Εθνική: Ανεβάζει πήχη και προσδοκίες

Ως και 1,17 δισ. από ιδιώτες προτίθεται να ζητήσει η ΕΤΕ. Τι σηματοδοτεί η κίνηση για ΑΜΚ και διοίκηση. Ενδιαφέρον από μεγάλα & μικρομεσαία «πορτοφόλια» και βελτίωση του κλίματος. Ενημερώνει τη Δευτέρα ΤΧΣ-ΤτΕ.

Εθνική: Ανεβάζει πήχη και προσδοκίες
Σε ρελάνς, και μάλιστα στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης του άτυπου βιβλίου προσφορών για την εξασφάλιση ιδιωτικών κεφαλαίων, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια από ιδιώτες λόγω ενδεχόμενης υψηλής ζήτησης.

Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αποφάσισε να εισηγηθεί στη β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας αλλαγή των όρων της ΑΜΚ, και ειδικότερα την αύξηση από το 10% στο 12% της αύξησης με μετρητά. Δηλαδή, θα προτείνει το μέγιστο ποσό που θα μπορούν να βάλουν οι ιδιώτες να ανέβει από τα 975,6 εκατ. ευρώ στο 1,17 δισ. ευρώ.

Η εισήγηση για αλλαγή στους όρους της αύξησης διενεργείται, σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, για να καλυφθεί ενδεχόμενη υψηλότερη ζήτηση μετοχών από ιδιώτες και για να διασφαλιστεί η διατήρηση ευρείας μετοχικής βάσης.

Η απόφαση της Εθνικής προκάλεσε έκπληξη στην αγορά γιατί θεωρούσε εξαρχής δύσκολο το εγχείρημα συγκέντρωσης ακόμη και 800 εκατ. ευρώ από ιδιώτες. Παρότι η εισηγούμενη αύξηση του ανώτατου ποσού που θα βάλουν οι ιδιώτες δεν αλλάζει το κατώφλι επιτυχίας της αύξησης, που παραμένει στα 800 εκατ. ευρώ, η κίνηση της Εθνικής ανεβάζει τις προσδοκίες της αγοράς και επομένως τον πήχη για την επίτευξή της.

Και αυτό γιατί σε αντίθεση με την Alpha και την Πειραιώς η Εθνική μπήκε αργά στην κούρσα της συγκέντρωσης ιδιωτών, με ντεζαβαντάζ αρνητικής καθαρής θέσης (2,1 δισ. ευρώ στις 31/12/12012), και χωρίς συνέργειες, μια και δεν έχει προχωρήσει σε καμία εξαγορά (η απορρόφηση των καταθέσεων των συνεταιριστικών τραπεζών είχε αμελητέα επίδραση).

Ως εκ τούτου, η στρατηγική της διοίκησής της για την εξασφάλιση ιδιωτικών κεφαλαίων δεν στηρίζεται τόσο στους αριθμούς του ομίλου σήμερα, αλλά σε αυτά της επόμενης ημέρας καθώς και στην ανάγκη διατήρησης της Εθνικής σε ιδιωτικά χέρια - ελληνικά.

Δύο είναι, σύμφωνα με επιχειρηματίες που βολιδοσκοπούνται για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, οι βασικοί άξονες της επιχειρηματολογίας της Εθνικής:

- Η παραδοσιακά ισχυρή θέση της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η κομβική της σημασία για την παροχή ρευστότητας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
- Τα ικανά assets που διαθέτει ο όμιλος, η αξιοποίηση των οποίων επιτρέπει, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, την επίτευξη κεφαλαιακής υπερεπάρκειας και την εξάλειψη της αρνητικής καθαρής θέσης.

Παρότι τα στελέχη του ομίλου αποφεύγουν να σχολιάσουν την πορεία του book building, στην αγορά έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η Εθνική κινείται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις εξής δεξαμενές: από τα μεγάλα πορτοφόλια, τις εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί της και τους υφιστάμενους μετόχους.

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσού που πρέπει να συγκεντρωθεί από ιδιώτες (800 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστον, 1,17 δισ. ευρώ το μέγιστο), η τακτική της διοίκησης επικεντρώθηκε εξαρχής στην εξασφάλιση συμμετοχής από μεγάλα πορτοφόλια.

