Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κινητικότητα φρέναρε τις διαπραγματεύσεις

Ράλι τριών εβδομάδων καλείται να τρέξει η κυβέρνηση για να αποδεσμεύσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Euroworking group στις 4 Απριλίου και κυρίως για να ανακτήσει την εικόνα του «καλού μαθητή».

Η κινητικότητα φρέναρε τις διαπραγματεύσεις
Ράλι τριών εβδομάδων καλείται να τρέξει η κυβέρνηση για να αποδεσμεύσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Euroworking group στις 4 Απριλίου και κυρίως για να ανακτήσει την εικόνα του «καλού μαθητή» που κέρδισε μετά κόπων και βασάνων στην προηγούμενη αξιολόγηση και κατάφερε να χάσει με παραδειγματική ευκολία στην τρέχουσα.

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αφορούσαν συμφωνία της τρόικας με τον πρωθυπουργό στα βασικά θέματα, με παραπομπή λεπτομερειών και μόνο τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα μείνουν στην Αθήνα μετά τη σημερινή αναχώρηση των επικεφαλής, το γεγονός ότι οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα επιστρέψουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου μάλλον δείχνει ότι απομένει προς διευθέτηση κάτι παραπάνω από…τεχνικές λεπτομέρειες.

Με αυτά τα δεδομένα, δόση 2,8 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου δεν υπάρχει και η δόση των 6 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου παραμένει σε μάλλον ακόμα μεγαλύτερη εκκρεμότητα.

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν υπάρχει, όπως ανέφεραν χθες μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει όμως και συμφωνία, όπως προέκυψε ανάγλυφα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Και όλα αυτά σε μία αξιολόγηση σχετικά εύκολη, την οποία αρκετοί φαίνεται πως είχαν υποεκτιμήσει, περιμένοντας έναν… περίπατο, βάζοντας μάλιστα ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και εγείροντας θέματα μείωσης φόρων.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά και όπως άφηναν να εννοηθεί αργά χθες το βράδυ πηγές της τρόικας η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε αδιάβαστη. Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν η αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει σαφείς και μετρήσιμους στόχους στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να οδηγήσει σε συρρίκνωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25.000.

Παράλληλα, η αδυναμία παρουσίασης πλήρους σχεδίου για την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με τα έσοδα να θεωρούνται επισφαλή ιδίως όταν τα ληξιπρόθεσμα αυξάνουν μήνα με τον μήνα και το οικονομικό επιτελείο διεκδικεί νέα ρύθμιση, βάρυνε στις διαπραγματεύσεις. Αρνητικά μέτρησαν και τα «ψιλά» του μνημονίου, όπως, για παράδειγμα, ότι ακόμα δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές των εισιτηρίων, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

Προβλήματα φαίνεται πως ανέκυψαν και σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς όπως έγραφε χθες το Euro2day.gr η τρόικα διαπίστωσε κίνδυνο μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εξαιτίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο μέτωπο των ΟΤΑ, άλλωστε, εντοπίστηκαν ανάλογοι κίνδυνοι αλλά και δυσφορία της τρόικας για τα ελλιπή στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Όλα τα παραπάνω -παρά τη διάθεση της τρόικας να βοηθήσει και να μη δημιουργήσει εντάσεις στην παρούσα φάση- φαίνεται πως συνέτειναν στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας. Και κάπως έτσι φτάσαμε να γίνει και πάλι θρίλερ η εκταμίευση μιας δόσης την οποία φαινόταν να έχουμε στο τσεπάκι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v