Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "γραμμή" Μαξίμου για το φόρο ακινήτων

Από εξετάσεις στην τρόικα εσωτερικού, με σημαντικές πολιτικές παρενέργειες, αλλά και στην τρόικα εξωτερικού θα περάσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο δύο διαδοχικών συσκέψεων.

Η γραμμή Μαξίμου για το φόρο ακινήτων
Από εξετάσεις στην τρόικα του εσωτερικού, με σημαντικές πολιτικές παρενέργειες, αλλά και στην τρόικα του εξωτερικού θα περάσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Μετά τη ματαίωση της συνάντησης της διακομματικής επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 6 το απόγευμα, στη βάση της προεργασίας που έχει γίνει στο οικονομικό επιτελείο, να παρουσιάσει στους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τις βασικές γραμμές ενός φόρου ο οποίος δεν θα δημιουργεί πολιτικά προβλήματα.

Η κατεύθυνση που έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Οικονομικών είναι η επιβάρυνση για τον μέσο φορολογούμενο να είναι αισθητά μειωμένη το 2014, σε σχέση με φέτος, όσον αφορά τη φορολογία ακινήτων.

Ο στόχος αυτός φαίνεται πως μπορεί εύκολα να επιτευχθεί, ή τουλάχιστον να διαμορφωθούν εκείνα τα πολιτικά επιχειρήματα που θα στηρίζουν αυτήν την εικόνα.

Για παράδειγμα, αν έγγαμος ιδιοκτήτης ακινήτου τετραετίας, 100 τετραγωνικών μέτρων, σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ, πληρώνει φέτος για χαράτσι 625 ευρώ, η φορολογική ελάφρυνση το 2014 είναι δεδομένη.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν έχει στην κατοχή του άλλα ακίνητα - αγροτεμάχια, οικόπεδα ή κενά διαμερίσματα, τα οποία φέτος εξαιρούνται από τον φόρο, και στον βαθμό που καθιερωθεί ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ -άρα 100.000 ευρώ για το ζευγάρι-, θα πρέπει για τα εναπομείναντα 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας να επιβληθεί συντελεστής αρκετά υψηλότερος από το 1% για να προσεγγίσει η επιβάρυνση το χαράτσι.

Με 1% ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι 500 ευρώ,
αλλά ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών συζητά για τέτοιου ύψους συντελεστές γι' αυτής της τάξεως μεγέθους περιουσίες. Θα είναι πολύ χαμηλότεροι, καθώς θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν το 1,5% για πολύ μεγάλες περιουσίες (π.χ. 3 εκατ. ευρώ).

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων πράγματι ο νέος φόρος θα είναι πιο «ελαφρύς». Το πρόβλημα είναι ότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Το χαράτσι είναι έκτακτος τέλος, λόγω κρίσης, ενώ ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι μόνιμος, όπως μόνιμος φόρος είναι ο ΦΑΠ, τον οποίο επίσης θα υποκαταστήσει. Ο ΦΑΠ όμως αφορά σήμερα μόνο όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Αυτές οι παράμετροι είναι που αποδυναμώνουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα.


Κρίσιμες συσκέψεις

Αποφάσεις δεν είναι σαφές αν θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς θα πρέπει να περάσουν και από τον έλεγχο της τρόικας. Η τρόικα έχει απαιτήσει έσοδα 3 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων κάθε χρόνο και το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει τη σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Επικρατέστερο σενάριο παραμένει ατομικό αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και η καθιέρωση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μεγάλα αγκάθια παραμένουν ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων και βέβαια τα προσδοκώμενα έσοδα.

Η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων των κομμάτων ακυρώθηκε ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.


Έρχονται και δύο ακόμα φορονομοσχέδια

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η κατάρτιση δύο φορολογικών νομοσχεδίων τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο έως τις 30 Απριλίου, όπως έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της 14μελούς ειδικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, διευθετήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα και συμφωνήθηκε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο θα περιληφθεί η κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος με στόχο να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο νομοθέτημα όλες οι διάσπαρτες διατάξεις, ενώ στο δεύτερο θα καθοριστούν όλες οι φορολογικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα κλείσουν παράθυρα φοροδιαφυγής και θα απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τις φορολογικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v