Eurogroup: Τρία «κλειδιά» για την εκταμίευση

Ποιες εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής απειλούν να καθυστερήσουν το «πράσινο φως» στη δόση. Η αναζήτηση 1,29 δισ. και οι ενστάσεις ΔΝΤ για το χρέος. Αγκάθι το φορολογικό. Αισιοδοξία από Ρεν και Μέρκελ για την εκταμίευση.

Eurogroup: Τρία «κλειδιά» για την εκταμίευση
Τρία ερωτηματικά πρέπει να απαντηθούν πριν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δώσουν το πολυπόθητο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για την επίπτωση που έχει η επαναγορά πάνω στην μείωση του χρέους. Οι διαρροές που έρχονται από την Ουάσινγκτον επιμένουν ότι οι υπολογισμοί τους φέρουν την μείωση του χρέους στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί για 11 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν ο στόχος, άρα το χρέος το 2020 θα υποχωρήσει στο 126,6% αντί του 124% του ΑΕΠ που ήταν η συμφωνία.

Με αυτό το σενάριο καταπιάστηκε και το EuroWorking Group χθες και επιφορτίστηκε να προτείνει λύσεις στο eurogroup σήμερα. Μια από αυτές, όπως διέρρευσε χθες στα διεθνή πρακτορεία (μάλλον από παράγοντες του ΔΝΤ) είναι να επεκταθεί η επαναγορά σε ελληνικούς τίτλους που δεν συμμετείχαν στο PSI, όπως άλλωστε αναφέρονταν και στην έκθεση που συνέταξε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία. Αυτό όμως έχει τεράστιες δυσκολίες.

Οσοι ομολογιούχοι δεν μπήκαν στο PSI έχουν τίτλους που διέπονται από ξένο δίκαιο και δεν μπορούν να πιεστούν να συμμετέχουν υπό την απειλή της μη πληρωμής, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πιστωτικό γεγονός. Κατά συνέπεια θα έπρεπε η προσφορά που θα γίνει να είναι πολύ ελκυστική. Αυτό, όμως, θα σήμαινε και περισσότερα κονδύλια.

Θα σήμαινε επίσης ότι θα κατέρρεε η αξιοπιστία της ΕΕ, η οποία σε απόφαση της Συνόδου Κορυφής χαρακτήρισε το PSI ως μεμονωμένη διαδικασία. Εαν επανερχόταν σε μια παρόμοια μορφή, η Ελλάδα θα ήταν στόχος μαζικών αγωγών από τους ομολογιούχους.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωζώνη επιμένει να υποστηρίζει ότι με βάση τους δικούς της υπολογισμούς, ο στόχος μείωσης του ΑΕΠ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες έχει επιτευχθεί, συνεπώς δεν χρειάζονται τώρα νέα μέτρα.

Το δεύτερο ερωτηματικό έχει να κάνει με το πού θα βρεθούν τα 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθεί η διαφορά που προέκυψε από την μεγαλύτερη μέση τιμή που δόθηκε στην δημοπρασία επαναγοράς.

Οπως αποκάλυψε χθες το euro2day, το ΕuroWorking Group προτείνει η διαφορά να πληρωθεί από τον EFSF. Το ίδιο θα προτείνει και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, επικαλούμενος προηγούμενη δέσμευση των υπουργών οικονομικών.

Ομως οι σκληροπυρηνικές χώρες φαίνεται να προτιμούν τα χρήματα να βρεθούν είτε από την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας (να κοπούν από τις μελλοντικές δόσεις), είτε από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι αύξηση του ποσού από τον EFSF θα απαιτούσε και νέα έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Το τρίτο ερωτηματικό έχει να κάνει με το εάν οι υπουργοί οικονομικών πειστούν από το φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας. Με τις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι το eurogroup θα ικανοποιηθεί.

Ηδη οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι από τη στιγμή που το eurogroup εγκρίνει το νομοσχέδιο, δεν θα πρέπει να αλλάξει κάτι η ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το φορολογικό, όσο και η επιτυχής επαναγορά ομολόγων είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χθες αρκετοί υπουργοί οικονομικών εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η δόση θα δοθεί σήμερα, όμως πάντα ο διάβολος κρύβεται στις τεχνικές λεπτομέρειες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια καθυστέρηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σήμερα, ο Ολι Ρεν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ευρωζώνη θα βρει τρόπους ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση αξίζουν την γερμανική υποστήριξη. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα της ότι σήμερα θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών. Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v