Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ:Γιατί εξετάζει αλά καρτ ρύθμιση για χρέη

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε οφειλέτη ξεχωριστά, κατά τα πρότυπα των τραπεζικών διακανονισμών δανείων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η στάση της τρόικας.

ΥΠΟΙΚ:Γιατί εξετάζει αλά καρτ ρύθμιση για χρέη
Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε οφειλέτη ξεχωριστά, κατά τα πρότυπα των τραπεζικών διακανονισμών δανείων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σενάριο είναι χιλιοπαιγμένο και από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε βγήκε στο προσκήνιο για πρώτη φορά, έχει μπει και έχει βγει από το συρτάρι ουκ ολίγες φορές.

Το ανέσυρε το οικονομικό επιτελείο κάθε φορά που έβρισκε τα ζόρια και με τα έσοδα και διαπίστωνε άλμα στα ληξιπρόθεσμα (ξεπέρασαν αθροιστικά τα 56 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012), το απέσυρε όταν επιχειρούσε να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και έπεφτε σε τοίχο.

Τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω, κάνοντας ακόμα και την τρόικα να σκέφτεται να βάλει νερό στο κρασί της. Από τη μία η υπερφορολόγηση και η συμπίεση των εισοδημάτων κάνουν ακόμα και φορολογούμενους που θέλουν να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ώρα τους. Από την άλλη, το Δημόσιο εξακολουθεί να κυνηγάει, στα χαρτιά τουλάχιστον, φαντάσματα του παρελθόντος, από τα κουφάρια των οποίων δεν πρόκειται να εισπράξει δεκάρα τσακιστή, παρ’ εκτός κι αν αλλάξει μεθόδους.

Με χθεσινές δηλώσεις τους στο Βήμα και στην Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης άνοιξαν το θέμα της ρύθμισης.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες, που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν.

Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει»,
τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Πρακτικά, όλα θα κριθούν και πάλι από τη στάση της τρόικας.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει δύο δεδομένα:

· Το 2012 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 13,178 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκε τελικά το ένα δέκατο ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 195 εκατ. ευρώ . Την ίδια ώρα, το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο είχε φτάσει στις 31 Δεκεμβρίου στα 43,421 δισ. ευρώ, από το οποίο εισπράχθηκε 1,099 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν 371 εκατ. ευρώ.

· Τον Ιανουάριο, τα έσοδα από ΦΠΑ υπό το βάρος της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης μειώθηκαν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15% και συνολικά στα έσοδα του προϋπολογισμού δημιουργήθηκε μαύρη τρύπα κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. «Αν υπάρξει νέα ρύθμιση, μπορεί να δοθεί σημαντική ανάσα στα έσοδα», εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ξεσκαρτάρισμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, με νομοθετική ρύθμιση η οποία υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα διαγράφει τα μη εισπράξιμα χρέη.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 56 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών το 1 δισ. ευρώ (1,019 δισ. ευρώ για την ακρίβεια) οφείλει ο λογιστής Κασσιμάτης Γεώργιος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και χρόνια για μεγάλη κομπίνα με ΦΠΑ στη συμπρωτεύουσα. 4,6 δισ. ευρώ χρωστά η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, 2,3 δισ. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΣΕ και περίπου 800 εκατ. ευρώ της παλιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας.
 
Κάνοντας σούμα, μόνο από αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει ότι κοντά στα 9 δισ. ευρώ από τέσσερις υποθέσεις μετράνε μεν στη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα, όμως οι πιθανότητες είσπραξης είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρέσει από κάθε ρύθμιση όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν κηρύξει πτώχευση και να αναθέσει τις υποθέσεις αυτές σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να διεκδικήσει και το Δημόσιο, όπως κάνουν οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι, τις απαιτήσεις τους με ένδικα μέσα επιστρατεύοντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών. Ακόμη και της περιουσίας των πρώην ιδιοκτητών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v