Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ΣΕΠΕ στην κόντρα ΟΤΕ με εναλλακτικούς

Την ανάγκη άμεσης ψήφισης νέου νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εξέφρασε ο ΣΕΠΕ, με αφορμή τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και στον ΟΤΕ.

Παρέμβαση ΣΕΠΕ στην κόντρα ΟΤΕ με εναλλακτικούς
Την ανάγκη άμεσης ψήφισης νέου νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εξέφρασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με αφορμή τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και στον ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, αξιολογώντας την τεράστια αξία που έχει η τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία στη 10η Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι της τάξης των 277 δισ. ευρώ στο σύνολο των 25 μελών, απευθύνει δημόσια έκκληση προς την Πολιτεία και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στην επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι οι συμφωνίες διασύνδεσης, που αποτελούν ένα από τα πεδία που συνθέτουν τις διαφορές ανάμεσα στα μέρη, αξιολογείται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ομαλή παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και λειτουργίας του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Τονίζει δε ότι ακριβώς η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού είναι που απέφερε σημαντικά οφέλη στον καταναλωτή, όπως χρέωση ανά δευτερόλεπτο, χρέωση υπεραστικών κλήσεων στην τιμή των αστικών τις Κυριακές και μείωση της τάξεως του 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις τιμές της τηλεφωνίας.

Παράλληλα, είναι ο ανταγωνισμός που έδωσε τη δυνατότητα σημαντικών μειώσεων τιμών, όπως, για παράδειγμα, με τη χρέωση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανά δευτερόλεπτο και τον καθορισμό διαφορετικών τιμολογίων για τις ώρες αιχμής και μη αιχμής με άμεση ωφέλεια των καταναλωτών.

Η θέση του ΣΕΠΕ είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετούνται σε περίπτωση διαφωνιών ακραία μέτρα, όπως η διακοπή λειτουργίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων που εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό καταναλωτών (με καταστροφικές συνέπειες από τη διακοπή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Η ύπαρξη διαφορών μείζονος ή ελάσσονος σημασίας (όπως π.χ. η σύμπτωση ως προς το ύψος εγγυητικών επιστολών) είναι σεβαστή, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί σε ακραίες επιλογές, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν ηπιότερες λύσεις.

Σε περίπτωση που οι διαφορές δε γεφυρώνονται με τις διαπραγματεύσεις των μερών, ο ΣΕΠΕ υποστηρίζει ότι η Πολιτεία, αφενός μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής και αφετέρου με την ιδιότητά της ως βασικού μετόχου του ΟΤΕ, πρέπει να αναλαμβάνει εκείνες τις δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού, τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής και την αποφυγή ανάληψης δράσεων οι οποίες αμφισβητούνται έντονα ως προς τη νομιμότητά τους.

Η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αναστάτωσης και συκοφάντησης σημαντικών κλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς η αδράνεια στην παρούσα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση συνολικά του κλάδου και την αντίστοιχη ζημία του δημοσίου συμφέροντος, μέχρι και την οικονομική καταστροφή επιχειρήσεων.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο ΣΕΠΕ υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για άμεση ψήφιση του νέου νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ριζικότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής, όπως η άμεση απόφαση για την πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία θα προσδιοριστούν οι διαφορές και θα αναδειχθούν τα κατάλληλα μέτρα για την γεφύρωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v