Το γερμανικό σχέδιο για κούρεμα της Ελλάδας

Ελεγχόμενη πτώχευση εντός ESM και κούρεμα χρέους προωθεί ο Β. Σόιμπλε. Το χρηματοδοτικό κενό των 50 δισ. ευρώ και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Η στάση της ΕΚΤ και οι αποστάσεις Ιταλίας - Ισπανίας.

Το γερμανικό σχέδιο για κούρεμα της Ελλάδας
Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται, πλέον, για την άμεση εφαρμογή του ESM, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, δηλαδή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους εντός του ευρώ, όπως προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Αυτό μας μετέφερε αξιόπιστη πηγή της ευρωζώνης. Ο ESM επιτρέπει κούρεμα του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις -υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ- να συμμετάσχει στο κούρεμα και ο επίσημος τομέας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και η ΕΚΤ.

«Το σενάριο αυτό καταρτίστηκε την άνοιξη ως μία από τις υποθέσεις εργασίας, όμως, δυστυχώς αυτήν τη στιγμή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνεργάτες του το θεωρούν τη μόνη αξιόπιστη λύση», ανέφερε ο αξιωματούχος στο euro2day.

Ο κύριος λόγος είναι ένα πόρισμα του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Βάσει των προκαταρκτικών σχεδίων που έχει καταρτίσει η τρόικα από την επίσκεψή της στην Αθήνα, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο ακόμα και χωρίς την επιμήκυνση. Βασική αιτία είναι η βαθιά και πέραν των προβλέψεων ύφεση.

«Σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 20-30 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Εάν προσθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ που θα κοστίσει η επιμήκυνση, τότε μιλάμε για επιπλέον ποσό 50 δισ. ευρώ και άνω», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Όλες τις μέρες που βρίσκονταν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας ενημέρωναν καθημερινά τους δανειστές για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Υπήρξε ενημέρωση για όλα όσα λέγονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και για τις διαπιστώσεις τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αντίθετες με τις θέσεις που υποστήριζε η ελληνική πλευρά.

Το πολιτικό παιχνίδι στον Βορρά

Οι εξελίξεις τρέχουν με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Οι επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γερμανία, η πάγια στάση της Φινλανδίας ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει άλλο την Ελλάδα και η απειλή του ΔΝΤ ότι θα αποσυρθεί από την ελληνική χρηματοδότηση έχουν πείσει τον Β. Σόιμπλε ότι το σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης εντός της ευρωζώνης είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον της.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα αναγκαστεί από μόνη της να ζητήσει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, «διευκολύνοντας» έτσι τις εξελίξεις. Υπάρχουν μάλιστα και «Κασσάνδρες» που θα ήθελαν ασυμφωνία εντός της συγκυβέρνησης και ναυάγιο ή ακόμα και πρόωρες εκλογές, ώστε να διευκολυνθεί το γερμανικό σενάριο.

«Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών προωθεί την ιδέα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ακόμα προβάλλει αντιστάσεις. Για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, όμως. Εάν δεν βρεθεί αξιόπιστη εναλλακτική μέχρι τον Οκτώβριο, τότε οι χώρες του Βορρά θα θέσουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η προοπτική νέας μεγάλης χρηματοδότησης της Ελλάδας έρχεται σε κάκιστη συγκυρία για τη χώρα μας λόγω της Ισπανίας και της Ιταλίας. Με άλλα λόγια, οι εσωτερικές εξελίξεις και τα μέτρα που θα αποφασιστούν είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκή συνθήκη για να προχωρήσει το πρόγραμμα. Το βάρος θα πέσει και στην πολιτική διαπραγμάτευση,

Όμως, όπως έχουμε γράψει τον Ιούνιο, η έκθεση της τρόικας θα είναι πολιτική εντολή και όχι απλώς ένα τεχνοκρατικό πόρισμα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ενημερωθούν για την κατάσταση, θα συσκεφθούν και θα αποφασίσουν εάν η έκθεση θα είναι θετική ή αρνητική.

Ελάχιστοι είναι οι εταίροι μας που πιστεύουν ότι πρέπει να εμποδιστεί μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εντός του ESM. Ο πρόεδρος του eurogroup είναι ένας εξ αυτών και η άφιξή του στην Αθήνα μπορεί να αποφέρει πολλά, εάν ο ίδιος πειστεί ότι το παιχνίδι δεν είναι χαμένο.

Και ενώ ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι τάσσονται με την άποψη Γιούνκερ, η ισπανική και η ιταλική κυβέρνηση κρατούν περίεργη στάση.

Εν μέσω όλων αυτών, μήνυμα ήρθε και από την ΕΚΤ, η οποία με πρόσφατη απόφασή της άφησε τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών στην ΤτΕ. Η είδηση πέρασε στα ψιλά, όμως στο συμβούλιο της ΕΚΤ, την περασμένη Πέμπτη, η ατμόσφαιρα ήταν κάτι περισσότερο από αρνητική.

Εν τω μεταξύ, οι διαρροές στον Τύπο, που έκαναν λόγο για γερμανικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν είναι καινούριες. Πρόκειται για το σχέδιο Ε (EXODUS), για το οποίο έγραψε το euro2day κατ’ αποκλειστικότητα τον περασμένο Μάιο και αφορούσε μία ακόμα υπόθεση που επεξεργαζόταν το επιτελείο του Β. Σόιμπλε. Το σενάριο αυτό βγήκε στην επιφάνεια όταν στο τιμόνι του υπουργείου οικονομικών βρισκόταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όμως τότε το αποσιώπησε.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v