Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις εισαγγελικές έρευνες για δημοσιεύματα

"Μπαραζ" εισαγγελικών ερευνών προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τυπου. Τα ελικόπτερα του Γιάννου, οι εταιρίες του Μηλιώνη, το σκάνδαλο με τις προμήθειες στρατού και η "δουλειά" με τα καλώδια.

Τέσσερις εισαγγελικές έρευνες για δημοσιεύματα
"Μπαραζ" εισαγγελικών ερευνών προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τυπου.

Η προισταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Παναγιώτα Φάκου ζητησε την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τέσσερα δημοσιευματα τα οποία καλούνται να εξετάσουν ενδελεχώς οι εισαγγελείς της ποινικής δίωξης αλλα και του οικονομικού τμήματος.

Ειδικότερα, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οποίο αναφέρεται στην αγορά 12 πολεμικών ελικοπτέρων εναντι υπέρογκου τιμήματος από το ΥΠΕΘΑ τον Αύγουστο του 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Το ελληνικό Δημόσιο φερεται να αγόρασε τα ελικόπτερα τύπου Απατσι από την Boeing εναντι 593 εκατομμυρίων δολαρίων. Περαιτέρω η αγορά έγινε μέσω swap agreement που συνήφθη μέσω της Deutsche Bank με αποτέλεσμα το κόστος της σύμβασης να αγγίξει τα 663 εκατομμύρια δολάρια. Αντικείμενο της έρευνα είναι να διαπιστωθεί αν τα επιπλέον 70 εκατομμύρια δολάρια τα κράτησε η τράπεζα ως προμήθεια .

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα παρόλο που στη σύμβαση προβλεπόταν η πρώτη καταβολή να γίνει το 2007 - με την παράδοση δηλαδή των ελικοπτέρων- η ελλάδα κατέβαλα πάνω από το 40% της σύμβασης , δηλαδή 237 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2003. Η υπόθεση ερευνάται από το οικονομικό τμήμα της εισαγγελίας.

Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα διενεργείται με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας " Εθνος της Κυριακής" αναφορικά με την δραστηριότητα των εταιρειών Teletrance και Smart Destination συμφερόντων της οικογένειας του προφυλακισμένου προέδρου της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εν λόγω εταιρείες είχαν μονοπωλιακό ρόλο από το υπουργείο Εξωτερικών ως προς την μεταφορά οικοσκευών αλλα και την μετακίνηση υπαλλήλων του Δημοσίου από και προς το εξωτερικό. Συμφωνα με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές εκλειναν μέσω του ΥΠΕΞ συμφωνίες και με αλλα κράτη εκτός Ε.Ε.

Εντωμεταξύ, δύο ακόμη δημοσιεύματα της Εφημερίδας Πρωτο Θέμα πέχουν τεθεί στο στόχαστρο της Εισαγγελίας.

Το πρώτο δημοσίευμα εχει τίτλο "Οσμή σκανδάλου με προμήθειες Τροφίμων στον Ελληνικό Στρατό" και αναφέρεται στην υπαρξη κυκλώματος στο οποίο συμμετέχουν στρατιωτικοί γιατροί και ελεγκτές επιβάλλοντας στο στρατό τους προμηθευτές που οι ίδιοι έχουν ως πελάτες. Συγκεκριμένα το κύκλωμα εμφανίζεται να πιστοποιεί συγκεκριμένες βιομηχανίες εξασφαλίζοντας τους το προνόμιο να προτιμηθούν από το στρατό ενώ παράλληλα τα μέλη του μετέχουν σε ιδιωτική εταιρία που έχει ως πελάτες τους ελεγχόμενους.

Το δεύτερο δημοσίευμα έχει τίτλο "έδωσαν έργο 400 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένο καρτελ αποκλείοντας τους ελληνες" και αναφέρεται σε διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχια καλώδια που διεξήχθη από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο διαγωνισμός ήταν αδιαφανής και συγκεκριμένα οτι ο ΑΔΜΗΕ απέκλεισε την εταιρία Ελληνικά Καλώδια και ετοιμάζεται να αναθέσει το έργο στην κοινοπραξία SIEMENS-PRYSMIAN-NEXANS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v