Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαίος φόρος ακινήτων:Δώσ’ του άλλη μια ευκαιρία

Άλλη μία ευκαιρία συμβιβασμού έχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να τα βρουν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την ώρα που στο γαλάζιο στρατόπεδο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δέχεται βολές.

Ενιαίος φόρος ακινήτων:Δώσ’ του άλλη μια ευκαιρία
Άλλη μία ευκαιρία συμβιβασμού έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να τα βρουν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την ώρα που στο γαλάζιο στρατόπεδο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δέχεται βολές για «δήμευση ακίνητης περιουσίας», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σε πλήρη πολιτική εξέλιξη βρίσκεται η κουβέντα για το αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων συνιστά νέο φόρο, με το υπουργείο Οικονομικών επί ματαίω να προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο.

Η αλήθεια είναι απλή: ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα υποκαταστήσει από το 2013 τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει και το χαράτσι στα ακίνητα το οποίο επίσης ισχύει.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από το «πάντρεμα» δύο φόρων σε έναν, με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά με «δικαιότερη» κατά το υπουργείο Οικονομικών κατανομή μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Με αυτό το σκεπτικό, πράγματι δεν πρόκειται για νέο φόρο. Υπάρχει, όμως, ένα «μικρό» πρόβλημα. Το χαράτσι στα ακίνητα που αποδίδει κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο ήταν έκτακτος φόρος.

Έτσι τουλάχιστον νομοθετήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο το φθινόπωρο του 2011 και ήρθε έκτοτε να στοιχειώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στην αρχή ήταν για έναν χρόνο, μετά πήγε μέχρι το 2014, αλλά και πάλι έκτακτος φόρος παρέμεινε.

Τώρα, με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, μονιμοποιείται και υπό αυτήν την έννοια, ναι, συνιστά νέα μόνιμη φορολογική επιβάρυνση.

Στο μέτωπο του προσδιορισμού του νέου φόρου, σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των κ. Αντώνη Παναγόπουλου από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Ιωαννίδη από τη ΔΗΜΑΡ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Θα επιχειρήσουν να βρουν τη χρυσή τομή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα φέρει στα ταμεία του Δημοσίου 2 δισ. ευρώ φέτος και 3 δισ. ευρώ το 2014.

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι το θέμα του αφορολόγητου. Μηδέν, 50.000 ή 100.000 ευρώ. Αυτά τα τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλει αφορούν την καθιέρωση 8-10 συντελεστών, οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2 τοις χιλίοις για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν, ιδιοκτήτης ενός ακινήτου αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ (αν περάσει η πρόταση για αφορολόγητο 100.000 ευρώ) θα έχει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Αν αντιθέτως δεν υπάρχει αφορολόγητο και στα 100.000 επιβληθεί φόρος με συντελεστή π.χ. 0,1%, αυτό θα σημάνει ετήσια φορολογική επιβάρυνση 100 ευρώ. Ο φόρος φαντάζει πολύ μικρός σε σχέση με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, που συνιστά όμως -όπως εκτενώς περιγράψαμε πιο πάνω- έκτακτη και όχι πάγια φορολογική επιβάρυνση.

Στη σημερινή σύσκεψη θα πρέπει παράλληλα να ξεκαθαρίσει και το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όπου έχουν ανακύψει και τεχνικές δυσκολίες προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας, χωρίς να προκύπτουν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης έχει αναφέρει ότι τα αγροτεμάχια θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2014.

Για το υπουργείο Οικονομικών, το δεδομένο είναι ότι ο νέος φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται το αργότερο από τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα αποδώσει περίπου 2 δισ. ευρώ φέτος (καθώς από τα 3,7 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως έσοδα από φόρους ακινήτων το 1,9 δισ. ευρώ αφορά «ουρές» εισπράξεων από το χαράτσι και τους ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012), αλλά μετά από «ρετουσάρισμα» θα δίνει 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2014.Θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο, από σπίτια, γραφεία και καταστήματα, έως οικόπεδα και χωράφια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v