Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: ”Σφίγγουν τα λουριά” στη χορήγηση δανείων

Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις εμπορικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των δανείων στο κοινό. Με πράξη του διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα, οι τράπεζες υποχρεώνονται να γίνουν αυστηρότερες και προσεκτικότερες στην έκδοση δανείων. Ανά πελάτη θα καθορίζεται το επιτόκιο.

ΤτΕ: ”Σφίγγουν τα λουριά” στη χορήγηση δανείων
του Γιώργου Μαντέλα

”Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά” της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις εμπορικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των δανείων στο κοινό.

Με πράξη του διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα, οι τράπεζες υποχρεώνονται να γίνουν αυστηρότερες και προσεκτικότερες στην έκδοση δανείων και στη διαχείριση κινδύνων και υποχρεώνονται επίσης να θεσπίσουν κριτήρια βάσει των οποίων θα δίνονται στο εξής δάνεια με διαφορετικούς όρους στους πελάτες τους.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι μια τράπεζα θα λαμβάνει υπόψη της, μεταξύ άλλων, το εισόδημα, το επάγγελμα, και μια σειρά από άλλα δεδομένα για να καθορίσει το επιτόκιο ή το ποσό του δανείου που θα χορηγήσει.

Με άλλα λόγια το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον πελάτη και θα υπάρχει διάκριση επιτοκίου μεταξύ καλού και κακού πελάτη, ο οποίος στην ουσία θα βαθμολογείται.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται προκειμένου να μπει φραγμός στις χορηγήσεις που δίνονται αδιακρίτως σήμερα και έχουν ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες, το 53% των δανεισμένων νοικοκυριών υποστηρίζει ότι δύσκολα εξυπηρετεί σήμερα το δάνειό του, μολονότι περίπου 9 στα 10 νοικοκυριά απαντούν ότι το ύψος της δόσης που πληρώνουν δεν ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Παράλληλα με τη νέα πράξη οι τράπεζες υποχρεώνονται να υιοθετούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, ευπρέπειας και διακριτικότητας απέναντι στους πελάτες. Τους κανόνες αυτούς πρέπει να εφαρμόσουν ιδιαίτερα οι τρίτοι στους οποίους εκχωρούνται οι εργασίες σύστασης οφειλών και διαχείρισης καρτών (outsourcing).

Αυστηρά μέτρα λαμβάνονται και σχετικά με το θέμα του ”ξεπλύματος” χρήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εισαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης στο εσωτερικό των τραπεζών, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v