Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurοbank: 5,8 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση

Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν στα €5,8 δισ. Στα 223 εκατ. οι ζημίες στο γ΄ τρίμηνο.

Eurοbank: 5,8 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση
Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στα €5,8 δισ., σχεδόν ισόποσες με τις ζημίες από το PSI (μετά την επαναγορά των ομολόγων), σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά την απομείωση ομολόγων του δημοσίου και λοιπών έκτακτων αποτελεσμάτων ανήλθαν σε ζημίες 1,09 δισ. στο εννεάμηνο και σε 223 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο.


Kύρια στοιχεία των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η πολιτική αστάθεια και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα παρέτειναν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τις λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το β΄και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αποτέλεσμα ήταν η μείωση των εσόδων και οι αυξημένες προβλέψεις για  επισφαλείς απαιτήσεις να οδηγήσουν σε ζημίες €223 εκατ. το γ΄ τρίμηνο του 2012, τις οποίες περιόρισε η συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων.


Κεφαλαιακή επάρκεια

Πρωταρχικός στόχος της Eurobank από το 2008 και μετά ήταν η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ελήφθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες τα τελευταία 4 χρόνια, όπως η πώληση ιδίων μετοχών, η πώληση των θυγατρικών στην Πολωνία και στην Τουρκία, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και η απομόχλευση του  ισολογισμού.

Οι ενέργειες αυτές ενίσχυσαν σωρευτικά τα κεφάλαια της τράπεζας κατά €1,9 δισ. Χωρίς την επίπτωση του PSI, ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier I) θα διαμορφωνόταν pro-forma σε 9,9% στο τέλος του εννεαμήνου 2012, άνω του ελάχιστου ορίου 9%.

Λαμβανομένων υπόψη της ζημίας από το PSI ύψους €6 δισ. και της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους €5,8 δισ., ο Δείκτης Core Tier Ι διαμορφώνεται pro-forma σε 11,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Ως γνωστόν, η Eurobank συμμετείχε τον Μάρτιο του 2012 στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) με αξιόγραφα ονομαστικής αξίας €7,3 δισ. και συνολικής αξίας κτήσης €7,9 δισ. (λαμβανομένου υπόψη και του κόστους αντιστάθμισης κινδύνου).

Σε αντάλλαγμα η τράπεζα έλαβε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αξίας €1,1 δισ. και νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η τρέχουσα αξία των οποίων ήταν €577 εκατ. στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2012.

Μετά και την πρόσφατη επαναγορά ομολόγων, στην οποία συμμετείχε πλήρως η τράπεζα, η  συνολική ζημία από το PSI και συνδεδεμένες πράξεις διαμορφώθηκε σε €6 δισ.

Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε €5,8 δισ., σχεδόν ισόποσες με τις ζημίες από το PSI (μετά την επαναγορά των ομολόγων).


Έσοδα - προβλέψεις

Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 17,9% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €397 εκατ., και λόγω χαμηλότερων μη οργανικών εσόδων.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία, καθώς οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,9% το γ΄ τρίμηνο έναντι του β΄ τριμήνου και κατά 6,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012.

Στην Ελλάδα, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,4% έναντι του β΄ τριμήνου, ενώ στο εξωτερικό υποχώρησαν κατά 6,1% την ίδια περίοδο. Συνολικά, η μείωση του λειτουργικού κόστους για τον όμιλο από το 2008 έως σήμερα διαμορφώνεται στο 22%.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται, η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις καθώς και η πολιτική αστάθεια του β΄ τριμήνου συνετέλεσαν στην περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση.

Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 17% των συνολικών χορηγήσεων,  από 14% στο τέλος του α΄ τριμήνου, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 21,3% του χαρτοφυλακίου, από 17,6% στο τέλος Μαρτίου του 2012.

Η επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση συντελέστηκαν κυρίως το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ βελτίωση καταγράφηκε κατά το γ΄ τρίμηνο, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να είναι μειωμένα κατά 12,1% έναντι του β΄ τριμήνου.

Στο εξωτερικό, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση και ήταν 38% χαμηλότερα έναντι του α΄ τριμήνου του 2012.

Η Eurobank, συνεπής στην αυστηρή πολιτική προβλέψεων που εφαρμόζει, αύξησε τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της και την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση, γεγονός που επιβάρυνε όμως αρνητικά τα λειτουργικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι προβλέψεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,3% και ανήλθαν σε €1,2 δισ. συνολικά στο εννεάμηνο του 2012, καλύπτοντας το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (χωρίς να λογίζονται οι πρόσθετες εξασφαλίσεις).

Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις επηρέασαν δυσμενώς και τα αποτελέσματα από τις διεθνείς δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν σε -€12 εκατ. το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημαντική ανάκαμψη σημειώθηκε όμως το γ΄ τρίμηνο του 2012, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε €7 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες στο εξωτερικό χρηματοδοτούνται αμιγώς από τοπικές καταθέσεις, καθώς ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 95,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.


Conference call:  Δύσκολο το 2013 για την ελληνική οικονομία, δηλώνει ο Ν. Νανόπουλος

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, υπάρχει ένα αίσθημα σταθερότητας και έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα προόδου, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η ευελιξία που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά αλλά και το 2013 θα είναι μια επίσης δύσκολη χρονιά, καθώς η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ θα δούμε και τις συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση».

Τα παραπάνω τόνισε στο σχόλιό του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας στους ξένους αναλυτές.


Τα δύο σενάρια από την BlackRock

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, η επίπτωση από τις επισφάλειες με βάση τη μελέτη της BlackRock χαρακτηρίζεται από δύο σενάρια: Το πρώτο, το οποίο είναι το βασικό και έχει πιο ήπιο χαρακτήρα, προβλέπει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για τη Eurobank μέχρι το 2014 ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι το πιο ακραίο (stress σενάριο), προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες για την ίδια περίοδο ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα, με βάση τη μακροοικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη μισθολογική πίεση που έχουν δεχτεί οι δανειολήπτες, πλησιάζει το ακραίο σενάριο της BlackRock», απάντησε σε σχετική ερώτηση αναλυτή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Μιχάλης Κολακίδης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, καθώς έχουν σχηματιστεί προβλέψεις συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επισφάλειες του ομίλου.

Θετικά, ωστόσο, είναι τα μηνύματα για τις νέες επισφάλειες, όπου -σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου- παρατηρείται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά μείωση της τάξης του 10%, τάση που δείχνει ότι το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κινηθούν χαμηλότερα από το 2012.


Το χρονοδιάγραμμα συγχώνευσης με την Εθνική

«Το ιδανικό σενάριο προβλέπει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank», επισήμανε ο κ. Νανόπουλος.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν είναι εύκολο να πει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ωστόσο το προαπαιτούμενο που ζητούσαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, που δεν είναι άλλο από τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών, ήδη ικανοποιήθηκε, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία συγχώνευσης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ύστερα από αυτό το βήμα θα υπάρξει η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank και χρειάζονται, βάσει του νόμου, τέσσερις εβδομάδες ώστε να αποφασίσουν οι μέτοχοι.

Ερωτηθείς εάν η συγχώνευση και η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνουν ταυτόχρονα, η απάντηση ήταν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, το ιδανικό όμως θα ήταν να προηγηθεί η συγχώνευση και να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα συμπεριφερθούν οι μέτοχοι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το αν θα καλύψουν το 10% της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται, απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις γι’ αυτό, καθώς και οι ίδιοι οι μέτοχοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον, να κατανοήσουν με ακρίβεια τους όρους, προκειμένου να αποφασίσουν».


*Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Eurobank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v