Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση στο Μαξίμου για ΟΤΕ-ασφαλιστικό τραπεζών

Το κόστος του ασφαλιστικού του ΟΤΕ έχει ήδη μετακυλιστεί στο Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια, εξαιτίας των κακών επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Οξεία κριτική της συμφωνίας από ΓΣΕΕ- ΠΑΣΚΕ.

Συνάντηση στο Μαξίμου για ΟΤΕ-ασφαλιστικό τραπεζών
Το κόστος του ασφαλιστικού του ΟΤΕ έχει ήδη μετακυλισθεί στο Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια, εξαιτίας των κακών επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών, προκειμένου να προωθηθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, αλλά και γενικότερα η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα, ειδικά όσον αφορά τη συναινετική συμφωνία που έγινε στον ΟΤΕ για την εξυγίανση του Οργανισμού, ενώ ερωτηθείς για το κόστος δήλωσε ότι ”θα έχουμε όλα τα στοιχεία” όταν παρουσιαστεί η συνολική ρύθμιση.

Να μη μεταφερθεί το κόστος των προβλημάτων των ”ρετιρέ” στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ζητεί η δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας σε συνέντευξή της στα ”Νέα” της Δευτέρας τη συμφωνία στον ΟΤΕ.

Η κ. Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ μίας πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών, εκτιμώντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ ”είναι μία αρχή”.

Επισημαίνει πάντως ότι ”χρειάζονται πολιτικές εξορθολογισμού που θα επιτρέψουν καταρχήν να επιβιώσει ο ΟΤΕ, να είναι ανταγωνιστικός και να μπορέσει κάποια στιγμή να είναι κερδοφόρος”.

---Αντιδράσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ

Οξεία κριτική στη συμφωνία ΟΤΕ - εργαζομένων ασκεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε συνέντευξή του στο Κυριακάτικο ”Βήμα” με τίτλο ’Δεν θα επιτρέψουμε ανατροπές στα εργασιακά”.

”Mε καθαρό και απόλυτο τρόπο λέω ότι για εμάς το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεν μπορεί να αποτελέσει έναρξη ευρύτερων αλλαγών ή επί μέρους αλλαγών σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις”, αναφέρει ο κ. Πολυζωγόπουλος.

”Η ΟΜΕ-ΟΤΕ δέχθηκε μια τεράστια πίεση. Τα κίνητρα της εθελουσίας εξόδου είναι πολύ ισχυρά. Απευθύνονται σε 5.000-6.000 εργαζομένους, δηλαδή σχεδόν στους μισούς εργαζομένους του ΟΤΕ. Κατανοώ τη δυσκολία στην οποία βρέθηκαν μέσα από αυτή την πίεση που τους ασκήθηκε.

Δέχομαι ότι αρκετά ζητήματα της συμφωνίας διασφαλίζουν μισθολογικά τους νέους εργαζομένους που θα προσληφθούν. Θεωρώ όμως ότι το αδύνατο σημείο αυτής της συμφωνίας είναι αυτό που είπα προηγουμένως: ότι διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι σε παλαιούς και καινούργιους, αναφέρει ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ (συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις περιγράφοντας τον ”κυβερνητικό σχεδιασμό”, αλλά και στις αποφάσεις των συνδικαλιστών του ΟΤΕ.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ καταγγέλλει τη συμφωνία της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού και δηλώνει ότι ”δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες ιδέες- απόψεις- πρακτικές”.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, αναφέρει η ΠΑΣΚΕ, μεταθέτει το κόστος στην κοινωνική ασφάλιση και στο φορολογούμενο πολίτη, εκχωρεί στον εργοδότη το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα επί των εργασιακών σχέσεων και ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην ασφάλεια της εργασίας, δηλαδή στις απολύσεις, δέχεται να διαπραγματεύεται ”με δικαίωμα που ουδείς εκχώρησε” τις εργασιακές σχέσεις των μελλοντικών γενεών και δημιουργεί κακό προηγούμενο και κυβερνητικό άλλοθι για επέκταση και γενικευμένη εφαρμογή σε όλες τις ΔΕΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v