία φορά τη λογιστική της αξία (price to book value). Ακόμη και αν εμφανίσει ζημίες τα επόμενα τρίμηνα, ο παραπάνω δείκτης μπορεί να παραμείνει σε ανεκτά επίπεδα. Και αυτό γιατί η Πειραιώς διαθέτει υψηλότερες συνέργειες ακόμη και από την Alpha καθώς και υψηλότερες προβλέψεις επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου, ο δείκτης προβλέψεων προς συνολικά δάνεια ανέρχεται στο 15,5%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Alpha στο 14,9%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Πειραιώς ανέρχονται στο 31% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ενώ της Alpha διαμορφώνονται στο 28%.

Η Πειραιώς διαθέτει ικανοποιητικό ανάχωμα για να περιορίσει ζημίες επόμενων χρήσεων, εφόσον βέβαια οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας επιβεβαιωθούν και εντός του 2014 η χώρα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το δεύτερο ανάχωμα της Πειραιώς είναι οι υψηλές συνέργειες. Το σύνολο των προ φόρων συνεργειών κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων που μπορούν να αποφέρουν οι ενοποιήσεις των εξαγορών εκτιμάται σε 547 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, όμως μετά την πάροδο τριετίας. Τα κόστη ενσωμάτωσης της περιόδου 2013-15 ανέρχονται σε 423 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 38% προβλέπεται να καλυφθεί εντός της τρέχουσας χρήσης, το 45% το 2014 και το υπόλοιπο 17% εντός του 2015.

Οι υψηλές συνέργειες

Το ατού της Πειραιώς είναι ότι διαθέτει πιο εύκολες συνέργειες, λόγω των πολλών συγχωνεύσεων και του μεγέθους από τις άλλες συστημικές τράπεζες, και επομένως ισχυρότερους καταλύτες για τους επενδυτές.

Για παράδειγμα, ο όμιλος έχει την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των συστημικών τραπεζών σε προθεσμιακές καταθέσεις (περί τα 18 δισ. ευρώ). Η υποχώρηση του μέσου επιτοκίου προθεσμιακών προς το 4% φέρνει ήδη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ αν τους επόμενους μήνες το μέσο επιτόκιο υποχωρήσει, όπως προβλέπεται, προς τα επίπεδα του 3%, τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς έχει μεγαλύτερη έκθεση σε χρηματοδότηση από τον ELA και η προβλεπόμενη μείωσή της ενέχει μεγαλύτερα περιθώρια εξοικονόμησης σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.

Η γενική αίσθηση των ξένων είναι ότι η Πειραιώς λόγω της απορρόφησης έξι τραπεζών έχει περιθώρια να φέρει  ευκολότερα συνέργειες, και αυτό επομένως ενέχει πιθανώς μεγαλύτερη μελλοντική αξία.

Αυτή η αίσθηση αποτελεί και τον καταλύτη του ισχυρού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην αύξηση. Οι ξένοι όπως προαναφέρθηκε θα καλύψουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, μέσω κυρίως αδιάθετων μετοχών.

Το τελικό ύψος της συμμετοχής τους θα κριθεί βέβαια από τον βαθμό άσκησης δικαιωμάτων. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συγκέντρωση 160 -170 εκατ. ευρώ μέσω της άσκησης δικαιωμάτων. Το ποσό όμως μπορεί να φθάσει και στα 270 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Πειραιώς από τους ιδιώτες ενδέχεται να ξεπεράσουν και το 1,2 δισ. ευρώ (17%), περιορίζοντας τα warrants στα επίπεδα των 5 νέων μετοχών ανά warrant.

 

* Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v