Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σοκ με φορολογικά μέτρα

Στο 15% ανεβαίνει ο φόρος στις καταθέσεις. Ψαλίδι και στο αφορολόγητο για τα παιδιά. Ποσό 1,7 δισ. ζητά η κυβέρνηση από τον ενιαίο συντελεστή 35% σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες. Ποιοι άλλοι φόροι αυξάνουν.

Δεύτερο σοκ με φορολογικά μέτρα
Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών αποτελεί το βαρύ χαρτί του νέου πακέτου φορολογικών μέτρων, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου θα εισφέρει 1,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ των προβλεπόμενων πρόσθετων εισπράξεων.

Το μέτρο όμως δεν είναι το μοναδικό που έρχεται να ταράξει τα νερά της φορολογίας. Στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών τέθηκε σωρεία μέτρων που οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις εκατομμύρια φορολογούμενους.

Στα νέα «φασούλια» του φορολογικού περιλαμβάνονται η αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15% αλλά και η κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου τέκνων που δικαιούνται μέχρι σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αναλυτικά, στο πακέτο των φορομέτρων περιλαμβάνονται:

· Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% σήμερα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι έχουν γίνει ήδη σχετικές συζητήσεις με τους τραπεζίτες οι οποίοι δεν θεωρούν ότι το μέτρο θα ωθήσει σε νέα φυγή καταθέσεων δεδομένου ότι η φορολογία στο εξωτερικό είναι ακόμα υψηλότερη.

· Κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν τέκνα. Το πρόσθετο αφορολόγητο είναι σήμερα 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο. «Το μέτρο εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων – καβάτζα και θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε» λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Αν περάσει πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, ένας τρίτεκνος θα χάσει αφορολόγητο 7.000 ευρώ, το οποίο ανάλογα με το ύψος του συνολικού του εισοδήματος είναι προφανές ότι φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις. Δεδομένου όμως ότι παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές και στην κλίμακα (μείωση κλιμακίων) και στον ανώτατο συντελεστή ο οποίος σχεδιάζεται να χαμηλώσει στο 35% , σαφή συμπεράσματα επιβαρύνσεων δεν μπορούν να εξαχθούν.

· Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% με αντιστάθμισμα την καθιέρωση ειδικού τέλους το οποίο θα καταβάλλουν τα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα. Το μέτρο κρίνεται επισφαλές καθώς θα πρέπει να πειστεί η τρόικα ότι θα αποδώσει έσοδα το νέο τέλος, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τα αντίστοιχα τέλη που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της απαγόρευσης του καπνίσματος.

· Εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης.

· Αύξηση της φορολόγησης του καπνού.

· Φόρος στα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.

· Μείωση ΦΠΑ αγροτών από το 11% στο 6%.

Όσον αφορά στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και έρχονται αντιμέτωποι – ενδεχομένως και από τα φετινά εισοδήματα αν και πιθανότερο είναι οι αλλαγές να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2013- με ενιαίο συντελεστή 35%. Παράλληλα εξετάζεται αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 20% στο 25%. Εξαιρέσεις μελετώνται για τους νέους επαγγελματίες.

2. Μπλοκάκια. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για όσους αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

3. Επιχειρήσεις. Η ανώτατη συνολική φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται στο 35%, από 42,5% που είναι σήμερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις ( 20% στα κέρδη συν 25% στα μερίσματα). Ο συντελεστής αυτός, 35% θα είναι ενιαίος για κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή. Η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων 100 εκατ. ευρώ.

4. Μισθωτοί – συνταξιούχοι. Το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ, με την προοπτική σταδιακής αύξησης, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 45% στο 35%. Τα κλιμάκια από οκτώ σήμερα, μειώνονται σε τρία ή τέσσερα και στο πρώτο κλιμάκιο το οποίο όμως θα διευρυνθεί (σήμερα 10% στο τμήμα εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ) ο φόρος παραμένει στο 10%. Κόβεται το αφορολόγητο τέκνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v