Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν τη… δόση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο διάστημα από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή τόσο το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, όσο και ο προϋπολογισμός του 2013.

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν τη… δόση
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο διάστημα από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή τόσο το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ το οποίο θα έχει τη μορφή πολυνομοσχεδίου με ένα άρθρο, όσο και ο προϋπολογισμός του 2013, με την ύφεση να επαναπροσδιορίζεται σε 4,2% από 3,8% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Ο σχεδιασμός αυτός σφραγίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σε αυτή εκτιμήθηκε ότι αποτελεί θέμα ημερών η διευθέτηση του πακέτου για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και τις αντοχές πολιτικές και κοινωνικές της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού, η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιτύχει την πρώτη «νίκη», καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αποδέχθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στο θέμα των τριετιών. Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της μείωσης των αποζημιώσεων αλλά και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εξαήμερη βάση αν και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι και σε αυτά τα θέματα «θα βρεθεί λύση».

Η λύση αυτή βέβαια θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την ψήφιση και των συγκεκριμένων μέτρων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Για να περιοριστεί το ενδεχόμενο επιμέρους διαφοροποιήσεων, τα συναρμόδια υπουργεία θα κατεβάσουν το πακέτο μέτρων σε πολυνομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο. Έτσι, οι βουλευτές ή θα πρέπει να καταψηφίσουν ή να υπερψηφίσουν το συνολικό πακέτο σε ονομαστική ψηφοφορία το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Το πακέτο είναι ιδιαιτέρως σκληρό καθώς περιλαμβάνει:

· Μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από 1η Αυγούστου. Οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές από 2% για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, 10% για αποδοχές από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 20% από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 30% από 2.000 έως 4.000 ευρώ και θα φτάνουν ακόμα και το 35% για όσους έχουν αποδοχές άνω των 4.000 ευρώ.

· Πλαφόν μηνιαίων αποδοχών 1.900 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

· Κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των Δήμων καθώς και των επιδομάτων εκτός ενιαίου μισθολογίου.

· Μείωση κατά 1% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και επέκταση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις ακόμα και για τομείς που εξαιρούνταν ( π.χ. Σώματα Ασφαλείας).

· Μαχαίρι στις συντάξεις. Στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων επιβάλλονται περικοπές με την εξής κλίμακα: 3% για συντάξιμες αποδοχές από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 5% από 1.501 έως και 2.000 ευρώ και 12% για αποδοχές από 2.001 ευρώ και πάνω. Κόβονται και τα δώρα.

· Μείωση 23% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και εισφορά 3% για όσους έχουν λάβει εφάπαξ πριν το 2010.

· Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

· Αύξηση εισφορών σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

· Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

· Κατάργηση φοροαπαλλαγών αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012.

Εφόσον όλα αυτά περάσουν από τη Βουλή, στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και αφού νωρίτερα στις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group και ενδεχομένως στις 31 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ διέψευσε σήμερα το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup πριν τις 12 Νοεμβρίου. «Δεν υπάρχει απόφαση για τη σύγκληση κανενός Eurogroup πριν από το τακτικό προγραμματισμένο της 12ης Nοεμβρίου» δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν κάποια στιγμή χρειαστεί, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συμφωνηθεί μία συνεδρίαση είτε με τηλεδιάσκεψη είτε με φυσική παρουσία.

Το πρόβλημα είναι ότι αν η δόση εγκριθεί στις 12 Νοεμβρίου, ο χρόνος είναι ελάχιστος για να υπάρξει εκταμίευση έως τις 16 Νοεμβρίου, οπότε το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει λήξεις εντόκων συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Αν η δόση δεν έρθει εγκαίρως εξετάζονται έκτακτες λύσεις όπως νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v