Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: Νόμιμα τα χρήματα

Χιονοστιβάδα πολιτικών -και προσεχώς ποινικών -εξελίξεων έχει πυροδοτήσει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ.Κατέθεσαν οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου.

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: Νόμιμα τα χρήματα
Χιονοστιβάδα πολιτικών -και προσεχώς ποινικών -εξελίξεων έχει πυροδοτήσει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Nωρίτερα κατέθεσαν ως ύποπτοι τέλεσης τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων φέρονται να απαλείφθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

Πρόκειται για την εξαδέλφη του Γ. Παπακωνσταντίνου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη και τον άνδρα της αδελφής της Ανδρέα Ρωσσώνη, οι οποίοι ελέγχονται για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου» ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, επίσης σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος και, τέλος, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Οι τρεις ύποπτοι έφεραν υπομνήματα καθώς και χαρτιά που κατά τους ισχυρισμούς τους αποδεικνύουν τη νομιμότητα των χρημάτων. Υποστήριξαν ότι είναι δηλωμένα και φορολογημένα.

Τα δικαιολογούν γιατί έχουν απολαβές άνω των 10 εκατ. ευρώ, σημείωσαν.

Ως προς τον ανενεργό λογαριασμό, υποστήριξαν ότι τον έκλεισαν το 2005 και έφεραν τα χρήματα στην Ελλάδα με τον νόμο Αλογοσκούφη

Aναλυτικότερα ο δικηγόρος των τριών κ. Γ. Στεφανάκης δήλωσε ότι δώσαμε απαντήσεις για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση. Το ζήτημα δεν μας αφορά καθόλου. Βεβαίως και δικαιολογούνται τα χρήματα.

Από την πλευρά της η Ε. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «δεν έχω καμία σχέση με το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Εγώ δεν ήξερα απολύτως τίποτα για την υπόθεση. Ενημερώθηκα από τον ξάδελφό μου στις 28 Δεκεμβρίου. Τα εισοδήματα μας δικαιολογούν τις καταθέσεις στο πολλαπλάσιο».

Ο κ. Ρωσώνης δια του συνηγόρου κ. Στεφάνακη δήλωσε ότι ο λογαριασμός άνοιξε 7-8 χρόνια πριν το 2005. Είχε χρήματα και γίνονταν κανονικά οι κινήσεις. Το 2005 έκλεισε και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν με το νόμο του Αλογοσκούφη.

Οι εξηγήσεις των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές για την περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης. Εάν τελικώς προκύψει (σ.σ. βρίσκεται σε εξέλιξη και φορολογικός έλεγχος) ότι τα χρήματα είναι νόμιμα, τότε δεν στοιχειοθετείται κακουργηματική κατηγορία.

Εν τω μεταξύ, σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν συμπληρωματικά ως ύποπτοι οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης, ενώ θα συνεχίσουν τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και από πρόσωπα που ήταν στο υπουργείο την περίοδο της θητείας του.


Η παρέμβαση Παντελή

Μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία δημιουργίας του USB με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ που παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο, ο προϊστάμενός τους Ν. Παντελής εγγράφως τους ζήτησε να παραδώσουν το επίμαχο στικάκι στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλη Σφακιανάκη, ώστε να διαπιστωθεί αρμοδίως αν υπάρχουν αλλοιώσεις και παρεμβάσεις σε σχέση με το πρωτότυπο.

«Σας διαβιβάζουμε αντίτυπο φύλλου εφημερίδας με τίτλο 'Άφησε ίχνη ο παραχαράκτης', το οποίο αναφέρεται σε δυνατότητες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διαπιστώσει, μετά από πραγματογνωμοσύνη, τυχόν επεμβάσεις που έγιναν στο memory stick (usb), που αποτελεί αντίγραφο του CD που περιήλθε στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών από το αντίστοιχο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών περί τα τέλη του 2010 (λίστα Λαγκάρντ), το οποίο (usb) βρίσκεται στην υπηρεσία σας, και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σχέση με το ζήτημα αυτό», αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Παντελής.

Αφορμή για την παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπήρξαν δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δυνατότητα της Δίωξης να εξακριβώσει την ημέρα, την ώρα αλλά και από ποιον υπολογιστή έγινε η αλλοίωση, όπως και το γεγονός ότι από την έρευνα των εισαγγελέων δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί εάν το στικάκι αντιγράφηκε απευθείας από τον ψηφιακό δίσκο που παραδόθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ή έχει αναπαραχθεί πολλές φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v