Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροκίνητρα σε ευρωπαίους συνταξιούχους

Τεχνητή αναπνοή, επιχειρούν στην αγορά ακινήτων τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών βάζοντας στο παιχνίδι φορολογικά κίνητρα για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας από συνταξιούχους κατοίκους Ευρώπης.

Φοροκίνητρα σε ευρωπαίους συνταξιούχους
Τεχνητή αναπνοή, με έξωθεν βοήθεια, επιχειρούν στην αγορά ακινήτων τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών βάζοντας στο παιχνίδι φορολογικά κίνητρα για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας από συνταξιούχους κατοίκους Ευρώπης και την παροχή βίζας διαρκείας (με αλλεπάλληλες πενταετείς ανανεώσεις) για κατοίκους τρίτων χωρών που θα αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα με αξία υψηλότερη των 300.000 ευρώ.

Η διάταξη για την παροχή βίζας σε κατοίκους τρίτων χωρών, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Ανάπτυξης και προωθείται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Τη διάταξη αυτή, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αν μπορεί να την πάει ένα βήμα παραπέρα, διευρύνοντας τον κατάλογο των υποψηφίων αγοραστών (η διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά κυρίως Ρώσους) μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και συγκεκριμένα των συνταξιούχων.

Σήμερα, είναι προφανές ότι ο Βρετανός συνταξιούχος για παράδειγμα (ο οποίος είναι αυτός που ψάχνεται περισσότερο για αγορά ακινήτου και μετεγκατάσταση στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή του) δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα.

Θα πληρώσει όμως κανονικότατα τους φόρους μεταβίβασης που αναλογούν και στο βαθμό που μένει στη χώρα μας για παραπάνω από μισό χρόνο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα θελήσει να του φορολογήσει τη σύνταξη…

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις που αφορούν στην δραστική μείωση των φόρων μεταβίβασης κατά την αγορά ακινήτων ενώ όσον αφορά στη φορολόγηση του παγκοσμίου εισοδήματός τους, θα ορίζεται ρητά ότι παρ’ ότι θα διαμένουν στην Ελλάδα περισσότερες από 183 ημέρες (διάστημα που θεωρείται ότι τους καθιστά φορολογικά υπόχρεους στη χώρα μας) δεν θα θεωρούνται για φορολογικούς λόγους κάτοικοι Ελλάδας. Στη χώρα μας όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα εργασίας.

Το μέτρο εξετάζεται να αφορά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε συνταξιούχους, άνω των 60 ή 65 ετών κατοίκους χωρών μελών της Ε.Ε.

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός χάρτη, όσον αφορά τους προορισμούς που επιλέγουν για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης μετά τη συνταξιοδότηση.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Γαλλία και η Ισπανία, με τη Γαλλία μάλιστα να αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας περίπου 200.000 Βρετανών συνταξιούχων.

Στην Ελλάδα, η κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων εξαιτίας της κρίσης σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης Ευρωπαίων συνταξιούχων με σημαντικά οφέλη για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων αλλά και για την εγχώρια κατανάλωση και συνακόλουθα για την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v