"Πώς θα αναστηθεί η ελληνική οικονομία"

Τα 30+4 "βαλτωμένα" έργα και οι πέντε πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν την Ελλάδα σε ανάπτυξη. Πώς θα επιστρέψουν οι επενδύσεις σε προ κρίσης επίπεδα. Τι προβλέπει πρόταση της McKinsey.

Πώς θα αναστηθεί η ελληνική οικονομία
H άμεση επιτάχυνση 30 μεγάλων βαλτωμένων έργων υποδομής παράλληλα με την ταχύτατη προώθηση 3 – 4 νέων έργων, με σοβαρό αναπτυξιακό αντίκτυπο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον συμβουλευτικό οίκο McKinsey.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο 14ο Επενδυτικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Νέα Υόρκη, ο γενικός διευθυντής του γραφείου της McKinsey στην Αθήνα Γ. Τσόπελας, υποστήριξε πως η προώθηση των έργων υποδομής είναι μία από τις πέντε πρωτοβουλίες που μπορούν να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι υπόλοιπες είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Ενίσχυσης Ρευστότητας & Ανάπτυξης με αρχικό κεφάλαιο περί τα 3 δισ. που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σύσταση Ομάδας Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης που θα εποπτεύεται κατευθείαν από τον πρωθυπουργό και η εφαρμογή αποτελεσματικών διεθνώς πρακτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ειδικά για τα έργα υποδομής, ο κ. Τσόπελας υποστήριξε είναι εξαιρετικά κρίσιμη η δημιουργία ροής επενδύσεων με την επιτάχυνση περίπου 30 βαλτωμένων έργων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού περί τα 6 δισ. ευρώ, την προώθηση κρίσιμων παρεμβάσεων, όπως το Κτηματολόγιο και η υλοποίηση τεσσάρων μεγάλων νέων έργων με σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο. Ο ίδιος θεωρεί πως οι επενδύσεις μπορούν να επανακάμψουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Εκτιμάται πως με πρόσθετες επενδύσεις περί τα 16 δισ. ευρώ, η χώρα θα επιστρέψει σε επίπεδο επενδύσεων (από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) κοντά στο μέσο όρο της περιόδου 2000 – 2008.

Οι επισημάνσεις του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου έρχονται να επιβεβαιώσουν όσους υποστήριζαν πως χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και με μηδενική ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχουν ελπίδες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το «σπιράλ του θανάτου».

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι ξένες επενδύσεις, η McKinsey θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή του επενδυτικού νόμου και του νόμου για το «fast track», τα αποτελέσματα του οποίου είναι πενιχρά.

Ως παραδείγματα επενδύσεων σε έργα μεταφορών υψηλής προτεραιότητας αναφέρονται η δημιουργία ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής μεταφοράς εμπορευμάτων (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), η επένδυση σε ευρυζωνικά δίκτυα, τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και η αναβάθμιση των λιμένων Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πάτρας για ενίσχυση του μεταφορικού τους έργου.

Στον τομέα του τουρισμού, η McKinsey προτείνει να τεθούν ως προτεραιότητες η αναβάθμιση 3 – 4 λιμανιών για υποδοχή μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων, το σχέδιο για κατασκευή 15 – 20 μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων σε ορίζοντα 10ετίας, η λειτουργία 30 – 35 μαρίνων σε βάθος 10ετίας και η κατασκευή 50.000 παραθεριστικών κατοικιών την ίδια περίοδο.

Στην ενέργεια, ο διεθνής οίκος επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στους αγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχουν τοπική προστιθέμενη αξία.

Ποια είναι, όμως, τα 30 βαλτωμένα έργα που κατά την McKinsey μπορούν να «αναστήσουν» την οικονομία, μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις; Εκτός από τους πέντε οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης, ο κ. Τσόπελας αναφέρθηκε στα νέα έργα με συμβάσεις (όπως η υπόγεια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας), στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου προς Πελοπόννησο, τους βιολογικούς καθαρισμούς (ειδικά στην Αττική που «σέρνονται» επί χρόνια), το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο, αεροδρόμια σε νησιά, αλλά και τα έργα οπτικών ινών στην περιφέρεια.

Η αποκατάσταση της ροής επενδύσεων σε έργα υποδομής καθώς και σε κάθετους τομείς της οικονομίας, η απεμπλοκή των μεγαλύτερων από τα έργα και η υλοποίηση 3 – 4 υποδομών – σύμβολα θεωρούνται κρίσιμοι παράγοντες για την «ανάσταση» της οικονομίας από τη McKinsey.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v