Ενεση ρευστότητας σε ΑΕΓΕΚ για μετρό Θεσ/νίκης

Η αύξηση της προκαταβολής που μπορεί να λάβει ένας ανάδοχος δημοσίου έργου, μέχρι το 10% της σύμβασης προβλέπεται στη ρύθμιση – σκούπα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ενεση ρευστότητας σε ΑΕΓΕΚ για μετρό Θεσ/νίκης
Η αύξηση της προκαταβολής που μπορεί να λάβει ένας ανάδοχος δημοσίου έργου, μέχρι το 10% της σύμβασης, ακόμα και αν έχει ήδη λάβει μικρότερο ποσοστό, προβλέπεται στη ρύθμιση – σκούπα για τις ιδιωτικοποιήσεις, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Η ρύθμιση προωθείται προκειμένου να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, η ρευστότητα της κοινοπραξίας υπό την ΑΕΓΕΚ που εκτελεί το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς τα σοβαρά προβλήματα του κατασκευαστικού ομίλου και οι τεράστιες καθυστερήσεις του έργου, έχουν στραγγίξει τη ρευστότητα.

Με την ίδια ρύθμιση παρέχεται, επίσης, παράταση της ισχύος των εργοληπτικών πτυχίων που έχουν οι τεχνικές εταιρείες. Η παράταση θεωρήθηκε αναγκαία καθώς εξαιτίας της σοβαρής κρίσης, ειδικά στο χώρο των δημοσίων έργων, πολλές εταιρείες θα έπρεπε να υποβιβαστούν σε κατώτερη τάξη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγαλύτερα έργα. Η παράταση ισχύει μέχρι 30/6/2013.

Η ρύθμιση – σκούπα, που καθυστέρησε επί τουλάχιστον έξι μήνες, εξαιτίας των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, προβλέπει και τη δημιουργία Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα ακίνητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και όλων των οργανισμών ή επιχειρήσεων που οποίες συμμετέχει το δημόσιο.

Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) της διαχείρισης κρατικών ακινήτων που σήμερα δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Η ΕΤΑΔ, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), ελέγχεται πλέον από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Στη ρύθμιση προβλέπεται η απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, κ.λπ., των δικαιοπραξιών που διενεργούνται επί ακινήτων που στεγάζουν ή θα στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες. Επιτρέπεται, επίσης, η παραχώρηση σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της χώρας τμήματος του αιγιαλού για την κατασκευή μαρίνας (υπό όρους).

Η παραχώρηση επιτρέπεται μόνο εφόσον το ξενοδοχείο ή το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών βρίσκεται τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά από την πλησιέστερη μαρίνα και εφόσον η νέα μαρίνα έχει προβλεφθεί στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) της συνολικής επένδυσης. Η παραχώρηση γίνεται για 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 49 χρόνια.

Η κυβέρνηση προχώρησε και στην αλλαγή του τρόπου διορισμού του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τους κ.κ. Αθανασόπουλο και Εμίρη όταν δε μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Επίσης τροποποιούνται διατάξεις ώστε να καταστούν νόμιμες οι μεταβιβάσεις μετοχών ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, κ.λπ. στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αλλάζουν ή καταργούνται άρθρα του καταστατικού άλλων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο όπως τα ΕΛΠΕ.

Μέχρι σήμερα προβλέπονταν πως «το Δημόσιο δύναται να διαθέτει σε επενδυτές μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό έως 49% του εκάστοτε μετοχικού κεφαλαίου» των εταιρειών υδάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες περιπτώσεις προβλέπονταν πως «σε οποιαδήποτε περίπτωση η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 51% των μετά ψήφου μετοχών», ενώ στη ΔΕΗ το συγκεκριμένο όριο ήταν 35%.

Καταργείται και η περίφημη «τροπολογία Αλογοσκούφη» με βάση την οποία απαιτούνταν προηγούμενη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου ένας επενδυτής να αποκτήσει άνω του 20% μιας εταιρείας «στρατηγικού χαρακτήρα».

Τέλος, εξειδικεύονται οι χρήσεις σε ακίνητα που προορίζονται για τη δημιουργία «παραθεριστικών – τουριστικών χωριών», ενώ ρυθμίζεται η εκκρεμότητα με τη δυνατότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 50 έτη στους επενδυτές στους οποίους πρόκειται να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση παραθαλάσσιων κρατικών ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v