Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Διαβούλευση για κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών

Στη δημοσιοποίηση εγγράφων διαβούλευσης (VI) για την εφαρμογή του νεόυ πλαισίου περί κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων που περιέχουν τις απόψεις της σχετικά με τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων, έναντι λειτουργικού κινδύνου, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤτΕ: Διαβούλευση για κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών
Στη δημοσιοποίηση εγγράφων διαβούλευσης (VI) για την εφαρμογή του νεόυ πλαισίου περί κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων που περιέχουν τις απόψεις της σχετικά με τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων, έναντι λειτουργικού κινδύνου, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται, πως το νέο πλαίσιο περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής MARKT 1050/2004, έχει σκοπό την καλύτερη εναρµόνιση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυµάτων µε τους τραπεζικούς κινδύνους που αναλαµβάνουν, επιβραβεύοντας τα πιστωτικά ιδρύµατα µε υγιή χαρτοφυλάκια και αποτελεσµατικό σύστηµα διαχείρισης κινδύνων.

Εποµένως, σημειώνεται, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τον εκσυγχρονισµό των συστηµάτων διαχείρισης κινδύνων, καθώς και για τη διαµόρφωση νέων πρακτικών στην αναγνώριση, µέτρηση, παρακολούθηση και διαχείριση των κινδύνων.

Όπως επισημαίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η διαδικασία εφαρµογής του νέου πλαισίου αποτελεί σηµαντική ευκαιρία για την αναβάθµιση των συστηµάτων διαχείρισης κινδύνου των πιστωτικών ιδρυµάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να αποσκοπούν απλώς στη µείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων αλλά κυρίως στην καλύτερη αναγνώριση, µέτρηση και παρακολούθηση των αναλαµβανοµένων κινδύνων.

Τονίζεται, ακόμη, πως η σκοπιµότητα αυτή ισχύει και για τα πιστωτικά ιδρύµατα, που θα εφαρµόσουν λιγότερο εξελιγµένες µεθόδους υπολογισµού κεφαλαιακών απαιτήσεων παρά το γεγονός ότι τα συστήµατα αυτά αναµένεται να έχουν απλούστερη δοµή από τα συστήµατα που θα υιοθετήσουν τα πιστωτικά ιδρύµατα που θα εφαρµόσουν τις ”εξελιγµένες µεθόδους”.

Ακόμη, αναφέρεται, πως η πολυπλοκότητα του νέου πλαισίου, καθώς και η ανάγκη έγκαιρης υλοποίησής του, καθιστά σκόπιµη την έκδοση εγγράφων διαβούλευσης όπου δηµοσιοποιούνται οι αρχικές θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αρµόδιας εποπτικής αρχής των πιστωτικών και χρηµατοδοτικών ιδρυµάτων, σε κρίσιµα ζητήµατα που άπτονται της αποτελεσµατικής εφαρµογής του νέου πλαισίου.

Οι οριστικές θέσεις θα καθοριστούν µετά την υιοθέτηση της σχετικής Οδηγίας και της λήψης των αποφάσεων από τα αρµόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος, σύµφωνα µε τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

Αναλυτικότερα, τα έγγραφα διαβούλευσης αφορούν:

* Τυποποιηµένη µέθοδος (Standardised approach)

* Μέθοδος των εσωτερικών διαβαθµίσεων (Internal ratings based approach)

* Τεχνικές µείωσης πιστωτικού κινδύνου (Credit risk mitigation techniques)

* Τιτλοποίηση απαιτήσεων (Securitisation)

Επίσης, διαβιβάζεται έγγραφο όπου παρατίθενται οι απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά µε τις διακριτικές ευχέρειες που προτίθεται να χρησιµοποιήσει όσον αφορά το Λειτουργικό κίνδυνο

(Operational risk).

Σημειώνεται από την Τράπεζα, πως η αντιµετώπιση των θεµάτων που προκύπτουν από το νέο πλαίσιο δεν εξαντλείται µε τα παρόντα έγγραφα διαβούλευσης. Όπως έχει ήδη διατυπωθεί στις συζητήσεις µε τις ∆ιοικήσεις των πιστωτικών ιδρυµάτων, καθώς και τα αρµόδια στελέχη τους, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του διαλόγου για το ως άνω θέµα, επιθυµεί την υποβολή των απόψεων των πιστωτικών ιδρυµάτων (µέχρι 26 Νοεµβρίου 2004), ιδίως δε στα επί µέρους σηµεία που επισηµαίνονται στα συνηµµένα έγγραφα διαβούλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v