Η εξασφάλιση δέσμευσης από την οικογένεια Λάτση ότι θα ασκήσει τουλάχιστον τα δικαιώματα που αναλογούν στο ποσοστό της (περί το 11,5%) αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ζητούνται 500-600 εκατ. από τα μεγάλα πορτοφόλια

Η διοίκηση της τράπεζας έχει έρθει σε επαφή με το σύνολο σχεδόν των μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών, των εφοπλιστών αλλά και με επιλεγμένους επιχειρηματίες της Ομογένειας. Στόχος, σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, είναι να συγκεντρωθεί από τα μεγάλα πορτοφόλια (της οικογένειας Λάτση συμπεριλαμβανομένης) ποσό της τάξεως των 500 - 600 εκατ. ευρώ.

Αν η Εθνική το καταφέρει, τότε θα είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο της να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, ύψους 9,75 δισ. ευρώ, μέσω ΑΜΚ, και να μην προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, πρώτης γραμμής, φέρονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν οι ίδιοι ή οι εταιρείες τους για ποσά από 3 ως 10 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια ολιγάριθμη ομάδα που θα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερα ποσά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φέρονται να συζητούν τη συμμετοχή στην ΑΜΚ επιχειρηματίες οι εταιρείες των οποίων έχουν γερό ταμείο, μηδενικό δανεισμό και οι δραστηριότητές τους δεν σχετίζονται με δουλειές του Δημοσίου, ώστε να χρειαστούν δανεισμό στο μέλλον ή αξιοσέβαστες εγγυητικές για να διεκδικήσουν έργα. Βασικό τους κίνητρο φέρεται να είναι η ανάγκη να παραμείνει σε ιδιωτικά -ελληνικά- χέρια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.


Η μεγάλη δεξαμενή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η έκπληξη μπορεί να έρθει, όμως, από ενδεχόμενη μεγάλη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από εταιρείες που θα δεσμεύσουν μικρά ποσά για την αύξηση (ως 3 εκατ. ευρώ), αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχής θα μπορούσαν να δώσουν κρίσιμη μάζα.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με τζίρο ως και 30-40 εκατ. ευρώ) εξετάζουν το ενδεχόμενο μικρής συμμετοχής στην ΑΜΚ. Η Εθνική διαθέτει ακόμη και σήμερα, προ ανακεφαλαιοποίησης, τον χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και επομένως ικανότητα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ η θέση της στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν και παραμένει κομβική.


Θα ασκήσει πάνω από το 50% των δικαιωμάτων της η Εκκλησία

Η τρίτη δεξαμενή στην οποία απευθύνεται η Εθνική είναι στην ευρεία μετοχική της βάση. Πέραν της οικογένειας Λάτση, που, όπως προαναφέρθηκε, δεσμεύεται να ασκήσει τα δικαιώματα που της αναλογούν, καταβάλλεται προσπάθεια να συμμετάσχει τελικώς και η Εκκλησία με όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Εκκλησία ενδέχεται να ασκήσει πάνω από το 50% των δικαιωμάτων που της αναλογούν. Προσπάθεια καταβάλλεται να μπουν και όσα ταμεία διαθέτουν ρευστότητα στα αποθεματικά τους. Η απόφαση, όπως διευκρίνισε η πολιτική ηγεσία αλλά και ο κ. Προβόπουλος, ανήκει στις διοικήσεις τους.

Τέλος, η βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α. αναφορικά με την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου δημιουργεί την προσδοκία ότι θα υπάρχει συμμετοχή και μεγάλου μέρους από την ευρεία βάση των μικροεπενδυτών που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα.


Τη Μεγάλη Δευτέρα ενημερώνει το ΤΧΣ και την ΤτΕ για το 10%

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας η διοίκηση της Εθνικής προτίθεται να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος για το αν έχει εξασφαλίσει ή όχι, με βάση υπογεγραμμένες δεσμεύσεις, το ποσό της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Εφόσον τηρηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, στη γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για την 1η μεσημβρινή της ίδιας ημέρας, θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση των μετόχων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v