Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο taxis οι ταμειακές μηχανές

Προ των πυλών η σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxis του ΥΠΟΙΚ. Στα σκαριά υπουργική απόφαση για υποχρεωτική σύνδεση όλων των εταιριών. Οι σκέψεις για φοροκίνητρα στους καταναλωτές.

Στο taxis οι ταμειακές μηχανές
Είναι ένα από τα μέτρα που ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά όλο μένει στο συρτάρι. Τώρα, λένε, είναι προ των πυλών. Ο λόγος για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxis, μέτρο που μπορεί να μην καλοβλέπουν κάποιοι στην αγορά, ίσως διότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να κλείσει κάποιες από τις τρύπες του συστήματος μέσω των οποίων ο ΦΠΑ πάει σε τσέπες αλλότριες από αυτές του Δημοσίου.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφούν δύο υπουργικές αποφάσεις. Με την πρώτη θα ορίζεται η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να συνδεθούν με το taxisnet και με τη δεύτερη θα προσδιορίζονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων ταμειακών μηχανών που θα απαιτηθούν, ώστε να υποστηριχθεί η ηλεκτρονική σύνδεση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κατασκευαστούν οι νέες ταμειακές, να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις για να τις αντικαταστήσουν (περιορίζοντας σε χαλεπούς καιρούς το έξτρα κόστος) και να γίνει η σύνδεση με το Taxis.

Τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο. Το γεγονός αυτό και μόνο ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Δεν εξασφαλίζει, όμως, την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων.

Για να εξασφαλιστεί και η έκδοση όλων των αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από τις αρχές του έτους να θέσει σε ισχύ φοροκίνητρα για τους καταναλωτές (έκπτωση φόρου, συμμετοχή σε κληρώσεις με βάση τον αριθμό της απόδειξης), ώστε να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και με τον τρόπο αυτό. Αν κάθε συναλλαγή περνά μέσω τραπεζών, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης είσπραξης του ΦΠΑ.

Εξετάζεται παράλληλα να εφαρμοστεί το αμερικανικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος (έσοδα μείον έξοδα), στο οποίο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνολικές δαπάνες του κάθε φορολογουμένου
(πλην των λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγοράς περιουσιακών στοιχείων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v