Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "μπόνους" της Fitch προς την Ελλάδα

Είδηση με μικρή οικονομική σημασία αλλά έντονο πολιτικό περιεχόμενο η αναβάθμιση από τη Fitch, λένε οι τραπεζίτες. Πώς αναμένεται να επηρεάσει τις ελληνικές αγορές. Η σημασία για ομόλογα και δάνεια.

Το μπόνους της Fitch προς την Ελλάδα
Ισχυρό μήνυμα με έντονο πολιτικό περιεχόμενο και λιγότερο οικονομικό γεγονός, χωρίς αυτό να μειώνει τα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, την οικονομία και τις τράπεζες, θεωρούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch οι Έλληνες τραπεζίτες.

Δηλώνουν έναν παραπάνω τόνο αισιοδοξίας, συνιστούν όμως προσοχή καθώς απαιτείται σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, κυρίως πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

«Κάθε θετικό νέο, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από τους οίκους αξιολόγησης και δίνει σήμα στις αγορές, είναι πάντα ένα βήμα προς τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάσουμε. Ο δρόμος εξόδου από το τούνελ είναι μακρύς και απαιτείται στόχος και προσήλωση στις δομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος ελληνικής τράπεζας και εκτιμά: «Η αναβάθμιση ήρθε την κατάλληλη στιγμή καθώς οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μιας και η επιτυχής ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου θα θωρακίσει τις τράπεζες και θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται λίγο ως πολύ τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών. Για τις τράπεζες οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας σημαίνουν αυτόματες αναβαθμίσεις και των ίδιων, άρα καλύτερη πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα.
 
Επιμένουν, όμως, ότι χρειάζεται προσοχή και περισσότερη δουλειά από την κυβέρνηση, προκειμένου αφενός να μη χαθεί το καλό momentum που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, αφετέρου να συνεχιστεί η προσπάθεια και η χώρα να ξεφύγει από την κατηγορία junk όπου εξακολουθεί να βρίσκεται.


Βοήθεια εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στις τράπεζες, αρκούνται στο να υπογραμμίζουν ότι η αναβάθμιση σε αντίθεση με την έντασή της (ως προς τις βαθμίδες) «στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ισχυρή στήριξη στην αναζήτηση επενδυτών από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες».

Όπως αναφέρουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, πόσο μάλλον όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της οποίας η οικονομία έχει βυθιστεί, οι οίκοι αξιολόγησης αποτελούν οδηγό για τους επενδυτές, γεγονός που βοηθά εν όψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. «Η αναβάθμιση βάζει την Ελλάδα και τις τράπεζες στον χάρτη. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη σταθερότητα, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, εξέλιξη που είναι μέγα ζητούμενο τόσο για την οικονομία όσο και για τους δανειστές αλλά και για τις αγορές», επισημαίνουν.

Στήριξη δίνει, με βάση τις ίδιες πηγές, και στον αγώνα δρόμου που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για να επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες καταθέσεις στη χώρα. «Σε έναν περίπου χρόνο έχουν επιστρέψει 20 δισ. ευρώ, παρά τη μεσολάβηση της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας. Το πολιτικό κυρίως μήνυμα που στέλνει η αναβάθμιση δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια και στον Έλληνα καταθέτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Μικρό το πρακτικό όφελος για ομόλογα και δάνεια

Καμία επίπτωση δεν αναμένεται στα ομόλογα που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, τα οποία ούτως ή αλλιώς είναι τίτλοι EFSF με αξιολόγηση ΑΑΑ, αλλά και στον ρυθμό χορηγήσεων.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι «η στρόφιγγα των χορηγήσεων κατά 100% από τις τράπεζες θα ανοίγει με αργούς ρυθμούς, καθώς εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες: από την πορεία του προγράμματος χρηματοδότησης, τις μεταρρυθμίσεις, την επιστροφή των καταθέσεων, το άνοιγμα των αγορών χρήματος και κεφαλαίου και εν γένει το χτίσιμο της αδιαμφισβήτητης σταθερότητας της Ελλάδας και της οικονομίας».


Η σημασία για τη Σοφοκλέους

Τα αποτελέσματα της αναβάθμισης τα αποτιμά και το Χ.Α. Εάν οι ξένοι θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, τότε η έκθεση του οίκου Fitch είναι ακόμα μία αφορμή για να μοχλευτεί περισσότερο το εγχώριο σύστημα, λένε παράγοντες της αγοράς.

Είναι προφανές πως εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες όλο και περισσότεροι ξένοι παίκτες ποντάρουν «ανοδικά» στο ελληνικό στοίχημα. Συνεπικουρούμενοι από εκθέσεις επενδυτικών οίκων, επιλεκτικές διαρροές, δημοσιεύματα, αξιολογήσεις, δημιουργούν ένα κλίμα που προς ώρας αποφέρει σημαντικές υπεραξίες σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Σε μία ιδιαίτερα καθοριστική συγκυρία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ξένοι παίκτες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ψηφίζουν στο ελληνικό ποντάρισμα. Από τη Morgan Stanley, που μετά από μήνες ξαναβλέπει 2-4 μετοχές επιλεγμένων ελληνικών εταιρειών, τη Moody’s, που ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, τους Financial Times, που αίφνης αναφέρουν ότι hedge funds έχουν ενεργό παρουσία στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών, μέχρι το πετυχημένο fund Third Point και τον οίκο Fitch, όλο και περισσότεροι βλέπουν το ελληνικό στοίχημα... long.

Η Ελλάδα έδωσε τρελές υπεραξίες στο σορτάρισμά της, προσφέροντες παράλληλα εντυπωσιακές ευκαιρίες σε αγορές ομολόγων από πολύ χαμηλές τιμές. Τώρα είτε κάποιοι... δολοφόνοι επανέρχονται στον τόπο του εγκλήματος ποντάροντας μέρος των κερδισμένων, είτε αίφνης μεγεθύνουν τις αδιαμφισβήτητες ενθαρρυντικές ενδείξεις, υποστηρίζουν οι ποιο επιφυλακτικοί.

Όμως, όπως μας εξηγούσε έμπειρος οικονομικός αναλυτής, το ευτύχημα για την κυβέρνηση και το ελληνικό στοίχημα είναι πως λόγω των γερμανικών εκλογών (22/9) το Βερολίνο θέλει τη δέουσα ηρεμία και τον έλεγχο του παιχνιδιού για τους επόμενους 3-4 μήνες.

Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα έχουν παρουσιαστεί τα επιχειρησιακά προγράμματα (μέχρι τα τέλη Ιουλίου) και θα έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι, για το οποίο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τον τουριστικό κλάδο.


Ελπίζουν σε «χαλάρωση» οι εξαγωγείς

Σύμφωνα με στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day, η αναβάθμιση αυτή προοιωνίζεται θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αν και δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι αυτό θα φανεί στην πράξη και σίγουρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Στα θετικά αυτής της αξιολόγησης, πάντα με βάση τους ίδιους, είναι ότι οι ξένοι συνεργάτες - προμηθευτές τους δεν αποκλείεται να χαλαρώσουν τις πιέσεις τους και να αρχίσουν να δέχονται με μεγαλύτερη ευκολία τις εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, πάντως, έντονος προβληματισμός παραμένει για εκείνες τις επιχειρήσεις που δρουν και δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών τειχών. Γι' αυτές η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ανοίξει τις γραμμές χρηματοδότησης εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη ακόμη και για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ το σκηνικό, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα δυσοίωνο, αφού όπως σημείωναν στο Euro2day.gr το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί, σε αυτήν τη φάση, να χρηματοδοτήσει επαρκώς την πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v