Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη των ξένων στον ασφαλιστικό κλάδο

Τι δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της φετινής παραγωγής, πώς ερμηνεύεται η στάση των πολυεθνικών ομίλων και ποιοι προβλέπεται να πρωτοστατήσουν στην «επόμενη μέρα» του κλάδου.

Στήριξη των ξένων στον ασφαλιστικό κλάδο
Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για τον ασφαλιστικό κλάδο από τη μέχρι τώρα φετινή πορεία της παραγωγής, παρά τα απανωτά πλήγματα που δέχτηκε από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και γενικότερα από την εντεινόμενη βαθειά ύφεση στην οικονομία.

Με βάση της εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, στο εννεάμηνο ο κλάδος ζωής φαίνεται σε γενικές γραμμές να διατήρησε τις δυνάμεις του -παρά τις συνεχιζόμενες ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων- με αιχμή του δόρατος τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Αντίθετα, υψηλό μονοψήφιο ποσοστό πτώσης φαίνεται να παρουσιάζει ο κλάδος ζημιών, εξ’ αιτίας της πορείας του κλάδου των αυτοκινήτων (μειώσεις τιμολογίων, εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα), αλλά και λόγω των περικοπών που έκαναν πολλές επιχειρήσεις σε μια προσπάθειά τους να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος. Πάντως, η μείωση της παραγωγής δεν σημαίνει αυτόματα και πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας, εξ αιτίας μιας σειράς πολιτικών που εφαρμόζουν οι εταιρείες (περικοπές κόστους, αναδιαρθρώσεις προγραμμάτων).

Πέρα όμως από τις αντοχές που σε γενικές γραμμές εμφανίζει η ασφαλιστική παραγωγή, αισιοδοξία έχει προκαλέσει στην αγορά η στάση των πολυεθνικών ομίλων που διαθέτουν παρουσία στην Ελλάδα. Έτσι, σε αντίθεση με τη βούληση αρκετών ξένων τραπεζών να αποχωρήσουν από τη χώρα (π.χ. Εμπορική, Γενική), οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες επέλεξαν να παραμείνουν, καλύπτοντας παράλληλα και μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, λόγω των ζημιών που υπέστησαν από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η Allianz για παράδειγμα έβαλε ζεστό χρήμα (λίγο χαμηλότερα από 150 εκατ. ευρώ) στην ελληνική θυγατρική της, ενώ η ERGO δήλωσε πρόσφατα πως είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην ελληνική αγορά και να προσπαθήσει μάλιστα να αναπτυχθεί περαιτέρω (φημολογία την φέρνει να συγκαταλέγεται στους υποψήφιους διεκδικητές της ΑΤΕ Ασφαλιστικής). Επιπλέον, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά κάποιες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι ξένες εταιρείες όπως η ΑΧΑ και η Groupama προσανατολίζονταν να φύγουν από την Ελλάδα.

Όλα λοιπόν δείχνουν πως οι θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών μαζί με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (θα αποφασιστεί μέσα στο 2013 συγχώνευση Εθνικής Ασφαλιστικής και των δύο θυγατρικών της Eurobank, με αποτέλεσμα να προκύψει σχήμα με μερίδιο αγοράς άνω του 25%;) θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον.

Αιχμή του δόρατος σε προϊοντική βάση θα είναι ο κλάδος ζωής και ειδικότερα οι συντάξεις και η υγεία. Και η οικονομική κρίση θα αντιμετωπιστεί με νέα προϊόντα, αλλά και με δραστική μείωση του κόστους πρόσκτησης και κατ’ επέκταση των προμηθειών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική αποφάσισε να μπει και αυτή στις «on line» πωλήσεις, όπως επίσης θετική εντύπωση προκάλεσε η επιστολή στήριξης (μέσω πληρωμένης καταχώρισης) του διευθύνοντος συμβούλου της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Χρ. Γεωργακόπουλου προς το έργο των διαμεσολαβούντων στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Παρά τις εν γένει θετικές προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου, φυσικό είναι να μην λείπουν και τα προβλήματα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης. Οι ιδιωτικές ελληνικές ασφαλιστικές για παράδειγμα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι -σε αντίθεση με τις τράπεζες- δεν προβλέφτηκε κανένα πρόγραμμα στήριξης για τον κλάδο εξ αιτίας του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Υποστηρίζουν μάλιστα, πως οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν λόγω του θεσμικού πλαισίου, σε μεγάλο βαθμό υποχρεωμένες να έχουν επενδεδυμένα ποσά ελληνικά ομόλογα.

Ένα δεύτερο στοιχείο που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα των stress tests που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε εταιρείες του κλάδου.

Γενικότερα πάντως, το γεγονός ότι περί το 1,5 δισ. ευρώ θα τοποθετηθεί στον ασφαλιστικό κλάδο μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (από ξένους ομίλους και ουσιαστικά από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις θυγατρικές των τραπεζών) αποτελεί παράγοντα ουσιαστικής στήριξης για τον κλάδο και τις προοπτικές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v