Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φάρμακο» με… δόσεις για τις τράπεζες

Αργεί η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, αλλά επέρχονται τρεις άμεσες αλλαγές: ο έλεγχος του ΤΧΣ από EFSF, οι ρεαλιστικοί όροι για ιδιώτες και το στοίχημα ανάκτησης των κεφαλαίων που θα δοθούν χωρίς αφελληνισμό των τραπεζών.

«Φάρμακο» με… δόσεις για τις τράπεζες
Με δόσεις θα εισπράξουν οι ελληνικές τράπεζες τα ευεργετικά αποτελέσματα από το «φάρμακο» των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής, καθώς, αν και δεν τους παρέχεται δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον EFSF, αλλάζουν πολλά ως προς τους όρους με τους οποίους θα δεχθούν «κρατική» βοήθεια.

Η απόφαση της πρόσφατης συνόδου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF ή τον ESM αφορά τις τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ η χρήση της από την Ελλάδα, με βάση υψηλόβαθμο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εξαρτάται άμεσα από την ικανότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Το μήνυμα του προέδρου του eurogroup ήταν σαφές: Η Ελλάδα δεν έχει πράξει όσα έχουν πράξει οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μπορούμε, λοιπόν, να το θέσουμε άμεσα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και αυτό γιατί οφείλουμε να το υπογραμμίσουμε», σημειώνει.

Ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για το υπό ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα πάρει το… μπόνους της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης. «Πρέπει πρώτα η οικονομία να μπει σε σταθεροποιητική τροχιά με πιστή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, τουλάχιστον για 2 τρίμηνα, και μετά θα δούμε. Εκτιμώ ότι το 2013, και εφόσον το πρόγραμμα υλοποιείται, θα μπορούμε αναδρομικά να κάνουμε χρήση της απόφασης. Μέχρι τότε, όμως, δεν πρέπει επ' ουδενί να πανηγυρίζουμε...», τονίζει στο euro2day.

Ερωτηθείς για τη διάχυτη αισιοδοξία που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, απάντησε: «Μου κάνει εντύπωση. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο...».

Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι εταίροι την εντάξουν αναδρομικά στην απόφαση-σταθμό της τελευταίας συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, τότε τα αποτελέσματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι ιδιαίτερα θετικό.

Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα:

Πρώτον, η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα αναδειχθεί σε πιλότο και για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι ανοιχτό η «ιδιοκτησία» του ελληνικού προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης να περάσει, έστω και στο μέλλον, με αναδρομική ισχύ στον μηχανισμό στήριξης.

Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει τον καθοριστικό λόγο που θα έχει ο EFSF στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η διοίκησή τους θα ασκείται με βάση τους όρους και την κουλτούρα της αγοράς και αυτές δεν θα γίνονται ξέφραγο αμπέλι της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ, με εξαίρεση τους εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της Τ.τ.Ε., διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από έγκριση του Euro Working group με θητεία τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι την 30ή/6/2017.

Ήδη έχουν εξεταστεί τα βιογραφικά για την πλήρωση των θέσεων του Τ.Χ.Σ. και αναμένεται η ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών ώστε να ληφθού οι αποφάσεις σε συνεργασία με την τρόικα. Τα υφιστάμενα μέλη του Δ.Σ. του Τ.Χ.Σ. έχουν θέσει, με βάση πηγές, τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προέδρου.

Δεύτερον, εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν ρεαλιστικοί όροι ανακεφαλαιοποίησης, που θα επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση και πάλι των τραπεζών σε χρονικό ορίζοντα τριών ή πέντε ετών. Κρίσιμο, βέβαια, για τους Έλληνες τραπεζίτες είναι να υπάρχει ισορροπία και στα κίνητρα που δίνονται σε υφιστάμενους και νέους μετόχους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να μην επέλθει δραστικός αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος και περάσουν στα χέρια των ξένων, μέσω των τραπεζών, εγχώρια assets της τάξης των 500 δισ. ευρώ.

Πιλότος, πάντως, στη στρατηγική της τρόικας είναι εδώ και καιρό για τον κλάδο η πώληση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι «σε αμφιβόλου προέλευσης κεφάλαια, χωρίς τραπεζική κουλτούρα».

Τρίτον, εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ευκολότερα προϋποθέσεις ανάκτησης των κεφαλαίων που θα δοθούν στις τράπεζες. Τόσο μέσω παροχής ισχυρών κινήτρων για συμμετοχή των ιδιωτών, όσο και με χρήση εργαλείων μείωσης ή έστω μη άμεσης ανάληψης της ζημίας αποτίμησης των ομολόγων, όπως για παράδειγμα αυξημένης χρήσης των CoCos.

Τέταρτον, εάν υπάρξουν έστω δύο θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα για την ελληνική οικονομία μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε συνδυασμό με τη βάσιμη (σ.σ. εάν είναι θετικές) ελπίδα για χρήση της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών, τότε θα αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες και ο Έλληνας καταθέτης θα φέρει πίσω τις καταθέσεις που σήκωσε από το σύστημα τα τελευταία 2,5 χρόνια.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v