ΤτΕ: Σύνηθες φαινόμενο η δημοσιοποίηση κυρώσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί ποινές σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, όπως σχολιάστηκε από μικρή μερίδα του Τύπου η προχθεσινή ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

ΤτΕ: Σύνηθες φαινόμενο η δημοσιοποίηση κυρώσεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί ποινές σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, όπως σχολιάστηκε από μικρή μερίδα του Τύπου η προχθεσινή ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι πάντοτε οι αντίστοιχες κυρώσεις γνωστοποιούνται μέσω των Ετήσιων Εκθέσεων του Διοικητή, οι οποίες κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή τον Απρίλιο κάθε έτους και επιπλέον είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση των επιβαλλόμενων κυρώσεων και ποινών, και μόνο σε συγκεντρωτική μορφή, ευθύς αμέσως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται.

Πληροφοριακά σας παραπέμπουμε στις Ετήσιες Εκθέσεις των τριών τελευταίων ετών, τονίζει στην ανακοίνωση η ΤτΕ.

Στην ΄Εκθεση για το 2002 (σελ. 357) αναφέρεται:

”Η Τράπεζα της Ελλάδος, ασκώντας την αρμοδιότητα που της παρέχει ρητά ο προαναφερόμενος νόμος, επιλήφθηκε καταγγελιών δανειοληπτών και επέβαλε τις προβλεπόμενες ποινές σε 8 πιστωτικά ιδρύματα για 99 περιπτώσεις πλημμελούς ενημέρωσης”.

Τον επόμενο χρόνο, η ΄Εκθεση για το 2003 (σελ. 349) αναφέρει :

”Ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2912/2001 που αφορούν τη ρύθμιση οφειλών εξ ανατοκισμού, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που της παρέχει ρητά ο νόμος, επελήφθη και κατά το 2003 καταγγελιών δανειοληπτών και επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε 10 πιστωτικά ιδρύματα για 74 περιπτώσεις πλημμελούς ενημέρωσης (164 περιπτώσεις από την αρχική εφαρμογή το νόμου)”.

Τέλος, στην Εκθεση για το 2004 (σελ. 376), υπό τον μεσότιτλο ”Κυρώσεις”, αναφέρεται :

”Κατά το 2004 επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 21 τράπεζες, με τη μορφή άτοκης κατάθεσης στην Τράπεζα της Ελλάδος (16,7 εκατ. ευρώ), προστίμων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (163 χιλ. ευρώ) και συστάσεων. Οι κυρώσεις αφορούσαν παραβάσεις διατάξεων νόμου (άρθρο 42 του Ν. 2912/2001) και αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, πλημμελή εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου της γνησιότητας και ποιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ, αλλά και παραβάσεις του Κανονισμού Αναδοχών από εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα για τα οποία αυτή έχει αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”.

Όσον αφορά τη μη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή ανταλλακτηρίων συναλλάγματος επισημαίνεται ότι η επιβολή ποινών εμπίπτει στην αρμοδιότητα εποπτείας της ΤτΕ και διέπεται από τις διατάξεις περί επαγγελματικού – υπηρεσιακού απορρήτου.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων συγκεκριμένων εποπτευόμενων προσώπων απαγορεύεται απολύτως, σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, με εξαίρεση ειδικά καθορισμένες περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v