Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γιατί οι ξένοι προτιμούν τις... "κόρες"

Ενδιαφέρον ξένων για την εξαγορά θυγατρικών τραπεζών, αντί για συμμετοχή στις ΑΜΚ. Ασφαλιστικές, ξενοδοχεία και ΑΕΕΑΠ στο στόχαστρο. Τι γυρεύει η Fairfax Holdings στην Εθνική. Οι κινήσεις του PPF.

Τράπεζες: Γιατί οι ξένοι προτιμούν τις... κόρες
Έμμεση χείρα βοηθείας στο εγχείρημα ανακεφαλαιοποίησης φέρονται πρόθυμα να προσφέρουν ξένα funds αγοράζοντας θυγατρικές συστημικών τραπεζών και μειώνοντας ως εκ τούτου τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Μετά τη χθεσινή κατηγορηματική δήλωση Στουρνάρα, με την οποία έβαλε τέλος στις όποιες προσδοκίες για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους όρους και στο χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, οι εγχώριες τράπεζες καλούνται να τρέξουν τις διαδικασίες για τις ΑΜΚ.

Μέσα στις επόμενες 20 - 30 ημέρες θα έχουν αποφασιστεί, με βάση και τη νέα ρύθμιση σύντμησης του χρόνου σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και των επαναληπτικών τους, οι αυξήσεις κεφαλαίου, για την ολοκλήρωση των οποίων η τρόικα έχει δεχθεί να δώσει, ατύπως, παράταση μερικών εβδομάδων.

Μέχρι, επομένως, το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου τόσο της Alpha και της Πειραιώς όσο και της Εθνικής, η οποία είχε αιτηθεί και αυτόνομα παράταση, επικαλούμενη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

Η Εθνική θα προχωρήσει στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του συνόλου του ομίλου και σχεδόν ταυτόχρονα θα ανακεφαλαιοποιήσει με τη σειρά της τη Eurobank ασκώντας τα δικαιώματά της στην ΑΜΚ της τελευταίας.

Όπως έγραψε το Euro2day,  στόχος των τραπεζιτών είναι να αντλήσουν, μέσω των ΑΜΚ, όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα κεφάλαια, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Για τον σκοπό αυτό, οι διοικήσεις τους διενεργούν σειρά επαφών με εγχώριους επιχειρηματίες και ξένους επενδυτές.

Από τις μέχρι τώρα επαφές προκύπτει ότι υπάρχουν ξένα funds που προτιμούν να αγοράσουν θυγατρικές ή συμμετοχές ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας έτσι το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών, παρά να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ. Προτιμούν, δηλαδή, τις... κόρες από τις μητρικές.

Το ενδιαφέρον των ξένων εστιάζει κυρίως στις συμμετοχές ή θυγατρικές τραπεζών στους κλάδους τουρισμού, ακινήτων και ασφαλειών. Ενδιαφέρονται, δηλαδή, για την εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων (Αστέρας, Ιονική Ξενοδοχειακή), ΑΕΕΑΠ ( Eurobank Properties, Πανγαία) ή ασφαλιστικών (ATE Ασφαλιστική, Eurolife).


Τι γυρεύει η Fairfax στην Εθνική

Το ενδιαφέρον της Fairfax για την Εθνική έχει επισημανθεί από το Euro2day,  με τη σημείωση βέβαια ότι η Fairfax, η Ross, η Fidelity και η Capital θα προχωρούσαν σε κίνηση αντίστοιχη με αυτήν που έκαναν στην περίπτωση της Bank of Ireland μόνο αν δινόταν λύση στο πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης.

Με δεδομένο ότι λύση μέχρις στιγμής δεν έχει δοθεί και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά για αλλαγές, αν δεν έχουν οριστικά κλείσει, το ενδιαφέρον της Fairfax Holdings αφορά πλέον περισσότερο στην απόκτηση θυγατρικών του ομίλου της Εθνικής μετά και την απόκτηση του ελέγχου της Eurobank, παρά στη συμμετοχή του στην ΑΜΚ.

Άλλωστε, η ίδια η ανακοίνωση της Εθνικής αναφέρει «η Fairfax Holdings, μεταξύ άλλων, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του διευρυμένου ομίλου της ΕΤΕ».

Πρόκειται για προσεκτική ανακοίνωση, που αφήνει να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον του hedge fund, που ίδρυσε και διευθύνει ο κ. Prem Watsa, εστιάζει σε θυγατρικές της Εθνικής - Eurobank και όχι στη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της μητρικής.

Σημειώνεται ότι η Fairfax διατηρεί ήδη ποσοστό της τάξης του 20% στη Eurobank Properties, η οποία ελέγχεται πλέον από την Εθνική και ειδικεύεται σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικούς κλάδους όπως οι ασφαλιστικές και τα ακίνητα.

Με υπό διαχείριση ενεργητικό 37 δισ. ευρώ, η Fairfax Holdings δύσκολα θα έβαζε, σύμφωνα με αναλυτές, 1,5 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ της Εθνικής καθώς το 5% του ενεργητικού της θα ήταν τοποθετημένο σε τράπεζα χώρας υψηλού κινδύνου, η οποία μάλιστα οδεύει σε αύξηση κεφαλαίου, με αρνητική καθαρή θέση.

Πρόκειται για ρίσκο που δεν παίρνει εύκολα η Fairfax, σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας. Αντίθετα, η Fairfax θα μπορούσε, με βάση τον ίδιο, να ξοδέψει ευκολότερα 1,5 δισ. ευρώ για ένα «πορτφόλιο» τοποθετήσεων στην Ελλάδα, αποκτώντας τον έλεγχο ΑΕΕΑΠ και ασφαλιστικών εταιρειών.

Δεν έχει κρύψει, άλλωστε, ότι διαθέτει μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την εγχώρια αγορά ακινήτων, ούτε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει κρατικά ακίνητα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα μέσω μιας ΑΕΕΑΠ όπως η Eurobank Properties ή ακόμη και η Πανγαία.

H προσεκτική ανακοίνωση της ΕΤΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Fairfax να ενδιαφέρεται και για τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενη ΑΜΚ της Finansbank ή άλλης τραπεζικής θυγατρικής, κίνηση που επίσης θα μείωνε τις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της Εθνικής.


Ενδιαφέρον για ΑΤΕ Ασφαλιστική

Ενδιαφέρον από hedge funds εκδηλώνεται και για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, την οποία ως γνωστόν επιδιώκει να πουλήσει η Πειραιώς με χρονοδιάγραμμα ως τον Σεπτέμβριο του 2013. Η ασφαλιστική, που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από την Πειραιώς, έκλεισε το 2012 με ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία, ενώ διαθέτει ακόμη μέρος του χαρτοφυλακίου ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά και τις κινήσεις του PPF. Το τσεχικό fund, μετά τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έχει διαφοροποιήσει τη στρατηγική του και διερευνά την εξαγορά θυγατρικών ή συμμετοχών τραπεζών και όχι την αυξημένη συμμετοχή του στις ΑΜΚ συστημικών τραπεζών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v