Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου

Ικανοποιητικό είναι το ενδιαφέρον για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και δυτικού Πατραϊκού, καθώς για διεξαγωγή ερευνών ενδιαφέρον εκδήλωσαν 4 κοινοπραξίες και μεμονωμένες εταιρίες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Διεθνές ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου
Ικανοποιητικό είναι το ενδιαφέρον για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και δυτικού πατραϊκού, καθώς για τη διεξαγωγή ερευνών ενδιαφέρον εκδήλωσαν συνολικά 11 εταιρίες μεμονωμένα ή σε μορφή κοινοπραξιών.

Σε αυτές υπάρχει η συμμετοχή των ελληνικών ομίλων ΕΛ.ΠΕ. και Energean. 

Η  Energean κατέθεσε προτάσεις και για τις 3 περιοχές ως επικεφαλής μικτών σχημάτων. Για τον Δυτικό Πατραϊκό με τη Schlumberger και την Trajan Oil, για τα Ιωάννινα με τη Schlumberger και την Petra Petroleum και για το Κατάκολο με τη Schlumberger και την Trajan Oil.

Σημειώνεται ότι η Schlumberger είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη εταιρία παροχής ανάλογου εξοπλισμού

Για το ενδιαφέρον άλλων κοινοπραξιών προσφορές κατέθεσαν: Η κοινοπραξία ELPE - Edison - Melrose κατέθεσε προσφορά για τα Ιωάννινα. Η εταιρία Charriott για τα Ιωάννινα, η κοινοπραξία Arctic Hunter - Stream για τα Ιωάννινα και η κοινοπραξία Greek Oil - Simco για το Κατάκολο.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή που θα συσταθεί για την αξιολόγηση των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή θα συμμετέχουν οι εξής: Χρήστος Αρώνης, πρώην στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, ο καθηγητής κ. Τσουτρέλης και ο κ. Θόδωρος Πανάγος, πρώην αντιπρόεδρος της ΡΑΕ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Εξαιρετικά επιτυχής, παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, κρίνεται η συμμετοχή των αιτήσεων συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό "Ανοικτής πρόσκλησης" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

Συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονωμένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της "Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός Κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα".

Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:

Για την περιοχή Ιωάννινα

1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E., Edison International SPA, Melrose Resources Plc.
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner).
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited.

Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E., Edison International SPA, Melrose Resources Plc.

Για την περιοχή Κατάκολο

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner).
2. Grekoil Energy Ventures LTD.

Σημείωνεται ότι για τις ίδιες περιοχές στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνων, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο όπου ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά.

Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητά της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση".

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

H Ελληνικά Πετρέλαια A.E., με βάση την τριαντάχρονη εμπειρία της σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και την παρουσία της σε παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο, συνέπραξε ως διαχειριστής (33,3%) σε διεθνή κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών με την Edison International SpA (33,3%) και τη Melrose Resources Plc. (33,3%).

Η κοινοπραξία υπέβαλε προσφορές για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και την περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού open door που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ.

Η εταιρία Edison International SpA, με 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής στις χώρες Ιταλία, Αίγυπτος, Κροατία, Αλγερία, Νορβηγία, Ηνωμ. Βασίλειο, Ακτή Ελεφαντοστού και αλλού, κατέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα περίπου 340 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.

Η εταιρία Melrose Resources Plc., με έδρα τη Σκοτία, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι παραγωγικές της δραστηριότητες προέρχονται από 16 παραχωρήσεις στη Βουλγαρία, στην Αίγυπτο, στη Ρουμανία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.

Δήλωση Γ. Μανιάτη

Ο πρώην υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, στη θητεία του οποίου στο υπουργείο προετοιμάστηκε ο διαγωνισμός, σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
"Σήμερα, είναι μια μέρα ορόσημο στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει επενδυτές.

Το διεθνές ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς έρευνας και αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Σήμερα, 11 εταιρίες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ομάδες των 8 διεθνών πετρελαϊκών ομίλων, εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής για τις έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού και Κατακόλου.

Σήμερα, δικαιώνεται μια προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών, που στηρίχθηκε στη συμβολή στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και των πανεπιστημίων της χώρας.
Είναι η πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους πιστεύουν πως η χώρα δεν έχει πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες.

Είναι όμως και σημαντική απόδειξη πως καλά αποτελέσματα έχουμε όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, υπευθυνότητα, επιμονή, επαγγελματισμός και διαφάνεια σε κάθε στάδιο των διαγωνισμών.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ένα ελληνικό παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην αξιοποίηση του σημαντικού ορυκτού μας πλούτου, στον σεβασμό της αειφορίας και του περιβάλλοντος.

Ένα μοντέλο που προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v