Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τα 2+1 «κλειδιά» της αύξησης κεφαλαίου

Γιατί η αγορά αισιοδοξεί ότι η ιδιωτική συμμετοχή θα ξεπεράσει το 12%. Το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους και η ευχερής κάλυψη του 10%. Τα κριτήρια για τυχόν αδιάθετες μετοχές, τα στοιχεία μεγέθους του ομίλου και οι εκτιμήσεις.

Πειραιώς: Τα 2+1 «κλειδιά» της αύξησης κεφαλαίου

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους έως 7,3 δισ. ευρώ εισέρχεται η Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή της επιστρέφει σε διαπραγμάτευση σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου, με αναπροσαρμοσμένο αριθμό μετοχών και προσαρμοσμένη τιμή (1,71 ευρώ) μετά την αποκοπή του δικαιώματος.

Σήμερα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (τιμή εκκίνησης 0,385 ευρώ), η οποία θα λήξει στις 18 Ιουνίου. Η λήξη περιόδου άσκησης δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 25 Ιουνίου, οπότε και η αύξηση ολοκληρώνεται.

Με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων για τα 6,93 δισ. ευρώ από τα 7,33 δισ. της αύξησης κεφαλαίου (δεν συνυπολογίζεται το 1,094 δισ. ευρώ, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ και των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών).

Περιορισμός δικαιωμάτων αποφασίστηκε μόνο για τα 400 εκατ. ευρώ της ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία θα καλυφθεί από την BCP, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την Πειραιώς για την πώληση της Millennium Bank.

Η διαφορετική δομή στην αύξηση της Πειραιώς σε σχέση με αυτές της Alpha και της Εθνικής κρίθηκε απαραίτητη λόγω των συμφωνιών που συνάφθηκαν με την BCP και τη Societe Generale.

Πρακτικά, η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει από την BCP και τη SocGen το ελάχιστο ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής (570 εκατ. ευρώ) και έχει να αντλήσει από ιδιώτες επιπρόσθετα κεφάλαια μόλις 163 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα 733,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από την αύξηση και να μην εκδώσει CoCos.

Η αισιοδοξία για κάλυψη άνω του 12% της ΑΜΚ

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η Πειραιώς είναι σε θέση να κάνει την έκπληξη και να συγκεντρώσει από ιδιώτες κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 880 εκατ. ευρώ (12% της ΑΜΚ).

Τραπεζίτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στο roadshow της Νέας Υόρκης σημειώνουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα hedge funds, αλλά και από emerging funds για την Πειραιώς γεγονός που έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό, καθώς κατά τη διάρκεια του Μαΐου διενεργήθηκαν εντυπωσιακοί όγκοι συναλλαγών στη μετοχή.

Τα κριτήρια για τυχόν αδιάθετες μετοχές

Λόγω του μεγάλου αριθμού της έκδοσης νέων τίτλων, η αγορά θεωρεί ότι θα υπάρξουν αδιάθετες μετοχές. Η διάθεσή τους από το διοικητικό συμβούλιο είναι ένα από τα κλειδιά για το πού θα φθάσει η συμμετοχή των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξει ιδιωτική τοποθέτηση για αδιάθετες μετοχές, η οποία θα απευθύνεται σε "ενδεδειγμένους" επενδυτές. Εφόσον και μετά την ελεύθερη διάθεση εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές, θα τις αναλάβει το ΤΧΣ.

Η «προίκα» της καθαρής θέσης και των συνεργειών

Η εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών πρόσθεσε στον όμιλο εφάπαξ καθαρό κεφαλαιακό όφελος 3,4 δισ. ευρώ, μετά την αναπροσαρμογή των στοιχείων ενεργητικού που αποκτήθηκαν σε εύλογες αξίες, με αποτέλεσμα η Πειραιώς να διαθέτει πλέον καθαρή θετική θέση που θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω με την αρνητική υπεραξία από την εξαγορά της Millennium.

Ταυτόχρονα, η απορρόφηση των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων πρόσθεσε στον όμιλο Πειραιώς δανειακό χαρτοφυλάκιο 23 δισ. ευρώ, συνοδευόμενο από υψηλές προβλέψεις, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των προ φόρων συνεργειών κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων που μπορούν να αποφέρουν οι ενοποιήσεις των εξαγορών εκτιμάται σε περίπου 547 εκατ. ευρώ ετησίως, όμως μετά την πάροδο τριετίας. Τα κόστη ενσωμάτωσης της περιόδου 2013-15 ανέρχονται σε 423 εκατ. ευρώ. Από αυτό, το 38% προβλέπεται να καλυφθεί εντός της τρέχουσας χρήσης, το 45% το 2014 και το υπόλοιπο 17% εντός του 2015.

Τα έξοδα έκδοσης θα ανέλθουν στα 245,1 εκατ. ευρώ και το ποσό που θα περισσέψει από τα 8,4 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο σύνολό του για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς.

Την 31η Μαρτίου ο όμιλος Πειραιώς απασχολούσε συνολικά 23.574 εργαζομένους, εκ των οποίων τις 17.407 στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους στο εξωτερικό. Το σύνολο των καταστημάτων του ομίλου, την ίδια ημερομηνία, αριθμούσε 1.630 καταστήματα, εκ των οποίων 1.186 στην Ελλάδα και 444 στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Millennium, ο αριθμός του δικτύου στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 1.306 υποκαταστήματα και οι εργαζόμενοι αυξάνονται σε 18.589 στην Ελλάδα.

Μείωση του χαρτοφυλακίου δανείων

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών της Γενικής και των απορροφήσεων ΑΤΕ και εν Ελλάδι κυπριακών καταστημάτων) αναμένεται να μειωθεί φέτος σε σχέση με πέρσι. Ήδη στα τέλη Μαΐου του 2013 σε σχέση με το τέλος Μαρτίου του ίδιου έτους τα δάνεια του ομίλου εμφανίζουν περαιτέρω μικρή υποχώρηση.

Στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, εξαιρουμένης της Κύπρου, τα δάνεια αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα συνεχιστεί και φέτος η τάση αύξησης των καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των δανείων θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις του ομίλου στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στο 114%.

Περαιτέρω μείωση στο κόστος άντλησης ρευστότητας

Το κόστος άντλησης ρευστότητας αναμένεται να μειωθεί λόγω του περιορισμού χρήσης του μηχανισμού ELA και της βελτιωμένης διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου καταθέσεων, μια και αυξήθηκε το ποσοστό καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως μετά την απορρόφηση επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ. Σημειώνεται ότι το 60% των καταθέσεων της ΑΤΕ ήταν ταμιευτηρίου και όψεως.

Από το τέλος Μαρτίου και μετά την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών το κόστος καταθέσεων τείνει σε περαιτέρω μείωση σε επίπεδο αγοράς, ενώ αναμένεται σημαντικός εξορθολογισμός με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Πίεση στο καθαρό έσοδο τόκων από τις επισφάλειες

Η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς αναμένει ελαφρά επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ως εκ τούτου αντίστοιχη μείωση των προβλέψεων. Η αύξηση πάντως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2012, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v