Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν ...σύστημα για πάταξη φοροδιαφυγής ΦΠΑ

Μπορεί να υπάρξει ένα πληροφορικό σύστημα, το οποίο θα εξασφαλίζει την απόδοση ΦΠΑ από και προς τους επιτηδευματίες σε πραγματικό χρόνο, κλείνοντας τις τρύπες της φοροδιαφυγής;

Ψάχνουν ...σύστημα για πάταξη φοροδιαφυγής ΦΠΑ
Μπορεί να υπάρξει ένα πληροφορικό σύστημα, το οποίο θα εξασφαλίζει την απόδοση ΦΠΑ από και προς τους επιτηδευματίες σε πραγματικό χρόνο, κλείνοντας τις τρύπες της φοροδιαφυγής;

Το ερώτημα αυτό θέτει επί της ουσίας σε οκταμελή ειδική επιτροπή αποτελούμενη από εφοριακούς, ειδικούς επί θεμάτων πληροφορικής, λογιστές και εκπροσώπους του ΕΒΕΑ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ζητά να του παραδώσουν έως τις 30 Νοεμβρίου (σε πιεστικό χρονοδιάγραμμα) πόρισμα για τη «μελέτη, σχεδίαση, υλοποίηση και παρακολούθηση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος απόδοσης ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο (Real Time VAT Payments) από και προς τους επιτηδευματίες».

Η επιτροπή δεν καλείται να ανακαλύψει την πυρίτιδα. Ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, στην Κορέα και στην Αργεντινή, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής ΦΠΑ.

Στο επίκεντρο αυτών των συστημάτων βρίσκονται δύο παράμετροι: ο περιορισμός του χρήματος σε φυσική μορφή (στην Ελλάδα εξετάζεται η μείωση του ανώτατου ορίου συναλλαγών με χρήμα σε φυσική μορφή στα 500 ευρώ από 1.500 σήμερα) και η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν υποβάλει στη Βουλή, κατόπιν εκπόνησης σχετικής μελέτης από το Φορολογικό Ινστιτούτο και το ΚΕΠΕ, πρόταση νόμου για την εφαρμογή ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές, είσπραξης του ΦΠΑ.

Το σχέδιο προέβλεπε καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ των εμπόρων, από όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εισπράττει άμεσα ποσοστό του ΦΠΑ, μέσω λογισμικού προγράμματος, που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες για τον αυτόματο διαχωρισμό του ΦΠΑ από το υπόλοιπο ποσό εισπράξεων και την ανάλογη παρακράτηση του ποσοστού υπέρ του Δημοσίου.

Στη συγκεκριμένη πρόταση οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους θα έχουν μείωση του ΦΠΑ κατά 5 μονάδες και θα συμμετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις δώρων. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε στο παρελθόν σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ν. Κορέα και η Αργεντινή.
 
Οι μελέτες, μάλιστα, δείχνουν αύξηση των φορολογικών εσόδων σταδιακά από 2% έως 4% του ΑΕΠ, με την παροχή κινήτρου μείωσης των φόρων επί των πωλήσεων κατά 2 έως 5 μονάδες, σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές διατάξεις μείωσης του επιτρεπτού ορίου των συναλλαγών με μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v